Δύο ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, οι γυναίκες παρουσιάστριες επέστρεψαν σε τουλάχιστον ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια, αφού έφυγαν για λίγο από τον αέρα καθώς οι μαχητές κατέλαβαν τη χώρα.
Το Tolo TV, το ιδιωτικό κανάλι που μετέδιδε προηγουμένως ένα μείγμα παιχνιδιών δυτικού τύπου, σαπουνόπερες και διαγωνισμούς ταλέντων, είπε ότι τότε υπήρχε μια μικρή αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθούσε και απέσυρε προσωρινά τις γυναίκες παρουσιάστριές τους.
Ο Siyar Sirat του Tolo News είπε την Τρίτη ότι τα πράγματα μοιάζουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό, με «φυσιολογικούς πόρους στο γραφείο, έχουμε γυναίκες στην οθόνη και αναφέρουμε από όλη την πόλη».
λεζάντα εικόναςΑυτές οι γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που προσπαθούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τώρα είναι τι θα συμβεί με τις Αφγανές γυναίκες – εξακολουθούν να είναι ορατές στις τηλεοπτικές οθόνες μέχρι στιγμής και οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει ότι τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά.
Δεν βρέθηκαν πολλές γυναίκες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα, όπου πλήθη συνωστίζονταν στην άσφαλτο του διαδρόμου σε μια απελπιστική προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα.
Τη Δευτέρα, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι – η οποία πυροβολήθηκε σε ηλικία 15 ετών από τους Ταλιμπάν για εκστρατεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν – εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση και την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.
“Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικές ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών και μοιράζονται την ανησυχία τους ότι δεν είναι σίγουροι πώς θα είναι η ζωή τους”, είπε στο BBC.
«Πολλοί από αυτούς θυμούνται τι συνέβαινε την περίοδο 1996-2001 και ανησυχούν βαθιά για την ασφάλειά τους, τα δικαιώματά τους για την προστασία τους, ανησυχούν για την πρόσβασή τους στο σχολείο.
“Και έχουμε ήδη δει ειδησεογραφικές αναφορές ότι πολλά κορίτσια έχουν σταλεί πίσω από το πανεπιστήμιο. Πολλά από αυτά έχουν ζητηθεί να παντρευτούν σε ηλικία 15, 12 ετών.”
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen, δήλωσε ότι η οργάνωση θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων “σύμφωνα με τα πρότυπα του Αφγανιστάν και τις ισλαμικές αξίες”.
Την Τρίτη, η ομάδα κήρυξε αμνηστία σε όλο το Αφγανιστάν και δήλωσε ότι ήθελε γυναίκες να ενταχθούν στην κυβέρνησή της.
Πράγματι, μερικές γυναίκες έχουν επιλέξει να μείνουν.
Η Payvand Seyed Ali εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος εκπαίδευσης στην Καμπούλ, όπου ζει και εργάζεται για 10 χρόνια. Seniorταν ανώτερη σύμβουλος της σουηδικής επιτροπής για το Αφγανιστάν και επίσης ηγήθηκε του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ταμείου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, της GEC.
“Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να αναρωτιόμαστε ή να έχουμε προσδοκίες για το τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν όταν πρόκειται για τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των γυναικών. Πρέπει να δουλέψουμε με ό, τι έχουμε και με αυτό που έχουμε περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου υποσχέσεις των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.
«Αυτό που έχει νόημα είναι να αντιμετωπίζουμε αυτές τις υποσχέσεις όχι ως« συμβιβαστικούς θορύβους », αλλά ως δεσμεύσεις, και να συνεργαζόμαστε ενεργά με την ηγεσία των Ταλιμπάν για να βρούμε λύσεις που θα κρατούν τα κορίτσια στο σχολείο και τις γυναίκες που εργάζονται», είπε στην ιστοσελίδα του BBC News.
Η λογοδοσία θα είναι το κλειδί: “Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μισθών του προσωπικού, χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δωρητές, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους που διευκολύνεται και παρακολουθείται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι στόχοι παραμένουν, οι δείκτες παραμένουν, τα μέτρα λογοδοσίας παραμένουν , και θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση για συμβιβασμούς για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και για να κρατήσουμε τα παιδιά μας – όλα τα παιδιά μας – στο σχολείο.
“Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα περισσότερα, αν και όχι όλα, τα σχολεία γυναικών παρέμειναν ανοιχτά ή ανοίγουν ξανά, αν και με αλλαγές προσωπικού και υψηλές απουσίες. Το περιφερειακό και επαρχιακό προσωπικό ως επί το πλείστον συνεχίζει να εργάζεται.
“Σε πιο αγροτικές περιοχές, έχω αξιόπιστες αναφορές ότι η μεγαλύτερη ΜΚΟ στη χώρα, η Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν, άνοιξε ξανά ή κράτησε σχεδόν όλα τα σχολεία των κοριτσιών της. Το ίδιο και οι περισσότερες άλλες κορυφαίες ΜΚΟ που υποστηρίζουν την εκπαίδευση σε κυβερνητικά και κοινοτικά σχολεία Πολλά από αυτά τα σχολεία της κοινότητας είχαν κάποια σχέση με τους Ταλιμπάν από την αρχή. Τα περισσότερα επέμεναν για γυναίκες ή μουλά δασκάλους για χρόνια “.
Θα μείνει στην Καμπούλ και λέει ότι οι γυναίκες γύρω της είναι ακόμα κυρίως στο σπίτι, αλλά σχεδιάζει προσεκτικά επισκέψεις και εξόδους τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: BBCnews