Τη στιγμή που χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το Ισραήλ ετοιμάζονται σταδιακά για έξοδο από την πανδημία της Covid-19 και επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός τους έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, άλλες φτωχότερες χώρες δίνουν μάχη για την εξασφάλιση δόσεων και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες εξάρσεις από την αρχή της πανδημίας, με τα συστήματα Υγείας τους να βρίσκονται υπό τεράστια πίεση και τις οικονομίες τους να είναι εξαντλημένες.
Στην Κολομβία, περίπου πεντακόσιοι άνθρωποι την ημέρα πέθαναν από Covid τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για έναν από τους πιο δραματικούς απολογισμούς στη χώρα από τη στιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.
Αυτό έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο κύμα κοινωνικής οργής στη νεότερη ιστορία της χώρας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα επίπεδα φτώχειας τα οποία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας. Υπάρχει μάλιστα διάχυτη ανησυχία ότι το κίνημα των διαδηλώσεων θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Επιπλέον, η Αργεντινή βρίσκεται εν μέσω «της χειρότερης περιόδου της από την αρχή της πανδημίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνει καθημερινά στην Παραγουάη και την Ουρουγουάη, όπου οι απολογισμοί των καταγεγραμμένων θανάτων ανά άτομο είναι ανάμεσα στους υψηλότερους παγκοσμίως.
Ενάμιση χρόνο μετά την εκρηξη της πανδημίας, ο κόσμος είναι μοιρασμένος στα δύο, μεταξύ των χωρών που έχουν επαρκή εμβόλια και εκείνων που ακόμη τα αναζητούν.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια Covid: Η Κούβα βρίσκεται σε επαφή με «πάνω από 30 χώρες»
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Μαλαισία, το Νεπάλ και άλλες ασιατικές χώρες. Αλλά λίγες περιοχές βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση με τη Νότια Αμερική, η οποία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η Κολομβία και η Παραγουάη βρίσκονταν στις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η έξαρση του τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ταχεία αύξηση των εμβολιασμών, οι οποίοι προχωρούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά καθυστερούν σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Πηγή: The New York Times