Για να κατανοήσει κανείς πλήρως το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αξίζει να παρατηρήσει τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου. Το 42% που κέρδισε η Μαρίν Λεπέν είναι ένα “μεικτό ποσοστό” που δεν μπορεί να αποδοθεί σε “εθνικιστική”, ή “ακροδεξιά” ψήφο. Το κατανόησε πλήρως και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν με την επινίκια ομιλία του η αναφορά του σε εκείνους που προτίμησαν την Λεπέν, μη αποδίδοντας, έξυπνα, αυτή την αντι-Μακρόν ψήφο στην δυσφορία της κοινωνίας και όχι σε κάποιο συγκροτημένο ρεύμα της ακροδεξιάς.
Δείτε μερικά ποσοστά και τάσεις, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία των γαλλικών εταιρειών μέτρησης και την αποτύπωση που κάνει το Politico.
-Προέκυψε ένα έντονο χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων που λένε ότι δυσκολεύονται οικονομικά στο τέλος κάθε μήνα και εκείνων που δεν το κάνουν. Περίπου το 59 τοις εκατό της πρώτης ομάδας ψήφισε υπέρ της Λεπέν, ενώ ο Μακρόν κέρδισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων μεταξύ των τελευταίων.
-Όπως και στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της 10ης Απριλίου, ο Μακρόν οφείλει πολλά στην πίστη των ηλικιωμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι όχι μόνο τον στήριξαν σε μεγάλους αριθμούς, αλλά ήταν επίσης η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
-Πολύ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά Μελανσόν στη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους του ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς κατά τον πρώτο γύρο μετακινήθηκε προς τον Γάλλο πρόεδρο. Μόνο το 17% (ένας στους έξι) ψήφισε την Μαρίν Λεπέν και οι υπόλοιποι είτε ψήφισαν λευκό, είτε απείχαν από την ψηφοφορία.
Πολύ ενδιαφέρουσα και ενδεικτική του διχασμού του εκλογικού σώματος είναι η αποτύπωση της ψήφου ανά ηλικιακή κατηγορία:
Όπως και η ψήφος ανά επαγγελματική κατηγορία: