Το Ειδικό Διάταγμα για τα Δυτικά Βαλκάνια του Τζο Μπάιντεν, το οποίο δημοσιοποίησε πρώτο το AN με τις συνέπειες του για την Ελλάδα, δεν έτυχε σχολιασμού ούτε από το Μαξίμου, ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόλο που ζητήθηκε από το ΑΝ, τόσο από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, όσο και από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, να σχολιάσουν το Διάταγμα Biden, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε καμιά ανταπόκριση.
Ενδεχομένως αυτή η σιωπή να σήμαινε τον σεβασμό προς την απεργία των δημοσιογράφων που ίσχυε χτες, αν και δεν έλειψαν οι ενημερώσεις τόσο από το Μαξίμου όσο και από το ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το Διάταγμα Μπάιντεν όπως γράψαμε πρώτοι στο ΑΝ, και που εκδόθηκε λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του για πρώτη φορά στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς προβλέπονται κυρώσεις σε όσους υπονομεύουν, μεταξύ άλλων και την Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελληνική Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φωτογραφίζονται ξεκάθαρα στις παραγράφους του διατάγματος όπως γράφτηκε στο προηγούμενο άρθρο.
Εκτός από την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, ως αντιπολίτευση, στη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεχίζει και ως Κυβέρνηση για εσωκομματικούς λόγους την καθυστέρηση της κύρωσης συμφωνιών που απορρέουν από τη συμφωνία, ενώ έχει απαξιώσει σημαντικά μέρη της εφαρμογής της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα υλοποίησης της.
Ακόμα και η μη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο όνομα της χώρας του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντησης τους στην Αθήνα, θεωρείτε επιλήψιμη για το διάταγμα Biden, που επισύρει σκληρές κυρώσεις, μέχρι και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ αλλά και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Πηγές από την Κουμουνδούρου μιλώντας στο ΑΝ, κρατώντας την ανωνυμίας τους, θεωρούν ότι δεν αφορά τόσο την Ελλάδα αλλά την Βουλγαρία και πρώτιστα το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας VMRO-DPMNE που ακόμα και τώρα αντιτάσσεται στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό όμως εν μέρη καταρρίπτεται καθώς στις συμφωνίες που αναφέρει το διάταγμα δεν συμπεριλαμβάνεται η Συμφωνία Καλής Γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, που έχει προκαλέσει και το βέτο της πρώτης για την ενταξιακή πορεία της δεύτερης, μαζί με την Αλβανία.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ίδιο το διάταγμα που κάνει αναφορά στις συμφωνίες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ και αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, την Συμφωνία της Οχρίδας που αφορά την ειρηνευτική συμφωνία από το 2001 μεταξύ των Αλβανών ανταρτών του UCK και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ, την Συμφωνία του Dayton, δηλαδή την ειρηνευτική συμφωνία από το 1995, με την οποία δόθηκε τέλος στις συγκρούσεις στη Βοσνία και του Ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ που αφορά το καθεστώς του Κοσόβου.
Το συγκεκριμένο διάταγμα όπως φαίνεται αφορά όλες τις χώρες των Βαλκανίων σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ για να υπάρξει πρόοδος στις διμερείς σχέσεις πολλών χωρών που βρίσκονται σε ένταση μεταξύ τους, αλλά και να αποκλείσουν εξωτερικούς παράγοντες όπως Ρωσία και Κίνα που θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή, κάτι που απεύχονται οι ΗΠΑ.
Τα προβλήματα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι πολλά με τεταμένες τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας με Σερβία και Κροατία, Μαυροβουνίου-Σερβίας, Ρουμανίας-Ουγγαρίας, αλλά και την εσωτερική κατάσταση σε πολλές χώρες που παρουσιάζουν προβλήματα δημοκρατίας, διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεγάλα αγκάθια για το αμερικάνικο όραμα στην περιοχή των Βαλκανίων.