Παρά το γεγονός ότι δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν εμβολιαστεί, αυξάνονται τα νούμερα που δείχνουν ότι εμβολιασμένοι μολύνονται από τον ιό. Οπως ακριβώς η φυσική ανοσία δεν εγγυάται προστασία από την επαναμετάδοση του κορoνοϊού έτσι και ο εμβολιασμός δεν εγγυάται απόλυτα «ασπίδα» προστασίας. Συνεπώς, όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία – είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω νόσησης – έχουν ένα ποσοστό κινδύνου μετάδοσης του ιού από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περιπτώσεις λοιπόν λοίμωξης μεταξύ των ανοσοποιημένων αποτελούν απτή υπενθύμιση ότι όσο ο πανδημικός ιός παραμένει στον πλανήτη, εξακολουθεί να συνιστά απειλή για όλους.
Γιατί τα εμβολιασμένα άτομα αποδεικνύονται θετικά στον κορoνοϊό;
Αν και τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή άμυνα απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούνται από το SARS-CoV-2, κανένας δεν προστατεύει πλήρως, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί εμβολιασμένοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό και μάλιστα να τον μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο SARS-CoV-2 σε μια κοινότητα, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην προστασία έναντι του Covid;
Σε κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια Covid που είναι τώρα σε χρήση, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονταν από 50% έως 95%. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στον πραγματικό κόσμο δεν είναι απαραίτητα η ίδια με την αποτελεσματικότητά του σε μια μελέτη υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Επιπλέον, ο βαθμός αποτελεσματικότητας μπορεί να διαφέρει για το ίδιο εμβόλιο ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς, χρονικές συγκυρίες, χώρες κ.λπ.
Πόσο πιθανό είναι ένα εμβολιασμένο άτομο να μεταδώσει τον κορoνοϊό;
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια Covid μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από άτομα με σημαντική λοίμωξη. Μελέτη εργαζομένων στον τομέα υγείας στη Σκωτία που έγινε από τα τα τέλη του 2020 έως τις αρχές του 2021 διαπίστωσε ότι τα τεκμηριωμένα περιστατικά Covid μεταξύ των εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας ήταν 30% χαμηλότερα από ό, τι για τους μη εμβολιασμένους. Αλλη μελέτη στην Αγγλία που διεξήχθη το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα έδειξε ότι η πιθανότητα μετάδοσης ήταν περίπου 40% έως 50% χαμηλότερη σε νοικοκυριά εμβολιασμένων ασθενών έναντι μη εμβολιασμένων.
Πηγή: Bloomberg