Επίθεση στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, διαψεύδοντας παράλληλα οποιαδήποτε πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας του ομίλου Αλαφούζου, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε την «Καθημερινή» ως «μία παλιά, καλή, παραδοσιακή εφημερίδα που έγινε φερέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού», προσθέτοντας: «Και το λέω έτσι γιατί διάβασα στις 7 Φεβρουαρίου να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να συγκυβερνήσει με την Ελληνική Λύση. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με διαρροές».
«Αυτό που δεν είπε είναι ότι εμείς δεν θέλουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και το έχουμε δηλώσει. Δεν θα συγκυβερνήσουμε ποτέ με αυτή τη ΝΔ, η οποία κάνει τα αντίθετα απ΄ ό,τι έχει πει» ξεκαθάρισε ο κ. Βελόπουλος και επισήμανε ότι στο δημοσίευμα δεν αποσαφηνίζεται το σενάριο συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ.
«Πραγματικά η ΝΔ έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ» έκρινε και αναφέρθηκε στην πρόσληψη του πρώην υπουργού και συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Χουλιαράκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για υπόγεια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Προς τι οι διαρροές;
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκε την ανάγκη να διοχετεύσει -όχι μόνο στην “Καθημερινή” αλλά και σε άλλα κυριακάτικα φύλλα- πως δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Μία άποψη αφορά την πρόθεση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να ενισχύσει το δίλημμα περί αυτοδυναμίας και να επισημάνει τον κίνδυνο ακυβερνησίας μετά τις δεύτερες εκλογές.
Από την άλλη, όπως εύστοχα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, δεν ακούγεται το ίδιο από την κυβέρνηση όσον αφορά την πιθανότητα συγκυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ. Μπορεί να εκτοξεύονται αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, όμως θέμα αποκλεισμού του από οποιαδήποτε σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας δεν τίθεται. Τουναντίον, η πρόκληση του Άκη Σκέρτσου προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να δηλώσει εάν “τιμά” την συνεργασία Σαμαρά- Βενιζέλου (2012-15) έχει αναμφίβολα και μια δεύτερη ανάγνωση: να του υπενθυμίσει πως αυτό που συνέβη -επιτυχώς κατά την κυβερνητική πλευρά- στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσε να ξανασυμβεί…
Η τρίτη εκδοχή είναι πως δια του αποκλεισμού της Ελληνικής Λύσης από σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας (κάτι που με δηκτικό τρόπο πρότεινε στο Μαξίμου και ο Νίκος Ανδρουλάκης), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον χώρο του Κέντρου. Η δημοσκόπηση της Pulse ότι η επιρροή του πρωθυπουργού στον κεντρώο χώρο φθάνει μόλις το 26%, με τον κ. Ανδρουλάκη σε απόσταση αναπνοής στο 22% και τον Αλέξη Τσίπρα στο 20%, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο στρατηγείο του Μαξίμου.
Υπάρχει, όμως, και η διάσταση της εκλογικής αριθμητικής: όπως επισημαίνουν οι δημοσκόποι εάν τα μικρότερα κόμματα πλησιάσουν το 3% αλλά δεν το υπερβούν αυξάνει σημαντικά το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής και αυτό διευκολύνει την αυτοδυναμία. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί διακριτικά τη Δημιουργία των Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου (μέχρι και προβολή στην ΕΡΤ εξασφαλίζουν, όταν ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει αποκλεισμένος αν και εκπροσωπεί κοινοβουλευτικό κόμμα), ώστε, όπως λέγεται, να συλλέξει υπερδεξιές ψήφους.
Βεβαίως, η Ελληνική Λύση φαίνεται πως υποεκπροσωπείται στις μετρήσεις. Ορισμένες την φέρνουν στο όριο του 3%, αν και η αίσθηση είναι πως ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει υψηλά ποσοστά.