«Το πρώτο λάθος δεν είναι μόνο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι γενικότερα της Δύσης, που περνάει ένα μήνυμα απίστευτης ανοχής στον Ερντογάν, ο οποίος είναι αρπακτικό σε αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά του περνάει συνεχώς το μήνυμα ότι ασχέτως τι κάνει η Δύση και το ΝΑΤΟ, εμείς δεν είμαστε ευκαιρία, θα μας βρει απέναντι» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση της Δύσης.
Υπάρχουν δύο θεωρίες, σημείωσε, η μία είναι ότι ο Ερντογάν στην προκειμένη περίπτωση μπλοφάρει, το κύριο μέτωπό του είναι η Συρία και προσπαθεί εκεί να κινηθεί και παράλληλα θέτει και άλλα θέματα. «Η δεύτερη θεωρία είναι ότι δεν μπλοφάρει και κάτι θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κινηθούμε με το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνουμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ ρητορικά ανεβάζει πάρα πολύ τους τόνους, στην πράξη είναι σχετικά περιορισμένος, δεν έχει αλλάξει στάση στο πεδίο σε σχέση με αυτό που έκανε πριν έναν μήνα» ανέφερε ο κ. Συρίγος.
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι «κατάσταση 1987», όταν δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία με την Τουρκία, πλην των δύο πρεσβειών, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι είναι γεγονός πως οι δίαυλοι έχουν διακοπεί, επισημαίνοντας πως αυτό είναι πολύ κακό γιατί δεν μαθαίνεις ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. «Δηλαδή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα και η άλλη πλευρά να το εκλάβει ως σκόπιμη ενέργεια» τόνισε ο κ. Συρίγος.
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Συρίγος, ανέφερε ότι πριν από 2 μήνες περίπου καταδικάστηκε από τα τουρκικά δικαστήρια ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί. Αμέσως μετά η Αμερική δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην επίσημη συνάντηση του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ως απάντηση των ΗΠΑ στην κατά τεκμήριον άδικη καταδίκη του Καβάλα. «Η Αμερική παίρνοντας αυτή την απόφαση περνάει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι την κόβει. Και η Τουρκία για να αντιδράσει δηλώνει ότι θα θέσει βέτο στην είσοδο Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το οποίο είναι μια στρατηγική επιλογή του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η αντίδραση του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά υποτονική. Όχι χλιαρή, αλλά υποτονική. Σχεδόν ανύπαρκτη. Περνάει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι τον ανέχονται και ότι έχει το περιθώριο να κινηθεί, έχοντας την δυνατότητα να θέσει και άλλα θέματα. Εκμεταλλευόμενος ότι δεν υπάρχει αντίδραση βάζει και άλλα θέματα και βγάζει στην επιφάνεια το σύνολο όλων αυτών των οραματισμών, ιδεοληψιών που έχει σχετικά με το Αιγαίο, με την Ανατολική Μεσόγειο, με την Συρία, με την Λιβύη, τα πετάει πάνω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.
«Έχουμε πάρει τα μέτρα μας και έχουμε εξοπλίσει ακόμα περισσότερο τα νησιά μας, έχουμε τοποθετήσει φρουρές και έχουμε επανδρώσει όλα τα μικρά νησιά τα οποία είχαν φρουρές από το 1974 που είχαν δημιουργηθεί φυλάκια λόγω του Κυπριακού. Αυτά δεν ήταν διαρκώς στελεχωμένα. Τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς κάποιος εκεί για να αποτρέψουμε ακριβώς μια επιθετική ενέργεια» συμπλήρωσε.