Ή πόσο έτοιμο είναι το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των οξέων και μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία από τον Covid19
Λόγω μίας προηγούμενης επαγγελματικής σχέσης μου με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας, ομολογώ ότι μου έμεινε ένα κουσούρι. Να ρίχνω που και που κλεφτές ματιές σε δείκτες που σχετίζονται με την ψυχική νόσο.
Έτσι, έντρομος απ’ ότι διάβασα, διαπίστωσα ότι την διετία της υγειονομικής κρίσης 2020-21 καταγράφτηκαν:
Αύξηση της κλινικής (διαγνωσμένης) κατάθλιψης όλων των ειδών κατά περίπου 100% (μελέτη ΑΠΘ). Το ποσοστό 9% (πλέον) στον γενικό πληθυσμό, άνισα κατανεμημένο σε βάρος των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων, συνεχίζει να μην καταγράφει τα μη διαγνωσμένα περιστατικά. Αν και σε αυτά η αύξηση είναι αντίστοιχη, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό πασχόντων από κατάθλιψη που πλησιάζει το 23% του γενικού πληθυσμού.
Αύξηση της κατανάλωσης κυρίως αντικαταθλιπτικών. Το 2020 αυξήθηκαν κατά 30% και μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 άλλο ένα 6% (έρευνα World Happiness report 2021)
Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο οι δημοσιοποιημένες γυναικοκτονίες το 2021 αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 20.
Σταθερή συνέχιση της αύξησης του δείκτη αυτοκτονιών ανά 1εκ κατοίκους, που ξεκίνησε το 2005 και εκτινάχθηκε μετά την οικονομική κρίση των μνημονίων. Μειώθηκαν (μάλλον ανεστάλησαν) μόνο οι απόπειρες αυτοκτονιών στην περίοδο των γενικών lockdowns για να συνεχιστούν ακάθεκτες μετά.
Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, όπως ανιχνεύονται συστηματικά από το ΕΚΠΑ στα λύματα. Εκτινάχθηκαν κατά την διάρκεια των καθολικών lockdowns σε ποσοστά που άγγιξαν το 400% και παραμένουν σταθερά υψηλές. Εκεί καταγράφτηκαν και τα υπόλοιπα τα των αντικαταθλιπτικών, που επιβεβαιώνουν το +30% του πρώτου 🔸.
Ακόμα ψάχνω για τον δείκτη του αλκοολισμού. Μόλις πιω ένα ποτηράκι, ίσως τον βρω και αυτόν.
Οι κλίνες οξέων περιστατικών (οι αντίστοιχες των ΜΕΘ) στα τμήματα ψυχικής υγείας δεν αυξήθηκαν ούτε κατά μια ! Αντιθέτως μειώθηκε και άλλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους λόγω των γνωστών περικοπών στους προϋπολογισμούς του ΕΣΥ το 19 και το 20 και σε συνταξιοδοτήσεις. Η ίδια εικόνα και στις ελάχιστες πρωτοβάθμιες μονάδες ψυχικής υγείας που διαθέτουμε.
Ενδεχομένως, ίσως από κάποιο θαύμα πλέον, (αφού μόνο από ένα τέτοιο μπορούμε να απαλλαγούμε από τον Covid19 και τα ξαδέλφια του με την αλλοπρόσαλλη και αντιεπιστημονική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας με τούτους που μπλέξαμε), αυτή κάποτε να λήξει.
Όμως η ελλοχεύουσα “πανδημία”-κρίση ψυχικής υγείας μέσα στην πανδημία δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Με ένα εμβόλιο πχ η κάποιο θαύμα, οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, έστω και τώρα.
Όταν αυτό γίνει αντιληπτό, θα κάτσουμε να μετρήσουμε και τι άλλο έφερε η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ διαχείριση της δημόσιας υγείας της ανίκανης, αλλοπρόσαλλης και αντιεπιστημονικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που ολες τις αποτυχίες της πάντα τις ανάγει σε μία ατομική μας ευθύνη.
Η ευθύνη της είναι συλλογική και δεν την ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας!
Tip εμπειρικό (απο μη ειδικό): ΘΥΜΩΣΤΕ και ΒΡΙΣΤΕ τους! Μάλλον αυτό κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία και βοηθάει να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις από τον φόβο χύμα που μας πουλάνε. Στοιχείο που φαίνεται ότι το αγνοούν και όλα τα ζαβά της σχολής των comme I’ll fault.
Για πες τώρα που λαθεύω σε αυτό, για να δω κάτι…
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook