Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, είναι η ευκαιρία για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και των Υπουργών Εξωτερικών να έχουν σειρά σημαντικών επαφών.
Η ευκαιρία είναι μοναδική καθώς το σύνολο σχεδόν των κρατών της παγκόσμιας κοινότητας παρευρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Έχω παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς για έξι συναπτά έτη τις εργασίες της ΓΣ των ΗΕ στην Υψηλού Επιπέδου Εβδομάδα και η εμπειρία στους διαδρόμους, τα γραφεία και τα μπουθ όπου γίνονται οι διμερείς επαφές των ηγετών είναι μοναδική.
Ιδιαίτερα επί εποχής Νίκου Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, το πρόγραμμα των επαφών ήταν τόσο πυκνό, που ξεκινούσε αχάραγα και τελείωνε αργά το βράδυ.
Συναντήσεις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς, πρωτοβουλίες όπως το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν χάθηκε καμιά ευκαιρία για συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ, διαμορφώνοντας μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη και ενεργητική.
Μετά από ένα χρόνο περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα περίμενε κανείς ότι το Ελληνικό ΥΠΕΞ, θα είχε ασχοληθεί σοβαρά για την οργάνωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Νέα Υόρκη, με σημαντικές επαφές, σ’ ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Joe Biden.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, θα έχει μια σειρά από «σημαντικές επαφές», όπως τους ΥΠΕΞ της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρουάντα, της Κιργιζίας, της Γκάμπια, της Αλγερίας, της Κένυας, της Γκαμπόν, του Σουδάν, του Παναμά και της Κόστα Ρίκα και τον Υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ.
Αν εξαιρέσει κανείς τις πάγιες συναντήσεις, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, και την τετραμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ, με τη γνωστή παλιά «φίλη» της Ελλάδας Victoria Nuland, καμιά άλλη πολυμερής συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα που διέρρευσε από το ΥΠΕΞ.
Δεν υπάρχουν συναντήσεις με Υπουργούς χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο των όσων συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, ενώ λείπουν οι επαφές με χώρες ηγέτιδες στη διεθνή σκηνή.
Θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει τη «λιτότητα» των επαφών στα μέτρα για την πανδημία, όμως βλέποντας τα προγράμματα κάποιων άλλων Υπουργών της ευρύτερης περιοχής, το ταξίδι του ΥΠΕΞ μοιάζει με εκδρομή.
Είθισται τα ταξίδια αυτά να προετοιμάζονται προσεχτικά και με στοχοποίηση των επαφών που θα πραγματοποιηθούν.
Κι επειδή αυτές οι επαφές κλείνονται μέσα από τη συνεργασία των δυο μερών, αυτό σημαίνει ή ότι δεν εξέφρασε η ελληνική πλευρά την επιθυμία της για επαφές, ή δεν δέχτηκε αιτήματα, ή δεν αποδέχτηκαν τα αιτήματα της.
Ότι και να συνέβη απ’ όλα αυτά, το πρόσημο είναι αρνητικό για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Μοιάζει περισσότερο από ποτέ απομονωμένη η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή κάτι που αντικατοπτρίζεται στο πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ.
Μένει να δούμε και το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Όμως και μόνο η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα συναντήσει στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ μετά από δυο χρόνια τον Τούρκο Πρόεδρο, νομίζω ότι δείχνει και το πως θα εξελιχθεί η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη.