Η JPMorgan στις προβλέψεις της οποία στηρίζονται τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, ανέστειλε προσωρινά τις εξαγορές μετοχών και ανέφερε αποτελέσματα β’ τριμήνου κατώτερων των εκτιμήσεων των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση. Έπεσε δηλαδή έξω στις προβλέψεις για την ίδια! Δείγμα του ότι η παγκόσμια οικονομία πλέει για τα καλά σε αχαρτογράφητα ύδατα…
«Η παύση αγοράς είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και μας επιτρέπει τη μέγιστη ευελιξία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και της κοινότητάς μας μέσα από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών περιβαλλόντων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι ντάιμον σε δήλωση την Πέμπτη.
Η τράπεζα παρουσίασε κέρδη 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 2,76 δολαρίων ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,78 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για πτώση κατά 28%. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 2,88 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Ο Ντάιμον είπε ότι ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται, η γεωπολιτική ένταση, ο υψηλός πληθωρισμός, η αβεβαιότητα για τις αυξήσεις των επιτοκίων και ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι πολύ πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην η παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή. Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί και θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».
Οι μετοχές της JPMorgan, που υποχώρησαν 29% φέτος, ενώ χάνουν 2,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.
Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η JP Morgan δεν προτείνει κάποιο short trade, και σημειώνει πως η χθεσινή δημοπρασία μέσω του reopening του ομολόγου λήξης 2032 αυξάνει τη ρευστότητα αυτού του τίτλου.
Γενικότερα, αναμένει συνεχή αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Σεπτέμβριο από περίπου 235 μ.β. σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023.
Σε ό,τι φορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%.