O Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση απόψε – μετά το απόγευμα, αφού επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη.
Ποια θα είναι αυτή η απόφαση; Εδώ που έφθασε, μάλλον δεν έχει και πολλές εναλλακτικές πέραν της καθόδου στην αρένα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Παρά ταύτα, όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι μέχρι χθες το βράδυ η υποψηφιότητά του δεν είχε ακόμη «κλειδώσει». Το βλέπει με «θέρμη» έλεγαν, αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει.
Με τον Παπανδρέου άλλωστε, είναι αλήθεια πως ποτέ κανείς δεν ήταν σίγουρος για τίποτα. Το βασικό σενάριο όμως παραμένει εκείνο του ολικού come back. Και αποτελεί talk of the town αρκετά πέραν τον τειχών της Χαριλάου Τρικούπη – τουλάχιστον έως το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.
Στο Μαξίμου η αμηχανία μπερδεύεται – και καλύπτεται – με την απαξίωση. Όχι μόνον του Παπανδρέου, αλλά εν γένει του ΚΙΝΑΛ. Είναι η ίδια γραμμή της απαξίωσης που είχε εγκαινιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή απέναντι στην Φώφη Γεννηματά. Οι συναινέσεις και οι γέφυρες δεν αφορούν την κυβέρνηση, το εκλογικό δίλημμα έτσι κι αλλιώς, όπως το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είναι «αυτοδυναμία ή χάος» και, εν τέλει, ποιος νοιάζεται; «Οσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ αφορούν το πολύ 500 άτομα σε Χαριλάου Τρικούπη και πέριξ», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Είτε είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους και για την αυτοδυναμία, είτε το plan B τους χωρά ένα και μοναδικό σενάριο – εκείνο του ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο Λοβέρδο.
Στην Κουμουνδούρου είναι αλλιώς. Δεν παρεμβαίνουν στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, δεν εμπλέκονται και δεν πρόκειται να εμπλακούν, αλλά συζητούν και δεν το κρύβουν. Όπως δεν κρύβουν πια ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήθελαν να επανεκλεγεί πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά. Θεωρούσαν ότι, παρά τις ισορροπίες που κρατούσε, είχε τραβήξει οριστική διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διαπίστωναν ότι άφηνε χώρο για ρωγμές στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και έβλεπαν πεδίο για μετεκλογικές γέφυρες – εάν και εφόσον οι κάλπες της απλής αναλογικής βγάλουν όντως προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.
Τώρα, κοινός «προτιμώμενος» υποψήφιος στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχει. Για αρκετούς – για τους υπέρμαχους των σκληρών και μετωπικών συγκρούσεων – ο ιδανικός για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Θεωρούν ότι έχει καθαρή «ατζέντα Μητσοτάκη» , ότι θα διώξει αντί να φέρει αριστερόστροφους ψηφοφόρους στο κόμμα του, και πως σε καμία περίπτωση δεν απειλεί με επαναπατρισμό νυν αναποφάσιστων και παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που το 2015 και το 2019 είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, βλέπουν ότι μια προεδρία Λοβέρδου μπορεί να έχει διαλυτικές συνέπειες στο ΚΙΝΑΛ προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πιο προβληματισμένοι το βλέπουν διαφορετικά. Βλέπουν ότι μια προεδρία Λοβέρδου σημαίνει και το τέλος της προοδευτικής διακυβέρνησης. Με το ΚΙΝΑΛ εκτός παιχνιδιού και με το ΚΚΕ ιστορικά εκτός, μένει μόνον το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η προοπτική δεν συζητείται καν.
Οι ίδιοι βλέπουν επιφυλακτικά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Περιγράφουν την υποψηφιότητά του ως «αχαρτογράφητα νερά»., δεν διακρίνουν το πολιτικό του στίγμα και δεν είναι καθόλου σίγουροι για το τι θα κάνει μετεκλογικά.
Εδώ ακριβώς η κουβέντα φθάνει στον Γιώργο Παπανδρέου. Η μία εκδοχή λέει πως μπορεί να «κόψει» αντιδεξιές-κεντροαριστερές ψήφους και να κάνει εκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κοιτά περισσότερο το μεγάλο, στρατηγικό κάδρο. Εκεί, καταγράφεται το σκληρό αντιδεξιό στίγμα του Γιώργου Παπανδρέου, η – και ιστορική – απόστασή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και το γεγονός ότι στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την αποχώρηση Γεννηματά επέλεξε να μιλήσει για «προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, όταν ρωτήθηκε στην συνέντευξή του στον Alpha, είπε ότι θα ήταν άκομψο και άκαιρο να εκφράσει «ο,τιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως επιλογή στον έναν ή τον άλλον υποψήφιο».
Πρόσθεσε όμως και το εξής: «Το μόνο που θα πω είναι ότι για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα, όχι μόνο από το ΚΙΝΑΛ, την επόμενη μέρα συνολικά για τη χώρα, η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης – μιας κυβέρνησης που θα ξαναβάλει τη χώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Συνομιλητές του θυμίζουν δύο ακόμη πράγματα που είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε λιγότερο φορτισμένο χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού. Είχε πει τότε για τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι «είναι προφανές πως έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το
εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ». Και για τον Γιώργο Παπανδρέου είχε δηλώσει πως «εκφράζει θέσεις και προτάσεις οι οποίες είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι άλλων στελεχών του χώρου του ΚΙΝΑΛ» …