Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε καλοκαίρι στο νησί των Ανέμων και τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξένησαν την είδηση στις διαδικτυακές σελίδες τους.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Guardian, ο οποίος αναφέρει πως η Ελλάδα επανεξετάζει το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού και επαναφέρει αυστηρά μέτρα για το νησί της Μυκόνου.
Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters σχολίασε μεταξύ άλλων πως «στο γνωστό ως νησί των πάρτι και των πλουσίων, που προσελκύει κάθε καλοκαίρι περισσότερο από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ανάμεσά τους αστέρες του Hollywood, μοντέλα και παγκοσμίου φήμης αθλητές, εφαρμόζονται νέα μέτρα, όπως η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 έως τις 06:00, για λόγους υγείας. Τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουλίου».
Από την άλλη η ιταλική L’ Unione Sarda, σχολιάζει τα νέα ειδικά μέτρα που τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή στο νησί των Ανέμων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή καταγράφηκαν 2.700 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα, ενώ πριν τρεις μόλις εβδομάδες τα κρούσματα ήταν λιγότερα από 400. Έτσι, οι αρχές, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, προχώρησαν σε νέους περιορισμούς στο νησί της Μυκόνου, που αποτελεί έναν διάσημο τουριστικό και προορισμό διασκέδαση».
Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η Μύκονος μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για απαγόρευση νυκτερινής κυκλοφορίας και για «σιωπητήριο» στη μουσική.
Μπορεί να μην είναι ένα τυπικο… lockdown αλλά στο νησί των Ανέμων που βουλιάζει αυτή την περίοδο από κόσμο, μοιάζει με ταφόπλακα στο τουρισμό.
Κι αυτό γιατί είναι αδιανόητο για το νησί να μπορέσει να κρατήσει τον κόσμο του χωρίς να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά και χωρίς να ακούγεται πουθενά μουσική στη Μύκονο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα αυτό ήδη αρχίζουν να ακυρώνονται. Σε μεγάλα κλαμπ του νησιού τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή από πελάτες που σπεύδουν να ακυρώσουν ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει μαζική φυγή τουριστών τις επόμενες ημέρες ακριβώς λόγω αυτών των απαγορεύσεων.
Το «μπλόκο» στη διασκέδαση της Μυκόνου μέχρι τις 26 Ιουλίου (αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι μέχρι τότε ή θα πάρει παράταση) μπορεί να δικαιολογείται από την αύξηση των κρουσμάτων, όμως, τοπικοί παράγοντες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
Ο λόγος είναι ότι δεν ελήφθησαν από την αρχή μέτρα προκειμένου να μην έρχονται στο νησί χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και τουρίστες.
«Η κατάσταση ξέφυγε καθώς πολλοί εργαζόμενοι ήρθαν για δουλειά χωρίς να έχουν λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ή και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα», τονίζουν εργαζόμενοι στη Μύκονο οι οποίοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε και απόκρυψη κρουσμάτων εργαζόμενων σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, για να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, αντέδρασε στις αποφάσεις της κυβέρνησης ζητώντας να πάρει πίσω τα μέτρα. Όπως είπε, έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και στοχοποιούν το νησί.
Αναρωτιέται μάλιστα αν η κίνηση αυτή θα διώξει τους χιλιάδες τουρίστες της Μυκόνου οι οποίοι θα πάνε σε άλλα νησιά, ενισχύοντας τη μετάδοση του ιού.
Από το μεσημέρι που έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης οι επιχειρηματίες του νησιού συνεδριάζουν για να δουν πώς θα αντιδράσουν ενώ ανάστατοι είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στα μπαρ και τα μεγάλα κλαμπ, οι καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Μύκονο, οι διοργανωτές νόμιμων πάρτι και άλλων εκδηλώσεων.
Όπως τονίζουν «πληρώνουν οι νόμιμοι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τα δεκάδες παράνομα κορονοπάρτι στις βίλες».
Μάλιστα οι επιχειρηματίες με συνεχείς ανακοινώσεις τους το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με δημοσιοποίηση βίντεο με κορονοπάρτι σε βίλες, προσπαθούσε να δείξει την εικόνα που επικρατεί στο νησί. Τα παράνομα πάρτι γίνονταν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, με απόλυτο συνωστισμό και χωρίς τήρηση των μέτρων, την ίδια στιγμή που οι νόμιμες επιχειρήσεις λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών.
Πάντως, και στη Μύκονο έλεγαν ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί έκρηξη και σε άλλα νησιά με αποτέλεσμα κι εκεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα εν μέσω καλοκαιριού.
Η κατάσταση ξέφυγε, όπως φαίνεται, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα νησιά οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 90%. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπήρξαν έλεγχοι και περιορισμοί στις αφίξεις, κυρίως εργαζόμενων με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα.