Εβδομάδα εξελίξεων στη Βουλγαρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς τα επιτελεία των τεσσάρων κομμάτων, που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν όπως έχουμε γράψει στο ΑΝ, είναι το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» με 67 έδρες, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 26 έδρες, το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» με 25 έδρες και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 16 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Συνολικά ο συνασπισμός έχει 134 βουλευτές.
Το αστείο του πράγματος είναι ότι τα τρία κόμματα, εκτός του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που είναι νέο και συμμετέχουν στον σημερινό συνασπισμό, θα μπορούσαν να είχαν κάνει κυβέρνηση συνεργασίας από τον Ιούλιο του 2021 με 130 έδρες. Κι αν προσθέσει κάποιος και το έτερο κόμμα διαμαρτυρίας «Σήκω Όρθιος! Έξω η Μαφία» που είχε στις εκλογές του Ιούλη 13 έδρες, θα είχαν 143 έδρες, μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 240 εδρών.
Τότε ο λόγος απόρριψης αυτής της συνεργασίας ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα που δεν το ήθελαν γιατί το θεωρούσαν συστημικό. Όμως λόγω της ανάγκης σχηματισμού κυβέρνησης στη Βουλγαρία, έγιναν εκπτώσεις και συμπεριλήφθη στον συνασπισμό.
Οι διεργασίες που αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχουν χωριστεί σε θεματικές ενότητες όπου συζητούνται οι συγκλίσεις για την συμφωνία των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης συνασπισμού.
Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον πάντως, καθώς οι συζητήσεις μέχρι την Παρασκευή επικεντρώνονται στα εσωτερικά ζητήματα, είναι το Σάββατο όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συζητηθούν η οικονομία και οι πολιτικές διεθνών σχέσεων.
Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά τη θέση της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία και το βέτο που έχει ενεργοποιηθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της δεύτερης.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στη Βουλγαρία δεν άφησε περιθώρια για διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπέρ της λύσης, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για οποιοδήποτε κόμμα.
Πάντως δεν άλλαξε κάτι από την πλευρά της Βουλγαρίας καθώς κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η βουλγαρική αντιπροσωπεία τόνισε ότι «η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να μην πληροί τα κριτήρια για τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης».
«Τους τελευταίους μήνες, η βουλγαρική πλευρά πρότεινε μια σειρά από επιλογές για την υπέρβαση των ανοιχτών ζητημάτων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών με βουλγαρική ταυτότητα και η εφαρμογή της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας. Οι εταίροι μας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμευτικές δεσμεύσεις, ορισμένες από τις οποίες πρέπει να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα και άλλες πρέπει να περιλαμβάνονται στις απαιτήσεις στο μελλοντικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν μπορεί να αναμένεται καμία πρόοδος στη διαδικασία διεύρυνσης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, πρέσβης Ρούμεν Αλεξάντροφ.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την εξεύρεση λύσης, το Σάββατο ίσως φανεί αν κάτι έχει αλλάξει στις θέσεις της Βουλγαρίας που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό για την περιοχή αποτέλεσμα.