Γίνεται λόγος για τη διατριβή του περιφερειάρχη Πατούλη και την λογοκλοπή. Ωστόσο υπάρχει σιωπή για το ποιοι γράφουν διατριβές.
Του Αντώνη Λιάκου
Δεν είναι ασυνήθιστο, κάθε άλλο θα έλεγα, πολιτικοί και επιχειρηματίες που χρειάζονται διατριβή να τις παραγγέλνουν σε ειδικούς ή σε γραφεία που συγγράφουν διατριβές, μεταπτυχιακές κλπ. Υψηλής ειδίκευσης, με κόσμο που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρέθηκε εκτός ακαδημαϊκής τροχιάς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, όπου ανθεί η βιομηχανία διατριβών, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν διαφημίζονται αλλά οι ενδιαφερόμενοι τα βρίσκουν. Βέβαια ό,τι πληρώσεις παίρνεις.
Υπάρχουν άψογες εργασίες αν είσαι γενναιόδωρος, αλλά και το copy paste αν είσαι τσιγκούνης. Αυτό το τελευταίο διαπιστώνεται εύκολα από την ηλεκτρονική έρευνα, αλλά με λίγη εμπειρία και προσπάθεια παρακάμπτεται. Σημαντικό γεγονός επίσης είναι ότι επειδή έχουν πολλαπλασιαστεί οι διατριβές, η εξέταση τους έχει απλοποιηθεί. Ούτε σύγκριση με προ δεκαετιών εξετάσεις διατριβών που περνούσαν από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών δυο φορές και προκαλούσαν μεγάλες συζητήσεις.
Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια μάλιστα εξεταστές που δεν έχουν διαβάσει τη διατριβή, κρίνουν μόνο από την εισηγητική έκθεση ή από όσα διαμείβονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Και βέβαια υπάρχουν εξετάσεις διατριβών χωρίς εισηγητική έκθεση και ούτε πρακτικά. Το άριστα είναι ο κανόνας, ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αν βρεθεί κάποιος που για δικούς του λόγους το ψάξει, θα βγει το σκάνδαλο. Αν όχι, το μυστικό παραμένει ανάμεσα σ’ αυτόν που παράγγειλε και σ’ αυτόν που έγραψε τη διατριβή.
Η καλύτερη λύση είναι να δημοσιεύονται εγκαίρως οι διατριβές στο διαδίκτυο, ώστε να υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο έστω και τυπικά. Κι εδώ υπάρχουν όμως ζητήματα copyright όχι τόσο στις ανθρωπιστικές σπουδές και στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά σ’ ότι αφορά τεχνολογία, ιατρική κλπ.
Η μόνη δικλείδα είναι η πραγματική συνεργασία επιβλέποντος και διδακτορικού σπουδαστή, αλλά δύσκολο με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πανεπιστήμια. Κατά τα άλλα, η πανεπιστημιακή αστυνομία μας μάρανε…
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook