H δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, πέραν της διαφοράς των 10 μονάδων που δίνει στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Οι ψηφοφόροι που προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδυναμία εμφανίζονται απολύτως μοιρασμένοι μεταξύ συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης τεχνοκρατών με τρικομματική στήριξη.
Για την ακρίβεια η δημοσκόπηση λέει ότι το 28,3% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 13,1% θέλει αυτοδύναμο τον ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί και πέρα ένα 11,7% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ένα σχεδόν ίδιο ποσοστό (11,8%) προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και το 10,6% τάσσεται υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Κοινώς, ένας στους 10 ψηφοφόρους θέλει τεχνοκρατική κυβέρνηση «α λα Ντράγκι» στην Ελλάδα. Δημοσκοπικά, έχει ενδιαφέρον ότι το ποσοστό αυτό είναι μεν μειοψηφικό, είναι όμως ίδιο με εκείνο των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων – είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Πολιτικά, το εύρημα έχει ενδιαφέρον διότι συντηρεί στο προσκήνιο, και δη σε οιωνεί προεκλογική περίοδο πια, μια κυβερνητική λύση κι ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο απορρίπτουν κατηγορηματικά και κάθετα οι αρχηγοί και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ισως έχει την δική του σημασία το γεγονός ότι το μοντέλο της κυβέρνησης τεχνοκρατών είχε μπει για πρώτη φορά στο τραπέζι σε ανύποπτο, ή τουλάχιστον πολιτικά ουδέτερο χρόνο, εκ Βρυξελλών: Ηταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η διεθνής ιστοσελίδα Euractiv, επικαλούμενη πηγές της Κομισιόν έγραφε ότι στις Βρυξέλλες και την Ευρώπη υπάρχουν ζωηρές συζητήσεις και σκέψεις υπέρ της προώθησης και στην Ελλάδα ιταλικού μοντέλου διακυβέρνησης τύπου Ντράγκι.
Οι ίδιες πηγές φέρονταν να προδικάζουν πρόωρες εκλογές στην χώρα μας τον Σεπτέμβριο, το δε βασικό επιχείρημα που επικαλούντο για την ανάγκη τεχνοκρατικής κυβερνητικής λύσης ήταν η «πικρή εμπειρία» από τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με το Euractiv πάντοτε, στις Βρυξέλλες δεν ήταν καθόλου ευτυχείς με το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα και είχαν ισχυρές επιφυλάξεις για τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση προχωρά στην κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι “έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών”» έγραφε τότε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα, μεταφέροντας την ανησυχία κοινοτικών αξιωματούχων ότι στην Αθήνα υπάρχει «ένας φαύλος κύκλος που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».
Το δημοσίευμα αυτό είχε συνδεθεί τότε με έξωθεν πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων στην ελληνική «πίτα» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι την «πίτα» των 30 δις ευρώ, και κατόπιν έντονου παρασκηνίου και παρέμβασης της κυβέρνησης είχε διαψευστεί λίγες μέρες αργότερα από εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Αφενός όμως το ένα σκέλος των πληροφοριών του Euractiv, εκείνο που ήθελε εκλογές τον Σεπτέμβρη, δείχνει τώρα να επιβεβαιώνεται – αφετέρου, η συζήτηση περί τεχνοκρατικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου επανέρχεται εσχάτως στο προσκήνιο και από εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους.
Οι πληροφορίες λένε πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγινε δέκτης ισχυρών παραινέσεων από παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου «να τα βρουν» τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μεταξύ τους και να μην εκθέσουν την χώρα και την οικονομία στο ρίσκο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας – ή ακόμη και «μιας ασταθούς νέας κυβέρνησης» όπως λέγεται χαρακτηριστικά – σε μια συγκυρία ιστορικής ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να απέκρουσε κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια – εξ ου και τονίζει σταθερά και επαναλαμβανόμενα ότι οι όποιες κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να προκύψουν μόνον μεταξύ συγγενών πολιτικών δυνάμεων και στην βάση προγραμματικών και ιδεολογικών συγκλίσεων.
Κατά τις πληροφορίες, εξίσου κατηγορηματικός στην απόκρουση των σεναρίων για επανάληψη του πειράματος Παπαδήμου είναι και ο πρωθυπουυργός. Οι γνωρίζοντες το κλίμα στο Μαξίμου λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο πράγματα αποκλείει κατηγορηματικά στο μετεκλογικό τοπίο: Το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το σενάριο τεχνοκρατικής ή «οικουμενικής» κυβέρνησης με «τρίτο πρόσωπο» ως πρωθυπουργό.
Τούτων δοθέντων, έχει ενδιαφέρον εάν η πίεση για την ανεύρεση του «έλληνα Ντράγκι» θα ενταθεί μέσα στο επόμενο, πολιτικά θερμό, τρίμηνο. Όπως και το εάν θα εστιάσει και στον τρίτο πόλο, και δυνάμει ρυθμιστή, του μετεκλογικού πολιτικού τοπίου, το ΠΑΣΟΚ.
Παρεμπιπτόντως πάντως, και πάλι στην δημοσκόπηση της Marc το 64,7% χαρακτηρίζει λάθος την δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση ούτε με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ούτε με πρωθυπουργό Τσίπρα – η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρεί πως πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος…