Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες λέει ο θυμόσοφος λαός. Κι αυτές τις θύελλες θερίζει το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν έχει όραμα, σχέδιο και φυσικά καμιά γνώση η ηγεσία του από διπλωματία.
Η γνωστή γκρίνια που εμφανίζει σε κάθε συνάντηση με ομόλογο του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, δεν τον κάνει και τον πιο καλό συνομιλητή στο εξωτερικό, ούτε τον άνθρωπο που θα κάτσει να συνομιλήσει κάποιος μαζί του σοβαρά.
Είναι μια πραγματικότητα ότι στις Βρυξέλλες δεν χαίρει καμιάς εκτίμησης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται αντικείμενο αρνητικών ή επιτιμητικών σχολίων στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής έδρας, από ομολόγους του αλλά και απλούς υπαλλήλους.
Η επικέντρωση της πολιτικής του στο εσωτερικό ακροατήριο και η «επιθυμία» του να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, με τον αυτοπροσδιορισμό ως δελφίνου, του αφαιρεί το καθαρό μυαλό για να ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα του Υπουργείου, το οποίο βρίσκεται υπό διάλυση όπως λέει σε όλους τους τόνους το διπλωματικό προσωπικό.
Έχουμε γράψει επανειλημμένως στο ΑΝ για τις αστοχίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Νίκου Δένδια, που έχουν σαν αποτέλεσμα να κυνηγάει μόνιμα τα γεγονότα, καθώς δεν μπορεί να τα προβλέψει και να είναι έτοιμος για να τα αντιμετωπίσει ή να τα τελειώσει πριν εκδηλωθούν.
Όμως ας δούμε τα «επιτεύγματα» της εβδομάδας που διανύουμε και θα γίνει κατανοητό αυτό που λέω.
Το πολυδιαφημισμένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας πριν από σχεδόν ένα μήνα, δεν έτυχε καμιάς αναφοράς ούτε από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ούτε από την πλευρά του Μπόρις Τζόνσον.
Παρότι οι διαρροές μιλούσαν για επικαιροποίηση του στο ανώτερο επίπεδο κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο, τίποτα δεν έγινε, ούτε καν μια αναφορά από τους ηγέτες. Προφανώς και δεν συζητήθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών, καθώς για όσους ασχολούνται με το διπλωματικό ρεπορτάζ, τέτοια μνημόνια κατανόησης υπογράφονται συνήθως για να καλύψουν το κενό στο περιεχόμενο των συναντήσεων που πραγματοποιούνται.
Το δεύτερο χαστούκι για το ΥΠΕΞ ήταν η συνάντηση κορυφής και η υπογραφή πέντε συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας, από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Σάντσεθ.
Οι αντιδράσεις του ΥΠΕΞ με διαρροές διπλωματικών πηγών δεν σώζουν την κατάσταση, ούτε η αντίδραση του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, ενάντια στις συμφωνίες με την Τουρκία, που έγινε με παρέμβαση Μητσοτάκη, δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε και οι διαρροές για έντονες αντιδράσεις και διαβήματα φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα.
Παρότι εδώ και καιρό οι αντίστοιχες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ, είχαν ενημερώσει για τις κινήσεις της Ισπανίας, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από την ηγεσία του Υπουργείου. Το ίδιο είχε συμβεί και με την Μάλτα πριν λίγους μήνες.
Σήμερα το ΥΠΕΞ διέρρευσε ότι πραγματοποιήθηκε έντονο διάβημα προς την Αλβανία και τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα ο οποίος περιηγήθηκε σε έκθεση φωτογραφιών, που είναι αναρτημένες στην περίφραξη του Προεδρικού Μεγάρου, για την «γενοκτονία των Τσάμηδων» και την κατοχή Αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα».
Μια έκθεση δεν γίνεται ξαφνικά, υπάρχουν προεργασίες και φυσικά δημοσιοποιήσεις που θα έπρεπε γι’ αυτά η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα να είχε ενημερώσει το ΥΠΕΞ. Αν δεν το έκανε είναι υπεύθυνη η Πρεσβεία, αλλά αν το έκανε γιατί το ΥΠΕΞ αντέδρασε κατόπιν εορτής και δεν προχώρησε σε διπλωματικές κινήσεις ώστε να μην αναγκαστεί να εκδώσει διάβημα διαμαρτυρίας;
Αλήθεια μ’ εκείνη η κοινή επιθυμία-πρόθεση-συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, που πανηγύριζε η κυβέρνηση, τι γίνεται; Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ή χάθηκαν στο Ιόνιο μετά την νίκη Ράμα στις εκλογές;
Το αφήγημα περί αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή είναι για το χάιδεμα των αυτιών των ιθαγενών, που δυστυχώς υπο-ενημερώνονται και ζουν μες την άγνοια.
Η θέση της Ελλάδας κάθε άλλο παρά αναβαθμισμένη είναι και τα χαστούκια θα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι χάδια, δυστυχώς είναι χαστούκια.