Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σχεδόν άνευ προηγουμένου ανατροπή στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας τους πρώτους μήνες της πανδημίας έδωσαν τη θέση τους στις σφιχτές αγορές εργασίας το 2021, εν μέρει λόγω αυτού που έγινε γνωστό ως η Μεγάλη Παραίτηση . Το «ποσοστό διακοπής» της χώρας έφτασε σε υψηλό 20 ετών τον περασμένο Νοέμβριο.
Μια νέα έρευνα του Pew Research Center διαπιστώνει ότι οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη ευκαιριών για εξέλιξη και το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στην εργασία είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους πέρυσι. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι όσοι τα παράτησαν και τώρα εργάζονται αλλού έχουν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι η τρέχουσα εργασία τους έχει καλύτερες αμοιβές, περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη και περισσότερη ισορροπία και ευελιξία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η πλειονότητα των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη δουλειά το 2021 λένε ότι οι χαμηλές αμοιβές (63%), οι ευκαιρίες για ανέλιξη (63%) και το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στην εργασία (57%) ήταν οι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα 7-13 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον το ένα τρίτο λέει ότι καθένα από αυτά ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους έφυγαν.
Περίπου οι μισοί λένε ότι τα προβλήματα παιδικής μέριμνας ήταν ο λόγος που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους (48% μεταξύ εκείνων με παιδί μικρότερο των 18 ετών στο νοικοκυριό). Ένα παρόμοιο μερίδιο δείχνει έλλειψη ευελιξίας να επιλέξουν πότε θα αφιερώσουν τις ώρες τους (45%) ή ότι δεν έχουν καλές παροχές όπως ασφάλιση υγείας και άδεια μετ’ αποδοχών (43%). Περίπου το ένα τέταρτο λέει ότι καθένα από αυτά ήταν ένας σημαντικός λόγος.Πώς το κάναμε αυτό
Περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες που παράτησαν τη δουλειά τους πέρυσι (39%) λένε ότι ο λόγος ήταν ότι εργάζονταν πάρα πολλές ώρες, ενώ τρεις στους δέκα αναφέρουν ότι δούλευαν πολύ λίγες ώρες. Περίπου το ένα τρίτο (35%) αναφέρει ότι θέλει να μετεγκατασταθεί σε διαφορετική περιοχή, ενώ σχετικά λίγοι (18%) αναφέρουν ότι ο εργοδότης τους απαιτεί εμβόλιο για τον COVID-19 ως λόγο.
Όταν ρωτήθηκαν ξεχωριστά εάν οι λόγοι για τους οποίους εγκατέλειψαν μια δουλειά σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού, το 31% απαντά. Όσοι δεν έχουν τετραετές πτυχίο πανεπιστημίου (34%) είναι πιο πιθανό από εκείνους με πτυχίο ή μεγαλύτερη εκπαίδευση (21%) να πουν ότι η πανδημία έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους.
Ως επί το πλείστον, οι άνδρες και οι γυναίκες προσφέρουν παρόμοιους λόγους για να εγκαταλείψουν τη δουλειά κατά το παρελθόν έτος. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές ως προς το μορφωτικό επίπεδο.
Μεταξύ των ενηλίκων που εγκατέλειψαν μια εργασία το 2021, αυτοί που δεν έχουν τετραετές πτυχίο πανεπιστημίου είναι πιο πιθανό από εκείνους με τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου να αναφέρουν διάφορους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν το να μην έχουν αρκετή ευελιξία για να αποφασίσουν πότε θα αφιερώσουν τις ώρες τους (49% των μη αποφοίτων κολεγίου έναντι 34% των αποφοίτων κολεγίου), το να πρέπει να εργάζονται πολύ λίγες ώρες (35% έναντι 17%) και ο εργοδότης τους να απαιτεί Εμβόλιο COVID-19 (21% έναντι 8%).
Υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτες διαφορές ανά φυλή και εθνικότητα. Οι μη λευκοί ενήλικες που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους πέρυσι είναι πιο πιθανό από τους λευκούς ομολόγους τους να πουν ότι οι λόγοι είναι ότι δεν έχουν αρκετή ευελιξία (52% έναντι 38%), θέλουν να μετεγκατασταθούν σε διαφορετική περιοχή (41% έναντι 30%) , που εργάζονται πολύ λίγες ώρες (37% έναντι 24%) ή ο εργοδότης τους απαιτεί να κάνουν εμβόλιο κατά του COVID-19 (27% έναντι 10%). Η κατηγορία των μη λευκών περιλαμβάνει όσους ταυτίζονται ως Μαύροι, Ασιάτες, Ισπανόφωνοι, κάποια άλλη φυλή ή πολλαπλές φυλές. Αυτές οι ομάδες δεν μπορούσαν να αναλυθούν χωριστά λόγω περιορισμών στο μέγεθος του δείγματος.
Πολλοί από αυτούς που άλλαξαν δουλειά βλέπουν βελτιώσεις
Η πλειονότητα όσων εγκατέλειψαν μια εργασία το 2021 και δεν συνταξιοδοτήθηκαν δηλώνουν ότι πλέον απασχολούνται, είτε με πλήρη απασχόληση (55%) είτε με μερική απασχόληση (23%). Από αυτούς, το 61% λέει ότι ήταν τουλάχιστον κάπως εύκολο για αυτούς να βρουν την τρέχουσα δουλειά τους, με το 33% να λέει ότι ήταν πολύ εύκολο. Ένας στους πέντε λέει ότι ήταν πολύ ή κάπως δύσκολο και το 19% λέει ότι δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε δύσκολο.
