Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς χαρακτήρισε «εξόχως προσβλητικό για το λαό και τους στρατιωτικούς να μαθαίνουμε από τρίτους εκτός χώρας» για αποστολή υλικού στην Ουκρανία
«Δεν γίνονται έτσι αυτές οι συμφωνίες, πρόκειται για επιχειρησιακό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να μεταφερθεί ή ενοικιαστεί ή οτιδήποτε, κάθε κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία, που δεν τήρησε καθόλου» ανέφερε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ στο «Κόκκινο».
Μιλώντας στο Κόκκινο χαρακτήρισε «εξόχως προσβλητικό για το λαό και τους στρατιωτικούς το ότι μαθαίνουμε όλα αυτά από τρίτους εκτός χώρας» και επισήμανε ότι τα BMP-1 βρίσκονται σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική τους θωράκιση. «Για να φύγουν από αυτά, ένας λογικός νους θα καταλάβαινε ότι πρέπει πρώτα να έρθει το νέο υλικό, να εκπαιδευτεί το προσωπικό σε αυτό, να συντηρηθεί, να γίνει επιχειρησιακά χρηστικό και μετά να φύγουν τα BMP-1. Εάν δεν γίνει αυτό, θα υπάρξει κενό στην άμυνα των συγκεκριμένων χώρων. Εύχομαι και πιστεύω να μην σκεφτούν καν να κάνουν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε, δε, πως «την στιγμή που στην Τουρκία φωνάζουν, χτυπιούνται, λένε ανιστόρητα πράγματα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας» σε συμβολικό επίπεδο ένα τέτοιο κενό στην άμυνα των νησιών μας θα οδηγούσε την τουρκική ηγεσία να πει «να η Ελλάδα μας ακούει». «Θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας να της δώσουμε μια τέτοια λογική». Από την άλλη, μιας και προμηνύονται πιθανές προκλήσεις στο Αιγαίο «θα πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και επιχειρησιακή ετοιμότητα υψηλού επιπέδου». Αντιθέτως είπε ο κ. Καμπάς «αμέσως δίνουμε άλλο ένα σημάδι ότι μαζεύουμε τα όπλα μας από εκεί».
«Παίρνουμε ένα οπλικό σύστημα που εδώ και πάρα πολύ χρόνια έχει αποσυρθεί απ’ τον γερμανικό στρατό. Θα χρειαστούν χρήματα για να επανέλθουν τα Marder στην επιχειρησιακή κατάσταση που τα χρειαζόμαστε. Τα πυρομαχικά για αυτό το οπλικό σύστημα δεν τα έχει η Ελλάδα και θα πρέπει να τα αγοράσουμε από τη Γερμανία γιατί είναι εξειδικευμένου διαμετρήματος και μήκους» σημείωσε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ. Πρόσθεσε πως «εάν είναι να τα πληρώσουμε, τότε θα χάσουμε πολλά χρήματα που αυτή τη στιγμή τα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας».
Χαρακτήρισε «υποτιμητικό και απογοητευτικό, ιδιαίτερα για τα μικρότερα στελέχη, το να βλέπουν ότι το σύστημα βάζει στην άκρη όλους τους θεσμούς ή τους χρησιμοποιεί όποτε θέλει». Συμπλήρωσε μάλιστα πως δημιουργείται «ένα περιβάλλον αδικίας και απογοήτευσης, που δεν κάνει καλό ούτε για το ηθικό των στελεχών μας.
Εκτίμησε τέλος πως με την αποστολή αυτού του οπλικού συστήματος στην Ουκρανία «ρίχνουμε λάδι στη φωτιά αυτού του άδικου πολέμου. Με όλες τις κυβερνήσεις προσπαθούσαμε να γινόμαστε πόλος σταθερότητας και να χτίζουμε γέφυρες στην περιοχή. Τώρα τις γκρεμίζουμε και φοβάμαι ότι μπορεί να προκληθούν και για εμάς μεσοπρόθεσμα προβλήματα εθνικής σημασίας, που ο πολύς κόσμος μπορεί να μην τα φανταστεί καν».