Ισως είναι τα πιο εμβληματικά Fake News της τελευταίας 2ετίας. Ο λόγος για την “Αστυπάλαια: πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου”.
Πρωτοπόρο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι το νησί της Τήλου, εδώ και 3 χρόνια, χάρη στην εγκατάσταση, με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό άλλωστε έγινε και αντικείμενο ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ:
Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση σχεδόν 62τ.χλμ, βρίσκεται 22 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 780 κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις για τις ενέργειές του στον τομέα της ενέργειας, αποσπώντας μάλιστα και βραβεία.
Το έργο TILOS για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί, εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ κι έτσι η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.
Την πολύ σημαντική διάκριση για την Τήλο είχε χαιρετίσει με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «το υβριδικό project TILOS -1ο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων- λαμβάνει 11 εκατομμύρια ευρώ».
Το TILOS έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.
Το έργο το οποίο διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο άνοιξε μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.