Το τελευταίο ντοκιμαντέρ true crime του Netflix αφορά τη διαβόητη ληστεία στο Μουσείο Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρντνερ της Βοστόνης, η οποία τρεις δεκαετίες μετά, παραμένει ανεξιχνίαστη. Και, ναι, θυμίζει πάρα πολύ την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.
Τα ξημερώματα της 19ης Μαρτίου 1990, εν μέσω των εορτασμών του Αγίου Πατρικίου, δύο ληστές ντυμένοι αστυνομικοί, έδεσαν ένα νυχτοφύλακα και έφυγαν με 13 αριστουργήματα, όπως πίνακες των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Ντεγκά και Μανέ, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.
Τη σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, με τίτλο «This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist» υπογράφουν οι Βοστονέζοι αδελφοί Νικ και Κόλιν Μπάρνικλ -τους οποίους η μυστηριώδης ληστεία γοήτευε από τότε που ήταν παιδιά- και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 7 Απριλίου.
Εξακολουθεί να ισχύει η αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση των έργων. Άλλωστε, παραμένει η πιο «ακριβή» ληστεία έργων τέχνης στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ουδείς συνελήφθη, ουδείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο, γεγονός το οποίο έχει γεννήσει πλήθος θεωριών για το τι ακριβώς συνέβη και το πού είναι οι πίνακες.
Οι υποψίες πέφτουν και στην ιταλική μαφία και στην ιρλανδική «μαφία» και οι προσπάθειες εύρεσης των έργων έχουν επεκταθεί σε όλον τον πλανήτη.
Το 2013, το FBI ανακοίνωσε ότι είχε ταυτοποιήσει τους δύο κλέφτες, αλλά τα ονόματά τους δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι οι φερόμενοι ως δράστες πέθαναν λίγο μετά τη ληστεία.
Ο μοναδικός επιζών ύποπτος, ο διαβόητος γκάνγκστερ της New England, Ρόμπερτ Τζεντάιλ έσπασε τη σιωπή του τον περασμένο Φεβρουάριο δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί για εμπλοκή του είναι «ψέμα, πέρα για πέρα».
Η σειρά υπόσχεται να είναι «σε ίσες δόσεις, δράμα, true crime ιστορία και μια τρελή κωμωδία παρεξηγήσεων» εξήγησε, μιλώντας στο Dazed, η παραγωγός Τζέιν Ρόζενταλ.
Από την πλευρά του, ο Κόλιν Μπάρνικλ δήλωσε στην εφημερίδα Boston Globe: «Ακόμη κι αν έχετε διαβάσει όλα τα βιβλία, ακόμη κι αν έχετε ακούσει ό,τι έχει ειπωθεί για τη ληστεία, εδώ [στο ντοκιμαντέρ] υπάρχουν καινούργια πράγματα. Και καταλήγουμε σε συμπέρασμα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, artnet.com