«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι φωτιές δεν σβήνονται από αέρος. Τα εναέρια μέσα υποβοηθούν την κατάσβεση. Μπορεί να βοηθούν τα μέγιστα, αλλά έχουν πολλούς περιορισμούς στην δράση τους και ο σοβαρότερος όλων είναι ο άνεμος» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Σάκης Παπανικολάου.
Με τον άνεμο και ανάλογα με το πού βρίσκεται η πυρκαγιά είναι δύσκολο να δράσουν τα εναέρια μέσα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι σαφώς παίζει ρόλο το μέγεθος του εναέριου μέσου, ένα μικρό πυροσβεστικό αεροπλάνο είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Εχθές επειδή ήταν ισχυροί οι άνεμοι ήταν μεγάλου μεγέθους τα εναέρια μέσα που έδρασαν. Ένας άλλος παράγοντας είναι αυτός της θερμοκρασίας στην περιοχή της φωτιάς που επηρεάζει την πτήση του αεροσκάφους που επιχειρεί να κάνει την ρίψη. «Είναι λοιπόν πάρα πολύ δύσκολη η κατάσβεση της φωτιάς από τα εναέρια μέσα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτά ρισκάρουν πάρα πολλές φορές ατυχήματα θανατηφόρα, αρκετά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες» υπογράμμισε ο κ. Παπανανικολάου.
Επίσης, συμπλήρωσε ο καπνός φυσάει πάντα προς το μέρος που πρέπει να ρίξει το αεροσκάφος το επιβραδυντικό υλικό πάνω στην φωτιά, άρα δεν είναι μια εύκολη επιχείρηση. Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Παπανικολάου, οι φωτιές δεν είναι σε επίπεδα μέρη, είναι σε βουνά και σε δύσβατες χαράδρες, επομένως δεν έχει την δυνατότητα ο πιλότος να επιχειρήσει από όπου τον εξυπηρετεί αλλά είναι αναγκασμένος να επιχειρεί από πορείες που του δημιουργούν προβλήματα με ανέμους και καθοδικά ρεύματα. «Όταν έχουμε τέτοιους ανέμους τι μπορούν να κάνουν τα εναέρια μέσα; Άρα το σημαντικό είναι η έμφαση στην πρόληψη, την ευθύνη της οποίας έχουν το κεντρικό κράτος, οι δήμοι, οι περιφέρειες και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες στον χώρο που μας αναλογεί» τόνισε.
Με αφορμή τις σαρωτικές φωτιές στην Αθήνα, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει διαφορά με τις περσινές πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Τατόι το 2021, καθώς εκεί η φωτιά έκαψε χωρίς να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Εκεί, όπως εξήγησε, η πυρκαγιά οφειλόταν στον καύσωνα με αποτέλεσμα η σφοδρότητα καύσης να είναι τεράστια. “Η Αττική είναι μία εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση, λόγω της μείξης του δασικού με τον αστικό ιστό της πόλης”, κατέληξε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Πεντέλης που φλέγεται, καθώς και για το ποια θα είναι η εικόνα τις επόμενες ώρες, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Πυρομετεωρολογικής ομάδας The Flame Project, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Ο κ. Παπαβασιλείου είπε ότι η φωτιά πήρε γρήγορα πολύ μεγάλη έκταση και ότι διένυσε απόσταση 400 χιλιομέτρων, λόγω των ισχυρών ανέμων και ότι έχει περάσει το δασικό κομμάτι και έφτασε στον αστικό ιστό. Όπως προειδοποίησε ο κ. Παπαβασιλείου, η ένταση των ανέμων θα είναι αμείωτη ως τις 7-8 το απόγευμα, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μέρες έως ότου ελεγχθεί πλήρως η φωτιά γι’ αυτό και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.
Μέχρι το βράδυ ο πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη θα λήξει, εκτίμησε ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά μέτρησε 35 διαφορετικές θέσεις φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε χαρακτηριστικά για τη φωτιά στην Πεντέλη πως «μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και λόγω των ανέμων που συνεχώς αλλάζουν διευθύνσεις είχαμε επέκταση στη δασική περιοχή (…) Το βράδυ μέτρησα πάνω από 35 θέσεις πυρκαγιάς σε διαφορετικές περιοχές, από την Παλλήνη και το Γέρακα έως το Ντράφι. Όλες τους τροφοδοτήθηκαν από τις καύτρες που λόγω των ισχυρών ανέμων παρασύρονταν σε μεγάλες αποστάσεις».
«Πρέπει να δούμε το πώς το σπίτι θα είναι ασφαλές και δεν θα τροφοδοτεί την ίδια την πυρκαγιά με καύσιμη ύλη. Αυτό το είδα σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
«Η πυρκαγιά είναι δύσκολη γιατί είναι σε χώρο μείξης δάσους και οικιστικού ιστού (…) Αποτύπωσα περιοχή που είχε αναδασωθεί πρόσφατα» συμπλήρωσε.