Την Τετάρτη (8/9) ο θρυλικός Μίκης Θεοδωράκης ξεκινάει το τελευταίο του ταξίδι για τη Κρήτη όπου και θα ταφεί στα Χανιά με πολίτες όλων των ηλικιών να σπεύδουν να τον αποχαιρετήσουν στην Μητρόπολη Αθηνών.
Τα τελευταία 24ώρα στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών οι εικόνες που έχουν καταγραφεί είναι συγκλονιστικές.
Πολίτες όλων των ηλικιών και όχι μόνο όσοι εκείνοι ζούσαν καθημερινά με τα τραγούδια του στα δύσκολα χρόνια της Ελλάδας, έχουν δώσει το παρών για να του πουν ένα τελευταίο αντίο τραγουδώντας στίχους και μελωδίες του που πέρασαν στην ιστορία και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Μικρά παιδιά με λουλούδια και οι γονείς και οι παππούδες τους με κιθάρες και φωτογραφίες του Μίκη στα χέρια βρέθηκαν δίπλα του πριν το τελευταίο του ταξίδι στην αγαπημένη του Κρήτη παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τη βροχή.
Ο Μίκης Θεοδωράκης απέδειξε έστω και στις τελευταίες του στιγμές ότι αποτελεί ένα σύμβολο ειρήνης, δημοκρατίας και αγώνα για τον απλό λαό ο οποίος τον τίμησε και σίγουρα δεν θα αφήσει να ξεχαστεί το έργο του και η προσφορά του.
Δύο ήταν οι πιο συγκλονιστικές στιγμές που καταγράφηκαν στην Μητρόπολη. Η πρώτη ήταν όπου ένας κύριος σε μεγάλη ηλικία με την κιθάρα του επί δύο ημέρες τραγουδάει και παρακινεί όλο το πλήθος να ερμηνεύσει τα πολιτικά τραγούδια του θρυλικού συνθέτη και η δεύτερη έχει τη δική της πολιτική και ιστορική σημασία.
Την Τρίτη (7/9) στη Μητρόπολη το παρών για να τον αποχαιρετήσουν έδωσαν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο επίσης πολύ σημαντικός συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός οι οποίοι μαζί βρέθηκαν πάνω από το φέρετρο του Μίκη.
Στην εικόνα που αποτυπώθηκε και καταγράφηκε η μεγάλη τριάδα των Θεοδωράκη, Βασιλικού και Γαβρά να είναι ενωμένη για τελευταία φορά. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι που δημιούργησαν ο καθένας με τον δικό τους τρόπο την ταινία “Ζ”.
Είναι το κινηματογραφικό έργο που αποτυπώνει την αλήθεια για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος στη Θεσσαλονίκη στο οποίο ο Μίκης έγραψε τη μουσική, ο Γαβράς σκηνοθέτησε αριστουργηματικά και ο Βασιλικός στη δύσκολη εκείνη εποχή συνέγραψε το βιβλίο που βασίστηκε η ταινία .
Αυτή η εικόνα με τους Γαβρά – Βασιλικό πάνω από το φέρετρο του Μίκη θα περάσει στην ιστορία καθώς υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του έργου των τριών ανδρών για μία υπόθεση που “πλήγωσε” την Δημοκρατία και κατάφεραν να αναδείξουν και να γνωστοποιήσουν την αλήθεια.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν βοήθησε στην εκμάθηση του λαού μόνο για την υπόθεση του Λαμπράκη, αλλά και για το πως δολοφονήθηκε ο Πέτρουλας, για την αντίσταση την περίοδο της Κατοχής και φυσικά για τους αγώνες των ανταρτών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Γιατί ο Μίκης μέσα από τη μουσική του θέλησε να καταγράψει την ιστορία και τα βάσανα του λαού και αυτό το πέτυχε με μαεστρία και με μία μοναδικότητα που όμοια της δεν έχει υπάρξει ξανά…