Έχετε σκεφτεί ότι όταν μιλάμε για προσωπικές στιγμές, σπάνια σκεφτόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες; Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως να είναι αυτοί που τις απολαμβάνουν περισσότερο.
Στο προσκήνιο βρίσκεται η σεξουαλική και ερωτική ζωή της Γενιάς Ζ (Gen Z) και των μιλένιαλ. Τι κάνουν στα ραντεβού τους, ποιος είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους, πώς είναι οι σχέσεις τους. Όμως, όσο λαμπερός κι αν είναι ο έρωτας μεταξύ των νέων, το φλερτ δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μας.
Στην πραγματικότητα και ο έρωτας και το φλερτ μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, αρκεί να μην έχουν βγει από τη ζωή μας. Και όσο και να σας φανεί παράξενο φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ίσως έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή.
Η σεξουαλική σοφία
Για παράδειγμα, μελέτη του 2016, σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε πως «η μεγαλύτερη ηλικία είχε θετική επίδραση στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής». Οι ερευνητές κατέληξαν πως οι ώριμοι σε ηλικία ενήλικες είχαν αναπτύξει «σεξουαλική σοφία», κάτι που έχει να κάνει όχι μόνο με τις ερωτικές τους επιδόσεις, αλλά και με το ότι είναι τρυφεροί και δοτικοί σύντροφοι.
«Με την απόκτηση εμπειρίας, οι άνθρωποι ίσως μαθαίνουν περισσότερα για το τι θέλουν οι ίδιοι και τι αρέσει στους συντρόφους τους», λέει η Μίριαμ Φορμπς, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακουάρι του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. Το ίδιο συμπεραίνει και έρευνα με αντικείμενο τη σεξουαλική ζωή ενηλίκων 60 έως 80 ετών, της δρ Πέγκι Κλάινπλατς, διευθύντριας της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστήμιου της Οτάβα με αντικείμενο τη βελτιστοποίηση της σεξουαλικής εμπειρίας, έδειξε πως η προσωπική ζωή των ερωτώμενων είχε βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Από τον πόθο στην αγάπη
Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του 2018 οι ενήλικες από 60 έως 91 ετών είχαν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους «από τον πόθο στην αγάπη» και από το να «λαμβάνουν στο να δίνουν» στις ερωτικές τους σχέσεις.
Με τις μελέτες να αποκαλύπτουν πως οι ικανότητες, η δεξιοτεχνία και η καλύτερη επικοινωνία στις ερωτικές μας σχέσεις κατακτιούνται με την εμπειρία, οι νεότεροι ίσως έχουν να μάθουν πολλά από τους μεγαλύτερους. Ενδεχομένως και να μετασχηματιστεί το αφήγημα της σεξουαλικής μας διαδρομής, αποδομώντας παραδοσιακές νοοτροπίες για το ποιος κάνει καλύτερο σεξ και πότε.
Μελετώντας την ερωτική δραστηριότητα των ηλικιωμένων
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των ωριμότερων ενηλίκων είναι ένα νέο φαινόμενο και αποτυπώνεται σε επιτυχημένες σειρές με γλυκόπικρο χιούμορ.
Όταν η δρ Στέισι Λιντάου σπούδαζε Ιατρική στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, οι καθηγητές της της είπαν να παίρνει το σεξουαλικό ιστορικό από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς της. Όταν η Λιντάου άρχισε να ρωτάει, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις προκαλούσαν «μια λάμψη στα μάτια» των ασθενών της. Όπως λέει, «ξαναζωντάνευαν, είχαν μια ιστορία να διηγηθούν».
Εάν μόνο η ερώτηση για την προσωπική τους ζωή είχε τόσο θετική επίδραση πάνω τους, τότε ήταν σίγουρα μια πτυχή που άξιζε να μελετηθεί, προκειμένου να αξιολογηθεί η προσέγγιση της συνολικής ευζωίας τους.
Ωστόσο, η Λιντάου πρόσεξε πως, ενώ είχαν γίνει μελέτες με επίκεντρο την ερωτική συμπεριφορά νεότερων ενηλίκων, καμία δεν είχε επικεντρωθεί στους ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι μελέτες για τους νεότερους επιχορηγούνταν επειδή η ηλικιακή τους ομάδα επηρεαζόταν περισσότερο από τον HIV και το AIDS, ένα δημοφιλές και σημαντικό αντικείμενο έρευνας εκείνη την εποχή, αναφέρει η Λιντάου. Όμως, καθώς οι αποτελεσματικές θεραπείες παρέτειναν τη ζωή εκείνων που ζούσαν με τον ιό, η έρευνα άρχισε να περιλαμβάνει μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Στο μεταξύ, η «επιτυχημένη προώθηση των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία» αποτέλεσε έναν ακόμα παράγοντα που «άνοιξε την πόρτα» για τη μελέτη της σεξουαλικότητας των μεγαλύτερων ενηλίκων, σύμφωνα με τη Λιντάου.
