Για εκλογές το φθινόπωρο ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφού, παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, όλες οι κινήσεις και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου φανερώνουν πως ο σχεδιασμός για κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου είναι δρομολογημένος.
«O Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, είτε έτσι είτε αλλιώς, αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει προκηρύσσοντας εκλογές για έναν λόγο: Διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας», τόνισε από τν Ρόδο και τη Σύμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό: «Καλωσορίζουμε αυτή την επιλογή και του λέμε: Ναι, οφείλεις να προχωρήσεις στη λαϊκή ετυμηγορία κι ας είναι να αναλάβουμε εμείς τα δύσκολα. Το οφείλεις πριν αφήσεις μεγαλύτερα δεινά σε αυτό τον τόπο. Οφείλεις να οδηγήσεις τη χώρα στη λαϊκή διέξοδο, στη λαϊκή ετυμηγορία».
Μέσα από αυτό το πρίσμα, το αίτημα για εκλογές το συντομότερο δυνατόν γίνεται ολοένα πιο επιτακτικό για την Κουμουνδούρου καθώς η μεγάλη ανησυχία που εκφράζεται είναι ότι όσο αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, τόσο λιγότερα θα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια για την επόμενη κυβέρνηση που θα διαχειριστεί της τύχες της χώρας.
«Η ακρίβεια θα είναι η νέα κανονικότητα εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρά σε δομικές παρεμβάσεις όπως η ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Οι επιδοματικές ενισχύσεις όχι μόνο είναι απολύτως ανεπαρκείς αλλά διαιωνίζουν τον μηχανισμό κερδοσκοπίας», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως θα αναλάβει ξανά το καθήκον να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης, σχολιάζοντας το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, τόνισαν ότι καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πέντε δεσμεύσεις
Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την κριτική στην κυβέρνηση, με κεντρική προτεραιότητα την εμβάθυνση του προγραμματικού λόγου, την πολιτική πρόταση αλλαγής που θα εφαρμόσει μια προοδευτική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε τις πέντε βασικές δεσμεύσεις που θα γίνουν πράξη τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές: Καταπολέμηση της ακρίβειας, στήριξη του κόσμου της εργασίας, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αγροτών με διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία. Με χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μέσα από τον ανασχεδιασμό των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.
Στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από τη στήριξη του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης, με ανασυγκρότηση του μισθολογίου και με παροχή κινήτρων σε νέους επιστήμονες να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Πέμπτη δέσμευση, η στήριξη των νέων της χώρας, μέσα από πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να μείνουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν οικογένειες, με αιχμή τη στέγη αλλά και την κατάργηση των εμποδίων στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που βάζουν φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και της μεσαίας τάξης, μετατρέποντάς τα σε πελάτες των ιδιωτικών σχολών και των κολεγίων. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα νέα ζευγάρια και το πρόβλημα εύρεσης στέγης.
Τα μηνύματα στον Ερντογάν και στον τουρκικό λαό
Έντονη ανησυχία ωστόσο προκαλεί και η όξυνση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά, καθώς η ρητορική της Άγκυρας αναβαθμίζεται, με τελευταίο βήμα στην κλιμάκωση τις απειλές του Ρετζέπ Ερντογάν μέσω Twitter στα ελληνικά. Ο Αλ. Τσίπρας από την ακριτική Σύμη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας προς την πολιτική ηγεσία της γείτονος και μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των δύο λαών προς τα δημοκρατικά κόμματα και τους πολίτες: Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη.
Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. «Και οι δύο πλευρές του Αιγαίου πλήττονται από την οικονομική κρίση και έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την ειρήνη», σημείωσε. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον διάλογο και την ειρήνη. «Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η όποια διαφορά, η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο», τόνισε.