Καθώς η Ρωσία σταδιακά καταλαμβάνει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία και συνεχίζει να σφυροκοπά διάφορους στόχους στο Ντονμπάς, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει 10 χρόνια ή και περισσότερο, αν δεν απωθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Ανησυχώ για αυτό», δήλωσε στο CNBC ο Γουίλιαμ Αλμπερκι, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι η Ουκρανία να συνεχίσει να χάνει εδάφη, σταδιακά», τονίζει ο Αλμπερκι και προσθέτει:
«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι εάν η Ουκρανία δεν μπορέσει να προκαλέσει κατάρρευση της ρωσικής γραμμής άμυνας και δεν αναγκάσει τη Ρωσία να περιορίσει τις εδαφικές της φιλοδοξίες, να δούμε κάποιου είδους ημιμόνιμη παγιωμένη σύγκρουση που θα διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο».
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έδειξε αρχικά να επιτίθεται στη χώρα από τον νότο, την ανατολή και τον βορρά, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι «είχε δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορούσε να μασήσει» και αντ′ αυτού εστίασε την προσοχή της στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο .
Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμενων από το Κίεβο, καθώς και άλλες στρατηγικές αποτυχίες των Ρώσων κατά την αρχική φάση της σύγκρουσης, έδωσαν στην ηγεσία και τους μαχητές της Ουκρανίας μεγάλη ηθική ώθηση. Ταυτόχρονα υπήρξε αισιοδοξία μεταξύ των δυτικών συμμάχων ότι ίσως η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη και να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμος ενάντια στον πιο ισχυρό γείτονά του.
Μειώνεται η αισιοδοξία
Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν κράτησε πολύ, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία φαίνεται να ρίχνει όλες τις δυνάμεις για να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. Στόχος της Μόσχας είναι να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από τη Ρωσία μέσω του Ντονμπάς στη Μαύρη Θάλασσα, όπου επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο των λιμανιών και του εμπορίου της Ουκρανίας.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Σεβερεντόνετσκ-το τελευταίο προπύργιο που κρατούν οι ουκρανικές δυνάμεις στην επαρχία Λουχάνσκ. Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ προειδοποίησε ότι η Ρωσία ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα του Σεβεροντόνετσκ και ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται.Το χειρότερο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ανανεώσει τις επιθέσεις τους και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, στα βορειοανατολικά, μετά από μια περίοδο ανάπαυλας
Η απώλεια του Σεβεροντόνετσκ θα ήταν σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία, συμφωνούν οι αναλυτές, και υπάρχουν ανησυχίες ότι οι δυνάμεις της χώρας θα μπορούσαν να αρχίσουν να χάνουν τη δυναμική τους στον αγώνα ενάντια στην νέα ρωσική επίθεση.
Η κατάσταση φαίνεται τώρα να έχει αλλάξει προς όφελος της Ρωσίας, προειδοποιούν οι αναλυτές, και η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ από τη Ρωσία, η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει άλλη μια καμπή για την Ουκρανία και μια άλλη μεγάλη απώλεια, όπως αυτή του λιμανιού της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα .
Κρίσιμη η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ
«Η Ρωσία προχωρά σταδιακά και φέρεται να ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος της στρατηγικής πόλης του Σεβεροντόνετσκ, αν και συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην περιοχή», δήλωσε ο Αντριους Τούρσα, σύμβουλος της Teneo Intelligence για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Η κατάληψη αυτής της πόλης – καθώς και του Λισιτσάνσκ στα δυτικά – είναι κρίσιμη για να αποκτήσει η Ρωσία τον πλήρη έλεγχο της διοικητικής περιοχής του Λουχάνσκ», πρόσθεσε.
Ο Τούρσα είπε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς αντανακλά τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πολύ μεγαλύτερης δύναμης πυρός και αριθμού στρατευμάτων. «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση της επίθεσης, η ρωσική πλευρά φαίνεται να έχει βελτιώσει τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δραστηριότητές της και εκμεταλλεύεται περισσότερο την αεροπορική υπεροχή της και τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία υποφέρει από αργές και ανεπαρκείς προμήθειες όπλων από τους συμμάχους της», πρόσθεσε ο σύμβουλος της Τeneo Intelligence.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία συνεχίζει να ζητά από τους δυτικούς συμμάχους της βαρέα όπλα για να αντιμετωπίσει ισότιμα τη Ρωσία και να «τερματίσει τον πόλεμο», σύμφωνα με τον Μιχάιλο Πόντολιακ ,σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τούρσα εκτιμά ότι η παράδοση βαρέων όπλων του ΝΑΤΟ – σε συνδυασμό με βαριές απώλειες από τη ρωσική πλευρά – θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ της Ουκρανίας, μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, σημείωσε, «παραμένει ασαφές εάν τέτοιες παραδόσεις όπλων θα γίνουν έγκαιρα και θα επαρκούν,ώστε η Ουκρανία να σταματήσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς ή να ανακτήσει τουλάχιστον ορισμένα από τα κατεχόμενα εδάφη».