Έτσι, βρήκε κονδύλια για τη μελέτη που πραγματοποιήσαν η ίδια και συνεργάτες της, η οποία δημοσιεύτηκε το 2008. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 Αμερικανών ηλικίας 57 έως 85 ετών, η μελέτη της Λιντάου αποκάλυψε πως περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες μεταξύ 64 και 74 ετών είχαν κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν ήταν ιδιαίτερα πιθανόν να συζητήσουν τη σεξουαλική τους ζωή με τους γιατρούς. Στη συνέχεια έγιναν μακροχρόνιες έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Στο μεταξύ, στο κλινικό της έργο η Λιντάου συνέχισε να συζητάει για το σεξ με άτομα στα 60 και 70 τους. Εκτός από το ότι ανακάλυψε πως οι ασθενείς της εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται για τη διατήρηση μιας ενεργής σεξουαλικής ζωής, έμαθε πως οι εφαρμογές γνωριμιών είχαν διαδοθεί σε αυτές τις ηλικίες, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται με έναν τρόπο που στο παρελθόν δεν ήταν εφικτός.
«Επίσης, μου έλεγαν πως το να μεγαλώνουμε είναι δώρο», λέει η Λιντάου. Οι ασθενείς της, πολλοί από τους οποίους είχαν θεραπευτεί από καρκίνο ή άλλες ασθένειες, μάθαιναν πώς να αποδέχονται το πέρασμα του χρόνου. Ρόλο σε αυτό έπαιζε και η προσαρμογή της σεξουαλικής ζωής και του φλερτ στις τρέχουσες συνθήκες, μετασχηματίζοντας τα εμπόδια που σχετίζονται με την ηλικία σε δημιουργικές εμπειρίες μάθησης.
Αυτή η στάση αντανακλάται στις προαναφερθείσες μελέτες που επικεντρώνονται στα άτομα 60 ετών και άνω, καθώς και στην έρευνα της Κλάινπλατς στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας από όλο τον κόσμο. «Μάθαμε πως οι “μεγάλοι εραστές” γίνονται, δεν γεννιούνται», λέει η Κλάινπλατς. «Η ακμή των σεξουαλικών εμπειριών αρχίζει από τη μέση ηλικία και μετά», προσθέτει.
Με άλλα λόγια, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση συνδέεται καθοριστικά με το πέρασμα του χρόνου. Και αυτή η «σεξουαλική σοφία» που αναφέρει η Φορμπς στην έρευνά της, όχι απλώς καθιστά εφικτές τις στενές σχέσεις στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά συχνά τις καθιστά και καλύτερες.
Ορίζοντας εκ νέου τη σεξουαλική μας διαδρομή
Η γενιά της σεξουαλικής απελευθέρωσης όντως κάνει σεξ – και ίσως καλύτερο από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλο που πολλοί ακόμα διστάζουν να μιλήσουν για την προσωπική ζωή των μεγαλύτερων ενήλικων, αυτή η ομάδα αποκτά όλο και πιο δυνατή φωνή, με αποτέλεσμα να καθιστά πιο ορατές τις θετικές σεξουαλικές της εμπειρίες.
Τα τηλεοπτικά προγράμματα που απεικονίζουν μεγαλύτερους ενήλικες που διερευνούν τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα (όπως τα «Γκρέις και Φράνκι» και «Η Μέθοδος Κομίνσκι») πληθαίνουν.
Επίσης εμπεριστατωμένες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί μεγαλύτεροι ενήλικες μιλούν για τις χαρές και τις δυσκολίες στο σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία ακόμα και για το ότι στα 70 τους βιώνουν τις καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες τους.
Αυτή η μεταβολή μπορεί να αλλάξει την οπτική μας για τη σεξουαλική ζωή των νέων. Αντί να ακούμε τις συνήθεις (και όχι ιδιαιτέρως επιστημονικές) στατιστικές ότι οι άντρες αγγίζουν τη σεξουαλική ακμή στα 18 και οι γυναίκες στα 35, η πιο προσεκτική ματιά στην προσωπική ζωή των μεγαλύτερων ενηλίκων θέτει υπό αμφισβήτηση το ότι η άνθιση της σεξουαλικής και ρομαντικής ζωής πρέπει να επιτευχθεί στα 20 ή στα 30 μας, αλλιώς θα έχουμε χάσει την ευκαιρία. Αντιθέτως, η σεξουαλική μας ζωή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ολιστικό ταξίδι, που βελτιώνεται με τον χρόνο και τις εμπειρίες.
«Όταν γεράσεις, έχεις ήδη μάθει πώς να χειρίζεσαι τις καταστάσεις», λέει η Ντόσι Ίστον, 78 ετών, συγγραφέας του «The Ethical Slut». «Η εμπειρία προσφέρει ευρύτερο ρεπερτόριο και μεγαλύτερη δυνατότητα να συνδεθούμε με τους άλλους», προσθέτει. Και τα δεδομένα φαίνεται να συμφωνούν. Το καλό σεξ όχι μόνο δεν περιορίζεται στους νέους, αλλά αποτελεί κομμάτι ενός μέλλοντος, το οποίο χτίζουν οι σεξουαλικά ενεργοί νέοι.
To άρθρο έγραψε για το BBC η Τζέσικα Κλάιν και μας έκανε να νιώσουμε μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και τη ρευστότητα που το ακολουθεί…
Πηγή: ertnews.gr