Σαν σήμερα, στις 14 Ιουνίου 1381, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των δουλοπάροικων στην Αγγλία, ο επαναστατικός στρατός του Wat Tyler περίπου πενήντα έως εκατό χιλιάδων ανθρώπων κατέλαβε τη Γέφυρα και τον Πύργο του Λονδίνου. Εκεί σκότωσαν τον καγκελάριο, τον Αρχιεπίσκοπο Simon του Sudbury, και τον θησαυροφύλακα, Sir Robert Hales.
Η εξέγερση ξέσπασε τον Μάιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή φόρου σε όλους ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω, γεγονός που επιδείνωσε την οικονομική δυσχέρεια των εργαζομένων και των φτωχών. Οι άνθρωποι εξοργίστηκαν επίσης από τη βαρβαρότητα που τους έδειχναν οι φορολογικοί επιθεωρητές, οι οποίοι μετρούσαν το μήκος των ηβικών τριχών των ανθρώπων για να προσδιορίσουν την ηλικία τους, κάτι το οποίο θεωρήθηκε ως σεξουαλική κακοποίηση επιβαλλόμενη από το κράτος, ιδιαίτερα στην περίπτωση των κοριτσιών και γυναικών. Η εξέγερση σύντομα εξελίχθηκε σε ένα βαθύ και περίπλοκο κίνημα που απαιτούσε ριζικές αλλαγές στην φεουδαρχική κοινωνία και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πύργου.
Στις 15 Ιουνίου, ο Wat Tyler παρευρέθηκε σε ένα γλέντι με τον βασιλιά Ριχάρδο Β’, όπου και δολοφονήθηκε. Συνειδητοποιώντας την αδύναμη θέση του, ο Ριχάρδος υποσχέθηκε στους αντάρτες ότι θα εκπληρώσει πολλά από τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του φόρου, και ακόμη και της κατάργησης της καταναγκαστικής εργασίας και της δουλείας, αλλά, ενώ αποσύρθηκε ο φόρος, όταν οι αντάρτες είχαν διαλυθεί και επέστρεψαν στα σπίτια τους, δεν ήταν πλέον απειλή, οπότε ο Ριχάρδος πρόδωσε όλες τις υποσχέσεις του και κρέμασε 1.500 από αυτούς.
Ήταν ένα βάναυσο αλλά σημαντικό μάθημα, να μην εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις των ισχυρών…
Με πληροφορίες από: Working Class History