Η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor αποκαλύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την τουρκικη εθνοσυνέλευση εξουσιοδότηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της χώρας μας στο πλαίσιο εφαρμογής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή, που έχουν προαναγγελθεί γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, μία μόνο διαφοροποίηση στην προεδρική πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, συγκριτικά με τα αντίστοιχα κείμενα, που επικυρώθηκαν το 2020 και το 2021, ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση, εφόσον κριθεί απαραίτητο και στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στην πρόταση Ερντογάν επαναλαμβάνεται ότι «ο λεγόμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός, που δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)… Αυτές οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα, η GNA ζήτησε υποστήριξη από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2019».
- Στην προεδρική πρόταση υποστηρίζεται ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ή ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτικού διαλόγου. Τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές, που τίθενται σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξακολουθούν να υφίστανται στη Λιβύη, σημειώνεται ότι εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης, τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.
Στην τελική παράγραφο του κειμένου όμως, σύμφωνα με το Nordic Atlantic, κρύβεται το στοιχείο, που αποκαλύπτει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, καθώς ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην κατεύθυνση άσκησης δυναμικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο. Η χρήση του όρου «χώρες» αντί για τη λέξη «Λιβύη» ως τη συγκεκριμένη χώρα, στην οποία θα σταλούν στρατεύματα, επιτρέπει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποια χώρα της περιοχής μας κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.
Με βάση την ανάλυση των νέων δεδομένων, που εισάγει η ανωτέρω πρόταση προς την τουρκική εθνοσυνέλευση, η Αγκυρα μπορεί να αναλάβει δράση κατά τρίτης χώρας ισχυριζόμενη ότι υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της ανυπόστατης Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, που υπογράφηκε το 2019, με τη μόνη χώρα, που πλήττεται από αυτή την παράνομη συμφωνία να είναι η Ελλάδα.
- Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η πρόταση Ερντογάν έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την ευθεία απειλή πολέμου κατά της χώρας μας με αφορμή τη στρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου και την ίδια μέρα με την προαναγγελία από τον ίδιο των επικείμενων γεωτρήσεων από το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, γεγονότα, που δημιουργούν προφανείς συνειρμούς.
Η έγκριση της πρότασης Ερντογάν, που θα εξεταστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θεωρείται δεδομένη καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε ήδη εξουσιοδοτήσει την τουρκική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και έχει παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις 2 Ιανουαρίου 2021. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε καταψηφίσει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη συμμετέχοντας σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ενώ κατά της πρότασης είχε ταχθεί και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.