Κατά τον Νίκο Φίλη το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πως ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση». Κατά τον Ανδρέα Ξανθό ίσως είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται αντιπολίτευση με όρους τυμβωρυχίας. Κατά τον Παύλο Πολάκη και τον «ακτιβιστικό» άξονα της Κουμουνδούρου το πρόβλημα μπορεί να είναι ακριβώς το αντίθετο – ότι δεν νοείται αντιπολίτευση με out of the blue συναινέσεις που δίνουν «σωσίβια» στην κυβέρνηση. Το Documento το μετέφερε λίγο πιο σκληρά: Χαρακτήρισε τον Ανδρέα Ξανθό «υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Όλα αυτά μπορεί να επιβεβαιώνουν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήττει ποτέ κανείς. Επιβεβαιώνουν όμως και την πολιτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως Ντόριαν Γκρέι.
Η υπόθεση των «VIP ΜΕΘ» και η διαφοροποίηση Ξανθού από την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου ότι υπάρχουν κλίνες εντατικής θεραπείας που κρατούνται ως εφεδρεία για πάσης φύσεως «επώνυμους» εμφάνισε την αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά διχασμένη σε πολιτικό ζήτημα αιχμής. Και σε μια συγκυρία πίεσης για την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξανά με δύο γραμμές και θολό στίγμα. Ο πρόεδρος του κόμματος ζητούσε, με προσωπική δήλωση, απάντηση από την κυβέρνηση για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, και ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας τις απέρριπτε εκ προοιμίου.
Ως προς το υπόβαθρο της υπόθεσης, στην Κουμουνδούρου υπάρχει μια άποψη που λέει πως ορθώς ο Ανδρέας Ξανθός δεν πήρε πάνω του τις καταγγελίες Γιαννάκου για την ύπαρξη VIP MΕΘ διότι μέχρι στιγμής ούτε ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν έχει καταφέρει να τις τεκμηριώσει.
Υπάρχει μια δεύτερη άποψη που λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Υγείας αποστασιοποιείται και διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή. Οι «σκληροπυρηνικοί» του χρεώνουν προσωπική ατζέντα, λένε ότι αξιοποιεί τον «ακτιβισμό» Πολάκη για να αντιπαραβάλει συναινετικό προφίλ και του καταλογίζουν ότι, παρ ότι τομεάρχης Υγείας, επέλεξε να σιωπά στα μείζονα της πανδημίας.
Οι πιο μετριοπαθείς θυμίζουν ότι ο Ανδρέας Ξανθός , όπως και οι λοιποί της «Ομπρέλας», έχουν πάγια θέση υπέρ της αντιπολίτευσης αξιών που «δεν μπορεί να πατά πάνω σε θανάτους». Επισημαίνουν όμως και εκείνοι πως ο πρώην υπουργός Υγείας έχει αποφύγει όλο τα τελευταίο διάστημα να πάρει θέση και σε σχέση με το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που έχει αναδειχθεί σε έτερο θολό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βέβαιο είναι πως η διαφοροποίηση για τις «VIP ΜΕΘ» ενόχλησε πολύ και τον Αλέξη Τσίπρα. Με δική του παρέμβαση ο τομεάρχης Υγείας έκανε διευκρινιστική δήλωση, ενώ εν γνώσει Τσίπρα ήταν και η κατάθεση της ερώτησης από την αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας Δώρα Αυγέρη με την οποία ζητούνται απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. Ως κατακλείδα του νέου εσωκομματικού σήριαλ ήρθε η πίεση προς τον Ανδρέα Ξανθό να υποβάλει και εκείνος επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με τα ίδια ερωτήματα, όπως και έπραξε τελικά.
Πέραν του παρασκηνίου όμως, υπάρχει και η κομματική πραγματικότητα. Η οποία λέει πως στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να συγκατοικούν δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι. Ο Νίκος Φίλης, στέλεχος επίσης της «Ομπρέλας», επέλεξε χθες να δώσει συνέχεια στο ζήτημα των ΜΕΘ διαμηνύοντας ότι «δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης». Στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο επίσης, η ασάφεια στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών έφερε τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας – και όχι μόνον – να ζητούν πιο καθαρές και προωθημένες θέσεις. Και το θέμα της κομματικής διεύρυνσης έφερε, για μια ακόμη φορά, απέναντι τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ενδιαμέσως αυτών των διχασμών βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Και απέναντί τους βρίσκεται ο «έξω» κόσμος και τα μείζονα της κοινωνίας – από την νέα κρίση της πανδημίας έως την βαθιά κρίση της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το ζητούμενο είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, και μπορεί, να βρει την μέση οδό που θα απαντά ακριβώς σε αυτά τα μείζονα…