Ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να γράψει ιστορία στην εποχή της πανδημίας επιδεικνύοντας ένα μοναδικό, παγκοσμίως, προνόμιο. Λέει ό,τι θέλει, όπως το θέλει κι όποτε θέλει, χωρίς κανένα κόστος.
Δεν εξηγεί, δεν τεκμηριώνει, δεν πληρώνει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Λέει, φόρα παρτίδα, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είπε συνειδητά ψέματα πως πιάνουμε το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας γιατί με κάποιον τρόπο έπρεπε να ανοίξει και να δουλέψει ο τουρισμός, και στο Μαξίμου σφυρίζουν αδιάφορα. Λέει στην δημοσιογράφο, που τολμά να επιμείνει, να μην ρωτάει πολλά –πολλά γιατί κι εκείνη από τον τουρισμό πληρώνεται, και δεν πέφτουν τα φώτα του στούντιο, μαζί με τους παρουσιαστές, πάνω του.
Λέει ότι η Κύπρος έχει φθηνότερα PCR τεστ από την Ελλάδα γιατί οι κύπριοι πουλάνε «μαϊμούδες» από την Κίνα, σηκώνονται κι οι πέτρες στην Λευκωσία, αλλά στην Αθήνα δεν κουνιέται φύλλο. Όταν οι Κύπριοι του λένε να πάει αυτοπροσώπως στο νησί να μάθει πως δουλεύει ο ανταγωνισμός, κάνει κωλοτούμπα μαζί με διπλό τόλουπ και πάει παρακάτω.
Λέει πως ο Καναδάς έχει χάσει την μπάλα στην διαχείριση της πανδημίας, δεν έχει rapid, δεν έχει PCR, δεν έχει ούτε φαρμακεία – το ξέρει, λέει, διότι το έστειλαν μήνυμα κάτι ομογενείς σε συγγενείς τους στην Αθήνα – και, δόξα τω Θεώ, που εμείς ζούμε στην Ελλάδα κι αυτά τα έχουμε λυμένα. Εξ ου και δεν καταλαβαίνει την «γκρίνια», λέει επίσης – ενδεχομένως μέχρι να του στείλει μήνυμα και η καναδική πρεσβεία.
Με μια θετική οπτική, θα μπορούσε να είναι η γραφική νότα της πανδημίας. Ατυχώς, όμως, είναι υπουργός Ανάπτυξης και, όταν μιλά δημόσια, εκπροσωπεί και την κυβέρνηση.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πήρε θέση στο πανδημικό μας δράμα ως ο «αντι-Τσιόδρας». Εκεί που ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν φειδωλός και συγκρατημένος, ο καθηγητής Μαγιορκίνης είναι περίπου η επιτομή της αισιοδοξίας. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν γράψουμε το πρώτο ρεκόρ των 50.000 κρουσμάτων προέβλεπε πως το πολύ να φθάσουμε στα 12 με 13.000 κρούσματα την ημέρα. Όταν πιάσαμε για δεύτερη φορά το ρεκόρ, μας είπε ότι η πανδημία τελειώνει μέσα στον Ιανουάριο. Και όταν κύπριοι ερευνητές είπαν ότι εντόπισαν και ταυτοποίησαν 25 κρούσματα της πιο επικίνδυνης παραλλαγής «Deltacron», τους είπε με δημόσια ανάρτησή του ότι τέτοια ταυτοποίηση δεν υπάρχει κι έκαναν «τεχνικό λάθος». Οι κύπριοι του απάντησαν χαρακτηρίζοντας την δήλωσή του «επιστημονικά ανήθικη», ο έλληνας καθηγητής όμως ουδέποτε ανταπάντησε, ούτε εξήγησε.
Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του think positive. Ατυχώς όμως είναι ο επιστήμονας στον οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει την ενημέρωση του κόσμου σε μια υγειονομική κρίση που μετρά ήδη πάνω από 20.000 νεκρούς.
Η Μίνα Γκάγκα είναι ο έτερος πυλώνας της εθνικής μας αισιοδοξίας. Μας λέει ότι «σύντομα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», ότι δεν υπάρχει περίπτωση λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, πως υπάρχει μεγάλη διάθεση για εμβολιασμό, και τεράστια προσφορά self test. Παραπλεύρως και η Βάνα Παπαευαγγέλου μας λέει ότι μετά την «Ομικρον» καθαρίσαμε – τον τσακίσαμε τον ιό. «Οι ιολόγοι», λέει, «μας έχουν μάθει ότι η εξελικτική ιολογία δείχνει ότι κάθε επόμενη παραλλαγή θα έχει ηπιότερη νόσο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, γιατί αυτός είναι ο σκοπός του ιού, να μας κάνει να νοσούμε χωρίς να μας σκοτώνει».
Ατυχώς και για την αναπληρωτή υπουργό Υγείας και για την καθηγήτρια της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν λένε τα ίδια οι ομόλογοί τους, πολιτικοί και επιστήμονες, στην Ευρώπη. Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει τα ίδια.
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ λέει ότι η πεποίθηση πώς η παραλλαγή Ομικρον είναι το τέλος της πανδημίας «είναι αφελής». Και πως «μια λοίμωξη από την Όμικρον δεν μας δίνει απαραίτητα ανοσία από μια επόμενη παραλλαγή του ιού».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους λέει ότι «η “Ομικρον” δεν προκαλεί εξίσου βαριά συμπτώματα με τη “Δέλτα”, αλλά επ’ ουδενί μπορεί να χαρακτηριστεί ήπια».
Η υπεύθυνη εκτάκτων αναγκών του Οργανισμού Κάθριν Σμόλγουντ, λέει πως όχι μόνον δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας, αλά βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της. Λέει πως «όσο εξαπλώνεται η “Ομικρον”, όσο αναπαράγεται ο ιός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νέας μετάλλαξης, τα χαρακτηριστικά της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει». Και ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διαχείρισης της κρίσης covid του ΠΟΥ λέει πως τα περί τέλους της πανδημίας είναι «ευσεβείς πόθοι», ότι «ο ιός παραμένει ενεργητικός» και θα δούμε πολλά στο μέλλον.
Εμείς όμως ζούμε στην γη της χαράς και της αισιοδοξίας – στην χώρα, που τέλειωσε πρώτη την πανδημία. Και, μαζί, τέλειωσε και την αξιοπιστία…