Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε δημόσια υποστήριξη για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, αφού η Άγκυρα απέσυρε τις αντιρρήσεις της στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Σελέστ Ουαλάντερ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» τα σχέδια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της F-16 σε σχόλια που αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το αίτημα από τότε που υποβλήθηκε από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο. Με τις σχέσεις μεταξύ των δύο ταραγμένων χωρών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «τακτικές στασιμότητας».
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν στην Τουρκία τίποτα για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία, αλλά είπαν ότι η δημόσια έγκριση φαίνεται να βοηθάει την ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, οποιαδήποτε πώληση F-16 θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο σε μια εποχή που υπάρχει βαθιά απογοήτευση στο Καπιτώλιο με την ολοένα και πιο αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν.
Στο μεταξύ επίσημο αίτημα υποβάλλει μέσα στις επόμενες ώρες η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, για την απόκτηση των μαχητικών F-35.
Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και άλλα 20 υπό αίρεση.
Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ’ όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ.
Στόχος είναι το ελληνικό αίτημα να φτάσει στις αμερικανικές αρχές πριν από τις 18 Ιουλίου, όταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση ήταν διάρκειας 70 λεπτών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν και ο επικεφαλής του Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Στις αρχικές δηλώσεις του, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανίας ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» και τη δράση του στην εν λόγω υπόθεση. Παράλληλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και για την απόφαση να μην ασκήσει τελικά βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.