Ενώ η διαθεσιμότητα των εμβολίων έφερε ξανά την πανδημία στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Πρέπει οι εμβολιασμένοι να λάβουν ενισχυτικές δόσεις; Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα; Είναι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ασφαλή;
Τα παραπάνω ερωτήματα θέτουν οι Joseph G. Allen και Helen Jenkins σε άρθρο τους στους THE NEW YORK TIMES και προσθέτουν: “Πιστεύουμε πως ένα μεγάλο μέρος της σύγχυσης και της διαφωνίας μεταξύ επιστημόνων και μη εμπειρογνωμόνων οφείλεται τελικά στους απροσδιόριστους στόχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν ο στόχος είναι να φθάσουμε σε μηδενικά κρούσματα και να παραμείνουμε σε αυτόν μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα χρειαστεί ένα σύνολο πολιτικών. Εάν όμως ο στόχος είναι ο ιός να γίνει σαν την εποχική γρίπη, θα ήταν χρησιμότερες άλλες πολιτικές”.
Εξηγούν: “Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων συνέδεσαν τη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους ενήλικες με τα τοπικά ποσοστά μετάδοσης. Δεν έθεσαν όμως παρόμοιες συστάσεις για τα παιδιά, όταν πρότειναν την καθολική χρήση μάσκας στα σχολεία. Εφόσον δεν το έκαναν, όχι μόνο απέφυγαν την προφανή ερώτηση –πότε μπορούν τα παιδιά να σταματήσουν να φοράνε μάσκα στο σχολείο;– αλλά και ένα ακόμη θεμελιώδες ερώτημα: ποιος είναι πλέον ο σκοπός των προφυλάξεων; “
Και συνεχίζουν στο άρθρο τους: “Ενα λογικό χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται συχνά για τον τερματισμό της χρήσης μάσκας στα σχολεία είναι η ημερομηνία έγκρισης ενός εμβολίου για παιδιά κάτω των 12 ετών. Τι θα συμβεί όμως αν εγκριθούν στο τέλος του έτους αλλά εμβολιαστεί μόνο το 35% της ηλικιακής ομάδας, όπως τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών; Αν τον Μάρτιο τα περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστα, θα σταματήσουν τη χρήση μάσκας ή θα τη φορούν επ’ αόριστον; Για να απαντηθούν οι ερωτήσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν διάφοροι πιθανοί στόχοι της οποιασδήποτε πολιτικής. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία ατόμων με μειωμένη ανοσία, την επίτευξη μηδενικών κρουσμάτων, μηδενικών θανάτων ή ακόμη και τη μείωση της μετάδοσης άλλων παθογόνων. Η επίτευξη των στόχων μπορεί να απαιτεί τη χρήση μάσκας επ’ αόριστον. Εάν όμως κάποιος από τους στόχους είναι μέρος των κανονισμών που θα ισχύουν για τα σχολεία, οι ηγέτες πρέπει να το διευκρινίσουν και να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά.”
Ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο για το ενδεχόμενο τέλος του κοροναϊού δημοσιεύθηκε στο περιοδικό των γερμανών φαρμακοποιών. Το άρθρο επικεντρώνεται στην πανδημία και πότε αυτή θα μπορούσε να τελειώσει. Ένα από τα συμπεράσματα πάντως που εξάγεται, είναι ότι η πανδημία θα διαρκέσει πολύ ακόμη και θα είναι ενδημική.
Ας δούμε τι αναφέρει συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο:
«Πριν από ένα χρόνο, ελπίζαμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι την άνοιξη – κάτι που δεν έγινε. Με τους εμβολιασμούς, ελπίζουμε τώρα πως αυτό μπορεί να γίνει την ερχόμενη άνοιξη – οι επιστήμονες όμως είναι επιφυλακτικοί.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελπίζουν σε ένα πρόωρο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό; Όποιος ισχυρίζεται επί του παρόντος ότι η πανδημία του κορωνοιού θα τελειώσει την άνοιξη του 2022 προβαίνει σε μια προβληματική και αυθαίρετη γενίκευση. Η εκτίμηση ότι η πανδημία θα τελειώσει την άνοιξη αποκαλύπτει και διατυπώνει «μια πολύ γερμανοκεντρική άποψη», λέει ο επιδημιολόγος καθηγητής Dr. Hajo Zeeb από το Ινστιτούτο προληπτικής έρευνας και Επιδημιολογίας στο Leibniz.
Σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σε όλες σχεδόν τις αφρικανικές χώρες, για παράδειγμα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι πολύ κάτω από το 10%, σύμφωνα με όσα καταγράφει ο πίνακας ελέγχου εμβολιασμών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μπορούν να αναπτυχθούν ειδικά σε αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι για εμβολιασμένους ανθρώπους και αναρρώσαντες παγκοσμίως. «Η ανισότητα στον εμβολιασμό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στον κόσμο που εμποδίζει τον τερματισμό της πανδημίας και την ανάκαμψη από την Covid-19», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ακόμη και για τη Γερμανία, ο επιδημιολόγος Zeeb είναι επιφυλακτικός με την υπόθεση ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα από την επόμενη άνοιξη: «Πιθανότατα θα έχουμε ακόμα μερικά εκατομμύρια ανθρώπους που δεν θα προστατεύονται και από τους οποίους χιλιάδες ακόμη θα μπορούν να κολλήσουν και να αρρωστήσουν». Το να υποθέσουμε ότι η κορωνοιός δεν θα παίζει πλέον ρόλο σε μισό χρόνο δεν είναι σκόπιμο”.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ιολογίας στο Charité του Βερολίνου, καθηγητής Dr. Christian Drosten, συνόψισε την κατάσταση την Πέμπτη στο Deutschlandfunk ως εξής: «Φυσικά, θα έχουμε επακόλουθα της πανδημίας σε ότι αφορά την ιατρική και την επιδημιολογία λοιμώξεων για τα επόμενα χρόνια».
Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο ιός θα κρατήσει πολύ ακόμη και θα γίνει ενδημικός. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και οι ιοί της γρίπης, θα κυκλοφορεί στον πληθυσμό και θα προκαλεί εποχιακές εξάρσεις. Η ελπίδα των ερευνητών έγκειται στο να υπάρξει ανοσία μέσω προηγούμενων λοιμώξεων ή εμβολιασμών.
Πηγή: ΝYT, Καθημερινή, iatronet.gr