Δύο επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους Juno της NASA, μας πρόσφεραν ένα θησαυρό πληροφοριών σχετικά με τον Δία, περιλαμβάνοντας περισσότερα στοιχεία για τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Ήδη ξέρουμε πως η διάμετρός της είναι 16.000 χιλιόμετρα, τόσο μεγάλη που μπορεί να χωρέσει ολόκληρη τη Γη μέσα της. Αλλά έως τώρα δε γνωρίζαμε πόσο βαθιά είναι αυτή η αιώνια καταιγίδα.
Πλέον ξέρουμε πως φτάνει σε βάθος 500 χιλιομέτρων, απόσταση που μπορεί να φαίνεται μικρή σε σχέση με τη διάμετρο, αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί.
Μιλάμε για έναν γιγαντιαίο κυκλώνα. Αν τον είχαμε στη Γη, θα έφτανε μέχρι το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι ένα τέρας. – Yohai Kaspi, Weizmann Institure of Science, Ισραήλ
Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως οι κυκλώνες είναι θερμότεροι στην κορυφή, με χαμηλές ατμοσφαιρικές πυκνότητες, ενώ είναι πιο ψυχροί σε μεγάλα βάθη με υψηλότερες πυκνότητες. Οι αντικυκλώνες που κινούνται στην αντίθεση κατεύθυνση είναι ψυχρότεροι στην κορυφή και θερμότεροι σε βάθος. Οι καταιγίδες επίσης είναι πιο ψηλές από ότι αναμέναμε, αφού εκτείνονται 100 χιλιόμετρα πάνω από τα σύννεφα του Δία με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα να φτάνει τα 350 χιλιόμετρα.
Το Juno σχεδιάστηκε για να φτάσει πιο κοντά στον Δία από οποιοδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα και εκτοξεύτηκε το 2011. Μετά από 5 χρόνια μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία και περνά σε κοντινή απόσταση από αυτόν κάθε 53 ημέρες, συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα από τον αέριο γίγαντα του Ηλιακού μας συστήματος.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι τόσο μεγάλη που το Juno ταξιδεύοντας με 209.000 χιλιόμετρα την ώρα “ένιωσε” τις μικρές μεταβολές στη βαρύτητα που παράγονται από την καταιγίδα. Ωστόσο παρόλο που αποκάλυψε το βάθος της, γέννησε νέα ερωτήματα, αφού δεν είναι τόσο βαθιά όσο μερικοί αεροχείμαρροι που φτάνουν τα 3.000 χιλιόμετρα βάθος.
Είναι εντυπωσιακό που φτάνει τόσο βαθιά… αλλά μας εκπλήσσει που δε φτάνει τόσο βαθιά όσο οι αεροχείμαρροι. Οπότε κάτι συμβαίνει στα 500 χιλιόμετρα που ουσιαστικά αποσβένει τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Έως τώρα είχαμε μόνο αυτήν τη δισδιάστατη εικόνα του Δία από τα τηλεσκόπια μας. Τώρα έχουμε μία ολοκληρωμένη τρισδιάστατη εικόνα.
Πηγή: Unboxholics