Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την εξάσκηση των δικαιωμάτων γεώτρησης για άντληση πετρελαίου στην Αρκτική, τα οποία είχαν παραχωρηθεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οι αξιωματούχοι να πραγματοποιήσουν νέα περιβαλλοντική ανάλυση των σχεδίων.
Είναι ευπρόσδεκτο αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Αρκτική και τον ρόλο της για την κλιματική αλλαγή. Η περιοχή μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη διαμόρφωση βελτιωμένων πολιτικών, δεδομένου ότι η θερμοκρασία της ανέρχεται τρεις φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο θαλάσσιος πάγος, που βοηθά στη ρύθμιση του κλίματος του πλανήτη ολόκληρου, συρρικνώνεται κατά 13% κάθε δεκαετία, όπως εκτιμά η NASA. Προσφάτως, αξιωματούχοι, που εκπροσωπούν τα οκτώ κράτη-μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου (Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία και ΗΠΑ) συναντήθηκαν στο Ρέικιαβικ, ενώ οι θερμοκρασίες εντός του αρκτικού κύκλου υπερέβησαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα. Αυτό μεταμορφώνει την περιοχή, με τρομερές συνέπειες για την άγρια ζωή, τις κοινότητες, την ασφάλεια, ακόμη και τη δημόσια υγεία, δεδομένης της απειλής να αναδυθούν νέοι παθογόνοι παράγοντες.
Τα μέλη του Συμβουλίου απέχουν πολύ από το να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι αδύνατον να μπορέσουν, χωρίς ενοχές, να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για το τι συμβαίνει στην Αρκτική, ενώ δεν καταφέρνουν να χαράξουν ορθές ενεργειακές πολιτικές σε ένα ευρύ φάσμα. Η Ρωσία, ειδικότερα, η μεγαλύτερη εξαγωγέας ορυκτών καυσίμων στον κόσμο και το κράτος με το μεγαλύτερο οικονομικό μερίδιο στην Αρκτική, έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου. Τα σχέδιά της για τα επόμενα δύο χρόνια θα κρατήσουν τις ομάδες εργασίας απασχολημένες, εντούτοις, δεν θα κάνουν πολλά για την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας. Κι ενώ γίνεται λόγος για βιώσιμη ανάπτυξη, εν τω μεταξύ, αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις προσπάθειες της Μόσχας να καταπνίξει τις αντιδράσεις των αυτοχθόνων της περιοχής και να διαμοιράσει δωρεάν γη για να προσελκύσει ανθρώπους προς Βορρά. Βεβαίως, το Αρκτικό Συμβούλιο είναι μόνο ένα φόρουμ άρτια εξοπλισμένο για την ανάπτυξη και εφαρμογή πραγματικής δράσης για το κλίμα. Λειτουργεί με συναίνεση και επικεντρώνεται στην επιστημονική διπλωματία. Οι αλλαγές στην πολιτική πρέπει να προέρχονται από τα επιμέρους κράτη. Ακόμη κι έτσι, η ομάδα μπορεί να επιστήσει την προσοχή στον ρόλο της περιοχής στην υπερθέρμανση του πλανήτη, να ωθήσει τα μέλη της και άλλους προς τη σωστή κατεύθυνση και να αποτελέσει μοχλό αλλαγής. Οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο για να δείξουν ότι εννοούν τον ηγετικό τους ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και η Ρωσία, στα δύο χρόνια της προεδρίας της, πρέπει να κερδίσει αξιοπιστία εντός ενός διεθνούς φόρουμ, όπου διατηρεί ισχυρή παρουσία.