Οι Ταλιμπάν σάρωσαν το Αφγανιστάν σε μόλις 10 ημέρες, παίρνοντας τον έλεγχο πόλεων σε όλη τη χώρα, όπως περιγράφει αναλυτικά το BBCNews παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη που δείχνει πόσο γρήγορα οι μαχητές του νέου Ισλαμικού Εμιράτου έφτασαν και κατέλαβαν την Καμπούλ.
Οι μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρώτη τους επαρχιακή πρωτεύουσα στις 6 Αυγούστου – και μέχρι τις 15 Αυγούστου, βρίσκονταν στις πύλες της Καμπούλ.
Η αστραπιαία πρόοδός τους ώθησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί έφτασαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, άλλοι κατευθύνονταν στις γειτονικές χώρες.
Και επικράτησε χάος στην Καμπούλ, καθώς ο Πρόεδρος Ασράφ Γκανί έφυγε από τη χώρα και χιλιάδες συμπατριώτες και γυναίκες του προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο.
Ενθαρρυνμένοι από την αποχώρηση των αμερικανικών και άλλων διεθνών δυνάμεων, τον Ιούνιο, οι Ταλιμπάν ήλεγξαν ήδη μεγάλα τμήματα της χώρας.
Αλλά μετά τις 6 Αυγούστου, η πρόοδός τους επιταχύνθηκε με νέα ορμή.
Οι αφγανικές δυνάμεις καταρρέουν
Παρά την 20ετή εξωτερική υποστήριξη, τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέρρευσαν σε μεγάλο βαθμό.
Σε ορισμένες περιοχές, όντως στάθηκαν και πολέμησαν.
Στο Λάσκαρ Γκα, τα αφγανικά στρατεύματα καθηλώθηκαν σε βασικές θέσεις, καθώς οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν επανειλημμένα.
Εκατοντάδες κομάντος στάλθηκαν για να αποκαταστήσουν την τάξη – αλλά όταν οι Ταλιμπάν πυροδότησαν ένα τεράστιο αυτοκίνητο -βόμβα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, στις 11 Αυγούστου, η μάχη είχε τελειώσει σε μεγάλο βαθμό.
Σε πολλές περιοχές, οι αφγανικές μονάδες που βρέθηκαν να εξαντλούνται με πυρομαχικά και άλλα εφόδια απλώς τράπηκαν σε φυγή.
Τα στρατεύματα που οπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ για τη διαφύλαξη των απλών Αφγανών τους άφησαν να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους.
Και σε ορισμένα σημεία, οι αρχές συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Ταλιμπάν να αναλάβουν την εξουσία, για να αποφύγουν περαιτέρω αιματοχυσία.
Στη Γάζνι, οι αναφορές υποδηλώνουν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας και ο κυβερνήτης είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από την πόλη σε αντάλλαγμα για να συμφωνήσουν στην κατάληψη των Ταλιμπάν.
Στις 14 Αυγούστου, ο Μαζάρ-Σαρίφ έπεσε στους Ταλιμπάν, με μικρή αντίσταση από τα αφγανικά στρατεύματα, μερικά από τα οποία εγκατέλειψαν την πόλη και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν στο Χαραϊτάν.
Ανθρωπιστική καταστροφή: Μέχρι τις 15 Αυγούστου, 17.600 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν είχαν φτάσει στην Καμπούλ, ενώ χιλιάδες άλλοι έφταναν όλη την ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Αβέβαιο μέλλον
Το πώς ακριβώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν παραμένει ασαφές – και μπορεί να διαφέρει σε κάθε χώρα.
Οι αναφορές από το έδαφος των Ταλιμπάν που έχουν καταληφθεί μέχρι τώρα δίνουν μια μικτή εικόνα.
Στο Balkh, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από το Mazar-i-Sharif, το BBC News βρήκε γυναίκες και κορίτσια να επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους ασυνόδευτα-αλλά υπήρξαν αναφορές ότι μια γυναίκα δολοφονήθηκε λόγω του τρόπου που είχε ντυθεί.
Σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης μιας βόρειας επαρχίας κοντά στα σύνορα με το Τατζίκ, οι γυναίκες δήλωσαν ότι τώρα αναγκάζονται να καλυφθούν με μπούρκα και δεν μπορούν να βγουν χωρίς συνοδεία.
Υπάρχουν επίσης αναφορές νεαρών γυναικών που προσφέρονται στους μαχητές των Ταλιμπάν για αναγκαστικό γάμο.
Αν και, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στο Κατάρ επιμένουν ότι αυτό είναι “ψέμα”.
Πηγή: BBCNews /εικόνες Getty Images/ BBC