Πέρασε στα ψιλά η είδηση ότι το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο, πρότεινε την Τουρκία, την Σερβία και την Κροατία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τρόπους επίλυσης εσωτερικών ζητημάτων στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.
Ο Recep Tayyip Erdogan που επισκέφθηκε την Β-Ε την περασμένη Παρασκευή για να παρευρεθεί ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Bakir Izetbegovic, γιου του Alija Izetbegovic, είχε συνάντηση με τα τρία μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Είναι γνωστές οι σχέσεις του Erdogan με το Βοσνιακό στοιχείο και η αγάπη των μουσουλμάνων προς την Τουρκία, που την θεωρούν πατρίδα τους.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πρόταση για την διαμεσολάβηση της Τουρκίας σε εσωτερικά ζητήματα, δεν έγινε από το μέλος των Βόσνιων, αλλά από τον Σέρβο εκπρόσωπο τον Milorad Dodik.
Ο Dodik έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την Σερβία και τον Πρόεδρο της χώρας Aleksandar Vucic.
Παρότι υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της Σερβικής Δημοκρατίας για την πρόταση Dodik, αλλά και την άρνηση του Προέδρου της Κροατίας Milanovic, που την χαρακτήρισε πολύ καλή πρόταση, καταγράφηκε και σίγουρα θα τεθεί προς συζήτηση.
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν γνώριζε την πρόταση αυτή ο Vucic. Αν την γνώριζε σημαίνει ότι συναίνεσε στη συμμετοχή της Τουρκίας, θεωρώντας ότι μπορεί να βοηθήσει, ανοίγοντας και επίσημα την πόρτα των Βαλκανίων στην Τουρκία.
Η απουσία της Ελλάδας από τα Βαλκάνια που συντελείται τα τελευταία δυο χρόνια και οι ανούσιες και μόνο για λόγους επικοινωνίας επισκέψεις που πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας, έχουν αφήσει ένα κενό που εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Αυτό συνέβη και με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας με Βόρεια Μακεδονία, αλλά και οι συμφωνίες που έχει η Τουρκία με Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία και φυσικά τον μεγάλο προστατευόμενο της το Κοσσυφοπέδιο.
Οι τελευταίες πληροφορίες περί αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα, έχουν διαταράξει τις Σερβοελληνικές σχέσεις, ενώ το πάγωμα των πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, έχει μειώσει τη διείσδυση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αν δεν την έχουν μηδενίσει.
Η αναβάθμιση της Τουρκίας και μέσω της Αφγανικής κρίσης, αλλά και η επίλυση των διμερών διαφορών της με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και Η.Α.Ε., την καθιστούν κυρίαρχη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ να πούμε ότι στις 7-8 Σεπτεμβρίου γίνεται ο 2ος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας Αιγύπτου στην Άγκυρα.
ΟΙ εξελίξεις που συντελούνται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κάθε άλλο παρά θετικές είναι για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δείχνει την ανικανότητα της ηγεσίας του ΥΠΕΞ να διαχειριστεί ένα αρκετά δυναμικό διπλωματικό κεφάλαιο με γνώσεις και επάρκεια.
Η συνέχιση αυτής της εξωτερικής πολιτικής, με γνώμονα μόνο την επικοινωνία, της κυβέρνησης και του Δένδια και αδιαφορώντας για τις γεωστρατηγικές αλλαγές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κομπάρσο την Ελλάδα.