Ως επί το πλείστον, οι εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους πέρυσι και τώρα εργάζονται κάπου αλλού βλέπουν την τρέχουσα εργασιακή τους κατάσταση ως βελτίωση σε σχέση με την πιο πρόσφατη δουλειά τους. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς τους εργαζομένους λένε ότι σε σύγκριση με την τελευταία τους δουλειά, τώρα κερδίζουν περισσότερα χρήματα (56%), έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη (53%), έχουν ευκολότερο χρόνο εξισορρόπησης εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών (53%) και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να επιλέξουν πότε βάλουν τις ώρες εργασίας τους (50%).
Ωστόσο, οι μεγάλες μετοχές λένε ότι τα πράγματα είναι είτε χειρότερα είτε αμετάβλητα σε αυτούς τους τομείς σε σύγκριση με την τελευταία τους εργασία. Λιγότεροι από τους μισούς εργαζομένους που εγκατέλειψαν τη δουλειά πέρυσι (42%) δηλώνουν ότι έχουν πλέον καλύτερα οφέλη, όπως ασφάλιση υγείας και άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό (36%) λέει ότι είναι περίπου το ίδιο. Περίπου ένας στους πέντε (22%) λέει τώρα ότι τα τρέχοντα οφέλη του είναι χειρότερα από ό ,τι στην τελευταία τους δουλειά.
Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου είναι πιο πιθανό από εκείνους με λιγότερη εκπαίδευση να πουν ότι σε σύγκριση με την τελευταία τους εργασία, τώρα κερδίζουν περισσότερα (66% έναντι 51%) και έχουν περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη (63% έναντι 49%). Με τη σειρά τους, όσοι έχουν λιγότερη εκπαίδευση είναι πιο πιθανό από τους πτυχιούχους κολεγίου να πουν ότι κερδίζουν λιγότερα στην τρέχουσα εργασία τους (27% έναντι 16%) και ότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για πρόοδο (18% έναντι 9%).
Οι εργαζόμενοι άνδρες και γυναίκες που εγκατέλειψαν μια εργασία το 2021 προσφέρουν παρόμοιες εκτιμήσεις για το πώς η τρέχουσα εργασία τους συγκρίνεται με την τελευταία τους. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι όταν πρόκειται για την εξισορρόπηση εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών: Έξι στους δέκα άνδρες λένε ότι η τρέχουσα εργασία τους διευκολύνει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας – υψηλότερο από το ποσοστό των γυναικών που λένε το ίδιο (48%).
Περίπου το 53% των εργαζομένων ενηλίκων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το 2021 δηλώνουν ότι άλλαξαν τομέα εργασίας ή επάγγελμα κάποια στιγμή το περασμένο έτος. Οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών και όσοι δεν έχουν μεταπτυχιακό είναι ιδιαίτερα πιθανό να πουν ότι έχουν κάνει αυτού του είδους την αλλαγή.
Οι νεότεροι ενήλικες και εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους το 2021
Συνολικά, περίπου ένας στους πέντε μη συνταξιούχους ενήλικες στις ΗΠΑ (19%) – συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών ανδρών (18%) και γυναικών (20%) – δηλώνουν ότι παράτησαν τη δουλειά τους κάποια στιγμή το 2021, που σημαίνει ότι έφυγαν από επιλογή και όχι επειδή απολύθηκαν, απολύθηκαν ή επειδή είχε λήξει μια προσωρινή δουλειά.
Οι ενήλικες κάτω των 30 ετών έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους ηλικιωμένους να έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς τη δουλειά τους πέρυσι: το 37% των νεαρών ενηλίκων λένε ότι το έκαναν αυτό, σε σύγκριση με το 17% των ηλικιών 30 έως 49, το 9% των ηλικιών 50 έως 64 και Το 5% αυτών των ηλικιών 65 ετών και άνω.
Οι εμπειρίες ποικίλλουν επίσης ανάλογα με το εισόδημα, την εκπαίδευση, τη φυλή και την εθνικότητα. Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων με χαμηλότερα εισοδήματα (24%) δηλώνουν ότι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το 2021, σε σύγκριση με το 18% των ενηλίκων μεσαίου εισοδήματος και το 11% των ενηλίκων με υψηλότερα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, όσοι έχουν μεταπτυχιακό έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι παράτησαν τη δουλειά τους κάποια στιγμή το 2021: το 13% το λέει αυτό, σε σύγκριση με το 17% όσων έχουν πτυχίο, το 20% εκείνων με κάποιο κολέγιο και 22 % των ατόμων με απολυτήριο γυμνασίου ή μικρότερης εκπαίδευσης.
Περίπου το ένα τέταρτο των μη συνταξιούχων Ισπανόφωνων και Ασιατών ενηλίκων (24% ο καθένας) αναφέρουν ότι εγκατέλειψαν τη δουλειά πέρυσι. Το 18% των μαύρων ενηλίκων και το 17% των λευκών ενηλίκων λένε το ίδιο.