Διευρύνεται ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο των μεγάλων αναταράξεων που προκάλεσε η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετά ασυνήθιστα σημεία. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται στην Επ. Κεφαλαιαγοράς η λίστα από τη ΔΕΗ των προσώπων που είχαν πρόσβαση στις εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, τον τρόπο διαχείρισης από τη ΔΕΗ και τους συμβούλους των εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών και την ποιότητα της ενημέρωσης προς το επενδυτικό κοινό.
Το χρηματιστηριακό «βραχυκύκλωμα» με τη μετοχή της ΔΕΗ έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BusinessDaily, μεγάλη ενόχληση και στην κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί ότι η μεγάλη αναπτυξιακή κίνηση της αύξησης κεφαλαίου κινδυνεύει να τραυματιστεί από το θόρυβο που προκαλούν σειρά κακών χειρισμών. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση με αφορμή τους ελέγχους.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί πάντα ελέγχους συναλλαγών μετά από κάθε μεγάλη εταιρική ανακοίνωση, ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΗ, ο έλεγχος διευρύνεται λόγω σημαντικών επιβαρυντικών ενδείξεων. Όπως αναφέρει το BusinessDaily:
- Η συναλλακτική «έκρηξη» που σημειώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο, «κόντρα» στη γενική συναλλακτική υποχώρηση της αγοράς. Όπως προκύπτει από τα ημερήσια στοιχεία, η μέση αξία των συναλλαγών μετοχών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά +73% ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα για το σύνολο του ΧΑ υποχώρησε κατά -34%. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι συναλλαγές στο ΧΑ σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της εισόδου στην αγορά των νέων μετοχών της Alpha Bank, ενώ αν αφαιρεθούν οι πρόσθετες συναλλαγές λόγω Alpha η μείωση των συναλλαγών στο ΧΑ περιορίζεται στο -15%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αποτέλεσε πόλο έλξης των επενδυτών και δικαιολογούν ως ένα βαθμό τις αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αρχές θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο η συναλλακτική αυτή «έκρηξη» να συνδέεται και με συναλλαγές προσώπων στα οποία είχαν φτάσει οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της διοίκησης περί αύξησης κεφαλαίου.
- Η παρατεταμένη πολυήμερη υποχώρηση της μετοχής μετά την ανακοίνωση της εντυπωσιακής προσφοράς της Spear WTE Investments (η οποία ανήκει στην Macquarie Infrastructure & Real Assets Group) για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η προσφορά της Macquarie ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10/9, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είδηση που την Δευτέρα 13/9 οδήγησε τη μετοχή στα 10,5 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη άνοδο με κέρδη +6,06% ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν στα 10,78 εκατ. ευρώ επίπεδο που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής (4η μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής με συναλλαγές 29,16 εκατ. ευρώ) την τελευταία 5ετία. Η συνεδρίαση της 13/9 αποδείχθηκε «παγίδα» για τους αγοραστές, καθώς ακολούθησαν 9 διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, με τη μετοχή να κλείνει την περασμένη Παρασκευή 24/9 στα 7,98 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -24%. Η πτώση της μετοχής μετά την εξαιρετικά θετική έκβαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ θεωρήθηκε ανεξήγητη μέχρι την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου.
- Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου και της απόφασης της διοίκησης της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη εταιρική είδηση που θα ανακοινώνονταν με τα αποτελέσματα, δημοσιεύματα που δημιουργούν υπόνοιες ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης είχε διαρρεύσει σε μεγάλο αριθμό προσώπων.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στην ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου κάνει λόγο για προνομιακή πληροφόρηση ορισμένων επενδυτών κίνηση που είναι αμφίβολο αν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Όπως σημειώνονταν στην ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους της Εταιρείας), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή».
Με τη μετοχή να εμφανίζει ασυνήθιστη συμπεριφορά και με πολλές υποψίες ότι τα σχέδια της διοίκησης περί ΑΜΚ είχαν διαρρεύσει είτε λόγω κακών χειρισμών στελεχών της ΔΕΗ είτε από κάποιες investment banks ή συμβούλων που μετείχαν στη διαδικασία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευρύνει και ενισχύει τον σχετικό έλεγχο, με την έρευνα να απλώνεται αρκετές εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εταιρικές ανακοινώσεις.
Προβληματισμός στην κυβέρνηση
Η υπόθεση προβληματίζει την κυβέρνηση, καθώς τίθενται σοβαρά ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αξιοπιστίας της χρηματιστηριακής αγοράς, διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών, στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών και νέων επενδυτικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι η εταιρική διακυβέρνηση και η αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς αποτελούν κεντρικό σημείο του σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην κατεύθυνση αυτή σε εξέλιξη βρίσκεται νομοθετική πρωτοβουλία.
Το να υπάρχουν υποψίες για ασυνήθιστες συναλλαγές σε μια μετοχή εταιρίας υψηλής κεφαλαιοποίησης, στην οποία μάλιστα μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κράτος, δεν αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Σύγχυση στην αγορά
Και ενώ η διοίκηση προχώρησε στην παρουσίαση του σχεδιασμού της για την αύξηση κεφαλαίου σε ορισμένους επενδυτές (διαδικασία βολιδοσκόπησης αγοράς), εξαιρετικά περιορισμένη ήταν, και παραμένει, η ενημέρωση προς τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που πρόκειται για μια σύνθετη αύξηση κεφαλαίου που περιλαμβάνει παραίτηση δικαιώματος παλαιών μετοχών, με παράλληλη πρόταση για «μηχανισμό κατά προτεραιότητας κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας». Παράλληλα δεν υπήρξε καμία αναφορά – ένδειξη για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Στην αγορά κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες για την τιμή έκδοσης με ορισμένες πλευρές να εκτιμούν ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι σημαντικά χαμηλότερη της τρέχουσας (7,98 ευρώ) και άλλες ότι θα είναι υψηλότερη. Οι συναλλαγές ρεκόρ που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή όπου άλλαξαν χέρια 3,65 εκατ. μετοχές αξίας 29,15 εκατ. ευρώ (πρόκειται για την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα την τελευταία 5ετία), επίσης δημιουργούν ζήτημα ασύμμετρης πληροφόρησης: οι μικροεπενδυτές, έχοντας ελλειπή ενημέρωση, ρευστοποιούν υπό συνθήκες πανικού τη στιγμή που θεσμικοί επενδυτές έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για το σχεδιασμό της διοίκησης.
Σημειώνεται ότι με το κλείσιμο της Παρασκευής η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 1,85 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η αξία του ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρικής της ΔΕΗ σήμερα), με βάση την προσφορά των Αυστραλών, που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. ευρω. Δηλαδή η αγορά αποτιμά αρνητικά την αξία της μητρικής ΔΕΗ.