Στα δημοσιογραφικά γραφεία έχει περίπου προεξοφληθεί εδώ και λίγο καιρό πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, είτε με την ευκαιρία της “επετείου” των δύο ετών από την εκλογική νίκη (9/7/2019), είτε το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε από το βήμα της ΔΕΘ να κηρύξει την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα με νέο κυβερνητικό σχήμα και με ανανεωμένο αφήγημα.
Οι πληροφορίες, ωστόσο, του “AN” πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμα σε αποφάσεις, τουναντίον, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται μάλλον βαρύθυμος σχετικά με αυτή την προοπτική. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, έδωσε, προ ημερών, εντολή στην κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να “σκοτώσει” -όπως ήταν η έκφραση που ακούστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου- το ενδεχόμενο. Όχι, βεβαίως, επειδή το έχει εντελώς αποκλείσει αλλά επειδή έχουν ενταθεί οι αβεβαιότητες σχετικά με την χρησιμότητα μιας τέτοιας απόφασης.
Φαίνεται πως προς αυτή την κατεύθυνση επηρεάζουν οι εισηγήσεις των πιο στενών συνεργατών του, όπως των Γρηγόρη Δημητριάδη, Άκη Σκέρτσου και Θοδωρή Λιβάνιου, αλλά και ο “οδικός/ πολιτικός χάρτης”, όπως αυτός διαμορφώνεται σταδιακά. Οι λόγοι, σχετικά με το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, που ακούγονται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αρκετοί.
Για παράδειγμα:
–Θεωρείται πως με την έξοδο από το ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και την βελτίωση των σκληρών δεικτών της, το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει και προέχει, πια, η ανάγκη για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς. Με αυτή την “ανάγνωση”, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εστιάζει στην καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας που, όπως αναφέρεται, θα επηρεαστεί από την χαλαρότητα της θερινής περιόδου,
–Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν πως οι μεγαλύτερες απώλειες έχουν ήδη καταγραφεί και ίσως δεν υπάρξει μεγαλύτερη φθορά- τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα και, πάντως, πριν το φθινόπωρο που θα ενσκήψουν τα προβλήματα διαβίωσης και οι σκληρές συνέπειες στην οικονομία,
–Ένας ανασχηματισμός τώρα θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ, καθώς πολλοί θα δυσαρεστούνταν από την μη ανάληψη κυβερνητικού ρόλου. Ως προς αυτό λαμβάνεται υπ’ όψιν και το γεγονός πως το επόμενο διάστημα η κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.
Ουδείς εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουν βουλευτές (κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, ή εξ εκείνων που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα), οι οποίοι θα χάσουν την ευκαιρία να βρεθούν σε κυβερνητικούς θώκους. Η διαφοροποίηση, για παράδειγμα, της Άννας Ευθυμίου στο εργασιακό δεν ήταν η μοναδική, παρότι αυτή εκφράσθηκε ηχηρά. Ανάλογη είναι η δυσφορία άλλων βουλευτών για άλλες κυβερνητικές αποφάσεις, όπως αυτές της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως είναι αρκετοί οι υπουργοί που δεν “τραβούν”. Μία τέτοια περίπτωση που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι αυτή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τον οποίο λέγεται πως έχει πάψει να θεωρείται πια “asset” και αρκετοί τον αποκαλούν “βαρίδι”, προκρίνοντας την ανάγκη αντικατάστασής του από τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου που θεωρείται πολύ λιγότερο συγκρουσιακός, πιο επικοινωνιακός και διακριτικός, με καλύτερα, μάλιστα, ερείσματα στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του “AN” να δώσει λίγο ακόμα χρόνο στον κ. Χρυσοχοϊδη, όμως έχει πια “στοχοποιηθεί”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αβέβαιος για το εάν πρέπει να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό και δέχεται εισηγήσεις για “χειρουργικές” μόνο παρεμβάσεις και αντικαταστάσεις υπουργών ή υφυπουργών όταν κάποιος απ΄ αυτούς δίνει την αφορμή εξαιτίας σοβαρού σφάλματος. “Οι ανασχηματισμοί εκτονώνουν την πολιτική πίεση για μερικές μόνο ημέρες αλλά αφήνουν βαριά αποτυπώματα δυσαρέσκειας σε άλλους, ενώ μία αποπομπή υπουργού όταν προκύπτει σοβαρό θέμα μπορεί να λειτουργήσει ως ένδειξη αρχηγικότητας και να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ”, μας έλεγε συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως το όπλο του ανασχηματισμού ίσως αποδειχθεί συνολικά χρησιμότερο το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν τα προβλήματα στην οικονομία και η αντανάκλασή τους στην κοινωνία. Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο οι αβεβαιότητες πυκνώνουν…