Ωσάν νησί στη μέση του πουθενά απομονωμένη απ’ όλους κι από όλα, έμοιαζε στα μάτια μου η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ομιλίας αλλά και της συνέντευξης τύπου του Πρωθυπουργού από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Ελάχιστες έως καθόλου οι αναφορές στην Εξωτερική πολιτική. Μόνο η Τουρκία, μάλλον ο Ερντογάν, απασχόλησε ελάχιστα τη συνέντευξη τύπου, η πενταετούς διάρκειας ανανέωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ και οι εκλογές στη Γερμανία.
Αυτή η απουσία από την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνει αυτά που εδώ και καιρό γράφουμε στο Α, ότι η εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προφανώς για το Επιτελικό Κράτος δεν υπάρχει διασύνδεση της οικονομίας με την εξωστρέφεια της Ελλάδας, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
Αν υπήρχε έστω και μια επιτυχία από την οικονομική διπλωματία θα την είχε κάνει σημαία του ο Πρωθυπουργός, όμως καμιά τέτοια παντιέρα δεν σηκώθηκε στη ΔΕΘ.
Ούτε όμως στις συνεργασίες οι οποίες υποτίθεται αναβαθμίζουν την διεθνή εικόνα της χώρας, έγινε αναφορά, παρά μόνο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός διεύρυνε την Ευρωμεσογειακή διάσκεψη από 7 σε 9 χώρες. Μια πρωτοβουλία όμως που ξεκίνησε από την Αθήνα το 2016 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, εκμεταλλευόμενος την ενεργοποίηση του θεσμού από τον Νίκο Κοτζιά σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
Φυσικά δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να αναφερθεί στους πρώην, πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ.
Όμως αναφέρθηκε σε μια επικίνδυνη απόφαση. Την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που από ετήσια γίνεται πλέον πενταετής για πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης συμφωνίας.
Ο προβλέψιμος σύμμαχος τα δίνει όλα στους αμερικανούς συμμάχους, απεμπολώντας το πλεονέκτημα της ετήσιας υπογραφής, που μέσω των διαπραγματεύσεων διπλωματικών και στρατιωτικών, εξασφάλιζε ένα είδος ισορροπίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη άγνωστα, όμως οι παράμετροι μιας τέτοιας συμφωνίας μπορεί να φέρουν αρνητικές συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη η αναβάθμιση της Τουρκίας, είναι εμφανής και η διείσδυση της στα Βαλκάνια έχει πλέον σταθεροποιηθεί.
Το Κογκρέσο που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και το ρόλο που παίζει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν αντικαθιστά τις αποφάσεις του Προέδρου της χώρας. Αυτός καθορίζει την πολιτική και άπτονται των συμφερόντων των υποστηρικτών του και των συμφερόντων τους. Η εν λευκώ πενταετής συμφωνία μόνο προστασία δεν προσφέρει στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τους λεονταρισμούς για την Τουρκία, εντύπωση προκάλεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δει στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ, τον Τούρκο Πρόεδρο. Μια συνάντηση, δεδομένων των συνθηκών, που κρίνεται απαραίτητη.
Τα δυο σχεδόν χρόνια που δεν έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών έχουν οξύνει τις σχέσεις τους κι όσο παραμένει αυτή η κατάσταση τα ζητήματα διαφωνίας θα προκαλούν νέες εντάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η δικαιολογία ότι δεν συμπίπτουν οι μέρες που θα βρίσκονται και οι δυο στη Νέα Υόρκη είναι τουλάχιστον αστεία. Ακόμα και οι πορτιέρηδες των πολυκατοικιών στο Νέο Αμστελόδαμο γνωρίζουν ότι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή της Υψηλής Εβδομάδας της ΓΣ του ΟΗΕ, όλοι οι ηγέτες βρίσκονται εκεί.
Συνεπώς κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει για την απουσία καθορισμένης συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη Ερντογάν.
Κι αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να το κρατήσει κρυφό, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως να τον καρφώσει.
Ενδιαφέρον πάντως θα έχει αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναφερθεί στην εξωτερική πολιτική από το βήμα της ΔΕΘ. Σε περίπτωση που δεν αναφερθεί κι αυτός, σίγουρα δεν θα είναι τυχαίο γεγονός.