Το Βαρώσι αποτελεί ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού της τουρκικής πλευράς για να πετύχει την οριστική διχοτόμηση μέσω της λύσης δύο κρατών στο νησί. Το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να δώσει ακίνητα στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων σε Τουρκοκύπριους ως αντάλλαγμα για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα προωθεί ενίσχυση της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» την οποία θέλει να μετατρέψει σε βασικό εργαλείο στην εφαρμογή της πολιτικής της τουρκικής πλευράς.
Ο Ερσίν Τατάρ συμμετείχε χθες σε συνεδρία του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του κατοχικού καθεστώτος όπου λήφθηκαν (μεταξύ άλλων) μια σειρά από αποφάσεις που είχαν να κάνουν με το θέμα των Βαρωσίων. Καθήμενος δίπλα στον Ερσάν Σανέρ, τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος, ο Τατάρ ήθελε να στείλει το μήνυμα – κυρίως προς εκείνους εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ασκούν κριτική – πως στο θέμα της Αμμοχώστου υπάρχει ομοφωνία στα ανώτατα δώματα εξουσίας, δηλαδή μεταξύ «προεδρίας» και «κυβέρνησης».
Γι’ αυτό και ευθύς μετά τη συνεδρία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαμήνυσε πως τα Βαρώσια είναι μέρος της πολιτικής των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν δίπλα-δίπλα. Πρόκειται για μια πολιτική, σημείωσε που στηρίζεται από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία.
Η αλλαγή του στάτους των Βαρωσίων στόχευε και στο να κλείσει το θέμα του να δοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Έθνη. «Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της τδβκ και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια», πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί το κατοχικό καθεστώς είναι η ενίσχυση της λεγόμενης «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» προκειμένου να μπορεί να δώσει εκείνης τις λύσεις που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η «επιτροπή» πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι κατά την συνεδρία του «υπουργικού» αξιολόγησαν το άνοιγμα των Βαρωσίων και πώς μπορεί να ενισχυθεί η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».
Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι εργάζονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτήν την περιοχή.
Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στο νότο. Μια από τις θεραπείες που μπορεί να προσφέρει η «επιτροπή» σε όσους προσφύγουν ενώπιόν της είναι και η ανταλλαγή περιουσιών. Η ανταλλαγή περιουσιών ενδεχομένως να επιλεγεί και ως μια οδός για να αποφευχθεί η καταβολή τεράστιων ποσών ως αποζημιώσεις.
Την Κυριακή το δίδυμο Τατάρ-Σανέρ το θέμα της Αμμοχώστου ήταν στο επίκεντρο των μηνυμάτων που έστειλαν για τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ίδρυσης των «τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας», της 63ης επετείου της ίδρυσης της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ και της 450ης επετείου της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς.
Σε ομιλία του ο Ερσίν Τατάρ επέκρινε δημοσίευμα αγγλόφωνης εφημερίδας, χαρακτηρίζοντας το ως «εκπληκτικό». «Το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μέρος μια μεγαλύτερης διάστασης της πολιτικής. Θεωρούν ότι το Βαρώσι είναι δικό τους», υποστήριξε ο Τατάρ, υπενθυμίζοντας εκ νέου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν εντάχθηκε στην ΕΕ ως ο μόνος εκπρόσωπος του νησιού, παρόλο που έπρεπε να ζητηθεί η έγκριση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού για το αυτό το θέμα.
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε πιέσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε είδους μέσου μέχρι την αποδοχή της κυριαρχία μας», επανέλαβε ο κ. Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.
Εξάλλου σε μήνυμά του, ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ, για τις επετείους της 1ης Αυγούστου, υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική και κανείς να μην αναμένει ότι θα τους υποτάξει υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα ελληνικό κράτος.
Πιο περίπλοκα τα πράγματα
Υπό τον τίτλο «Τα τρία προβλήματα στο Βαρώσι», η εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Μετίν Χακί, ο οποίος αναφέρει ότι οι δυσκολίες στο θέμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες.
Ο Χακί είπε ότι υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα σχετικά με την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και πρόσθεσε ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων μπορεί να πάρει χρόνια, αιτήσεις που δεν εξετάζονται είτε γιατί αφορούν την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων είτε λόγω αργοπορημένων εκθέσεων και τρίτο η πιθανή νέα αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ».
Ερωτηθείς να σχολιάσει ποια πρέπει να είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά σχετικά με την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος πρότεινε ότι πρέπει να καθοριστεί ένα μακροπρόθεσμο αλλά απτό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του 96,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, που δεν έχει ανοίξει ακόμη, ώστε να υποχρεωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για «σοβαρές» συνομιλίες και για να αρθεί η νομική αβεβαιότητα.
Ο Τατάρ δεν ακούει τις εκκλήσεις
Ο Ερσίν Τατάρ σε άλλες δηλώσεις του (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε πως δεν έχουν καμία σημασία οι εκκλήσεις που απευθύνουν το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, η ΕΕ, τα Ηνωμένα έθνη και άλλοι ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να παραιτηθεί από την πρότασή της για δύο κράτη και από το άνοιγμα του Βαρωσιού, προσθέτοντας: «Έχουμε δίκαιο και βαδίζουμε στο δρόμο της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία».
Επισημαίνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τη στιγμή που ζητούν επιβολή εμπάργκο και νέων περιορισμών στον τουρκοκυπριακό «λαό», η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψε συμφωνίες για νέα στρατιωτική συνεργασία και αύξηση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ο Τατάρ ανέφερε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» με τη Σλοβακία.
Πηγή: philenews.gr