Η Αμβέρσα ήταν γνωστή ως κέντρο διαμαντιών του κόσμου για αιώνες. Για περισσότερο δε από 100 χρόνια είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα εμπορίου, κατεργασίας αλλά και μεταπώλησης των διαμαντιών. Και αν και το εμπόριο των διαμαντιών τα τελευταία 20 χρόνια δεν διακινείται πια μονοπωλιακά, καθότι περισσότεροι έμποροι, περισσότερα κέντρα επεξεργασίας και διανομής των διαμαντιών έχουν εμφανιστεί στο διεθνές σκηνικό, η Αμβέρσα παραμένει το κέντρο του κόσμου των διαμαντιών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρα από τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπων και τις καταστροφές στη χώρα, επέφερε επίσης σκληρές κυρώσεις στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Παρότι ακόμα και ο ρωσικός ενεργειακός τομέας μπήκε στο στόχαστρο των κυρώσεων, ο βελγικός τομέας διαμαντιών στην Αμβέρσα παραμένει άθικτος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» (HLN), σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ ρέουν από την Αμβέρσα στη Ρωσία κάθε χρόνο.
Η ρωσική εταιρεία Alrosa, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο, ανανέωσε τη σύμβασή της με τον κλάδο διαμαντιών της Αμβέρσας στις 6 Δεκεμβρίου πέρυσι, αναφέρει το HLN.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η εταιρεία είναι τόσο σημαντική για τον Ρώσο πρόεδρο όσο η Gazprom, αλλά είναι σχεδόν άγνωστη στο κοινό.
«Ο διευθύνων σύμβουλος της Alrosa είπε πρόσφατα με περηφάνια στον Πούτιν ότι η εταιρεία του έχει αποφέρει στον ρωσικό προϋπολογισμό περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008», γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τhn HLN, ο ρωσικός στρατός υπερηφανεύεται ότι η εταιρεία έχει καταβάλει σημαντικά ποσά όλα αυτά τα χρόνια για να «αυξήσει την ετοιμότητα μάχης των ρωσικών υποβρυχίων». Ως ευχαριστώ, ένα από αυτά μάλιστα βαφτίστηκε με το όνομα «Alrosa».
Το εν λόγω υποβρύχιο βρισκόταν στη Σεβαστούπολη εδώ και χρόνια και έπαιξε βασικό ρόλο στη ρωσική κατάκτηση της Κριμαίας το 2014, υπενθυμίζει ο συγγραφέας του άρθρου.
Το ένα τέταρτο όλων των διαμαντιών στην Αμβέρσα προέρχονται από τη Ρωσία
«Η Alrosa κατέχει επίσης ορισμένες μετοχές στο μεγαλύτερο ορυχείο σιδήρου της Ρωσίας, το ορυχείο Timir. Μοιράζεται αυτές τις μετοχές με μια άλλη εταιρεία, την Evrazem. Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε τα μεταλλεύματα του ορυχείου για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού όπως τανκς για τη Ρωσία» γράφει η “Het Laatste Nieuws”.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Πούτιν κρατά υπό έλεγχο την Alrosa. Πρόεδρός του είναι ο Σεργκέι Ιβάνοφ, γνωστός και ως Τζούνιορ. Ο πατέρας του Τζούνιορ ονομάζεται επίσης Σεργκέι και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν υπουργός Άμυνας και ο καλύτερος φίλος του προέδρου. Υπηρέτησε μαζί του στην KGB και αργότερα έγινε μόνιμο μέλος της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Η ρωσική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο, εξάγοντας περίπου 30 εκατομμύρια καράτια από τα ορυχεία της στη Σιβηρία κάθε χρόνο. «Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα ακατέργαστα διαμάντια αποστέλλονται στην Αμβέρσα και το ένα τέταρτο όλων των διαμαντιών στην Αμβέρσα προέρχονται από τη Ρωσία», αναφέρει η εφημερίδα.
Πως τα ρωσικά διαμάντια γίνονται βελγικά
Μετά την κατεργασία και το γυάλισμα σε εργαστήρια της Αμβέρσας, τα ρωσικά διαμάντια γίνονται βελγικά και πωλούνται μεταξύ άλλων στο αμερικανικό κοινό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επομένως εύκολα να συμπεριλάβουν αυτή τη ρωσική εταιρεία στη λίστα κυρώσεων και ταυτόχρονα να αγοράσουν διαμάντια από αυτήν μέσω της Αμβέρσας», έγραψε η εφημερίδα.
Η εφημερίδα HLN γράφει ότι οι Βέλγοι λομπίστες που εργάζονται στον τομέα των διαμαντιών αγωνίζονται για να αποφύγουν πάση θυσία την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών. Τονίζουν δε ότι δεν πρόκειται μόνο για θέσεις εργασίας, αλλά και για το 15% των βελγικών εξαγωγών εκτός ΕΕ είναι ακριβώς αυτά τα διαμάντια.
Αυτή η διαφοροποίηση αν μη τι άλλο αναδεικνύει την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών στις αποφάσεις των κυρώσεων, με του πολιτικούς να «προστατεύουν» συγκεκριμένα συμφέροντα αφήνοντας τα έξω από τις κυρώσεις. Προφανώς είναι καιρός για τους πολιτικούς να κάνουν μια οδυνηρή επιλογή και να επιλέξουν υπέρ μιας σταθερής πολιτικής κυρώσεων που θα πρέπει βάση της λογικής των κυρώσεων να γονατίσει τον Πούτιν ή να προστατευτούν τις θέσεις εργασίας στην Αμβέρσα γνωρίζοντας ότι έτσι δίνουν στον Ρώσο Πρόεδρο επιπλέον κεφάλαια και πολεμικά εφόδια για να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.