«Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία κατ’ όνομα» δήλωσε ευθαρσώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κλιμακώνοντας την κριτική της Άγκυρας και ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να συμφωνήσει η χώρα του για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια οι διαφωνίες και οι διαφορετικές επιδιώξεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, με τη Συμμαχία και τις μεγάλες χώρες να προσπαθούν να πιέσουν ασφυκτικά την Τουρκία.
Με διατυπωμένη την θέληση Φινλανδίας και Σουηδίας να ξεκινήσουν διαδικασίες ένταξης, η Τουρκία έχει μπει πολύ δυνατά στο γεωπολιτικό παιχνίδι, φιλοδοξώντας να είναι ρυθμιστής καταστάσεων, αλλά και να αποκομίσει όσο περισσότερα οφέλη μπορεί.
Μετά, λοιπόν, από ένα τριήμερο γεμάτο διαβουλεύσεις και συζητήσεις, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θέτει όρους προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Άφησε, παράλληλα, σοβαρές αιχμές για τη στρατηγική της Συμμαχίας, αλλά και προς άλλα μέλη.
«Στηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Την ώρα που αρκετά κράτη – μέλη αντιτίθενται στην είσοδο της Γεωργίας, της Ουκρανίας, ακόμη και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, εμείς υπογραμμίζουμε την πολιτική αυτή. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία μόνο κατ΄ όνομα. Δεν κάνουμε παζάρια, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: να σταματήσει η συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις και να ανακληθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι παζάρι, αλλά αναγκαιότητα που προκαλείται από τις σχέσεις των συμμάχων. Θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφάλειας, να σταματήσουν να στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ξεκάθαρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Για τον λόγο αυτό, η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της συμμαχίας είναι σημαντική. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε δημόσια τη θέση μας κατά της ένταξης των δύο αυτών κρατών την Παρασκευή. Έχουμε αναδείξει καθαρά όλα τα θέματα με τα οποία δεν αισθανόμαστε άνετα, ιδιαίτερα οι συναντήσεις των δύο αυτών κρατών με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα μέλη της και, κυρίως, τα όπλα που τους προμηθεύει η Σουηδία. Το εξηγήσαμε πολύ καλά στους συμμάχους μας με φωτογραφίες και ντοκουμέντα» πρόσθεσε.