Από την εποχή που οι άνθρωποι εδραίωσαν τις πρώτες πόλεις, περισσότερο από 6500 χρόνια πριν, τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να επιλύσουν ήταν και παραμένουν τα ίδια: ύδρευση, αποχέτευση, ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών, συλλογή φόρων, αντιμετώπιση εγκληματικότητας. Από την άλλη, το ίδιο συμβαίνει και με τις βασικές μας επιδιώξεις, που επίσης ήταν και παραμένουν ίδιες: υγεία, ασφάλεια ημών και των οικείων μας, εξασφάλιση των προς το ζην και εξυπηρέτησης βασικών ανθρωπίνων αναγκών, ελευθερία, ισότητα και δικαίωμα στην ευτυχία. Με άλλα λόγια, είχε δίκιο ο Θουκυδίδης σχετικά με το αναλλοίωτο της ανθρώπινης φύσης.
Του Αλέξανδρου Κ. Λιακόπουλου (*)
Από τις πρώτες στιγμές που η φύση μας μάς έσπρωξε ένα βήμα παραπάνω στη λεωφόρο της κοινωνικότητας και των διευρυμένων κοινωνιών και ιδρύσαμε πόλεις, στις πόλεις αυτές αφιερώσαμε τεράστιο κεφάλαιο της συλλογικής μας δημιουργικότητας, ενέργειας και φαντασίας, φαιά ουσία επί φαιάς ουσίας εκατοντάδων γενεών, προκειμένου καταφέρνουμε συνεχώς να αναβαθμίζουμε, να ανανεώνουμε και πολλές φορές να απογειώνουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις υποδομές μας, πάντοτε προκειμένου επιτύχουμε τους ίδιους βασικούς στόχους και αποφύγουμε ανάλογους βασικούς κινδύνους.
Οι πόλεις πάντοτε ήταν έξυπνες, υπό την μεταφορική έννοια της συλλογικής νοημοσύνης την οποία αντιπροσώπευαν και την κυριολεκτική έννοια της καλύτερης δυνατής επίλυσης των προβλημάτων και επίτευξης των συλλογικών στόχων υπό καθεστώς οικονομίας, στενότητας ή ακόμα και έλλειψης πόρων. Στην διαρκή αυτή αναζήτηση η τεχνολογία αποτέλεσε παντοτινό μας συμπαραστάτη, ενώ η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η φαντασία αποτέλεσαν και αποτελούν τα μέσα που εξασφαλίζουν την μετάβασή μας από την προηγούμενη ιστορική φάση στην επόμενη.
Σήμερα η τεχνολογία βοηθά ώστε οι υποδομές μας να γίνουν κατά πολύ εξυπνότερες συγκριτικά με το παρελθόν. Στο βαθμό που υπάρχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και βασικές υποδομές καλωδίωσης ή/και οπτικής ίνας για την μεταφορά των δεδομένων, οι πόλεις μπορούν να αρχίσουν να αυτορυθμίζονται σε πολύ βασικά ζητήματα, με την ελάχιστη ‘επίβλεψη’ από ανθρώπους – πχ. κυκλοφορικό, απορρίμματα, ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων, εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, συλλογή φόρων, αντιμετώπιση παραβατικότητας και ανάρμοστων συμπεριφορών, αλληλέγγυα οικονομία και αναβάθμιση κοινωφελών υπηρεσιών, κλπ. – οδηγώντας στη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας και της αίσθησης ευτυχίας που αυτό μας προσφέρει. Αισθητήρες, Διαδίκτυο-Των-Πραγμάτων (IoT), συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων για την απλοποίηση διαδικασιών και την εξοικονόμηση πόρων και χρόνου, από κοινού με προδιαγραφές περιβαλλοντικής ευαισθησίας που είναι αδύνατον να επιτευχθούν άνευ νέας γενιάς τεχνολογιών: εν ολίγοις περί αυτού μιλάμε όταν αναφερόμαστε στις έξυπνες υποδομές σήμερα.
Αυτό το γενικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υποδομών μας περνάει μέσα από την ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών και σε επίπεδο αναβάθμισης των δημοτικών υποδομών υποστηρίζεται και προωθείται από το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος στην κλειστή θεματική συνεδρία – μόνο για δημάρχους – που οργανώνει η Data Consultants στο πλαίσιο του RGC 2022 με τίτλο «Πηγαίνοντας την Ψηφιακή Μετάβαση της Ελλάδας στην Επόμενη Πίστα», την Παρασκευή 10/6 και ώρα 12.00. Επιπλέον, στο Συνέδριο θα λειτουργεί έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών Έξυπνων Πόλεων σε συνεργασία με την E-Trikala.
Την προηγούμενη, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.00 επίσης οργανώνουμε την θεματική συνεδρία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπου θα μιλήσουν ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο πρύτανης του Παν/μίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο ΓΓ κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης κ. Άρης Περουλάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής του ΣΕΒ κ. Γιώργος Ξηρογιάννης, θίγοντας τις κεντρικές προκλήσεις και τα μεγάλα ζητούμενα για μια πιο Έξυπνη, πιο ουσιαστική και πιο φιλική και ευχάριστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση που απαιτεί η Ψηφιακή Εποχή και δικαιούμαστε όλοι μας.
Το 10ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που ανοίγει τις εργασίες του σε λίγες μέρες φιλοδοξεί να κάνει τόσο τις πόλεις μας όσο και όλους εμάς πιο έξυπνους. Η Data Consultants φιλοδοξεί να παρέχει έξυπνες υπηρεσίες σε έξυπνους θεσμούς που εξελίσσονται και εξελίσσουν τις κοινωνίες που τους πλαισιώνουν. Καλώ λοιπόν όλους και όλες σας να κάνετε την έξυπνη επιλογή και να τιμήσετε τόσο το Συνέδριο όσο και τις συνεδριάσεις της Data Consultants με την παρουσία σας, αφού το περιεχόμενο αναμένεται να μας ανταμείψει όλους με ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, γνωριμίες και διασυνδέσεις που μπορούν – και πρέπει – να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο δημιουργική.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.
(*) Ο Αλέξανδρος Κ. Λιακόπουλος, είναι Δ/ντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Data Consultants