Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) να παρακολουθεί την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων μέσω του «τραγουδιού» τους.
Τα ηχητικά τοπία των κοραλλιογενών υφάλων είναι πολύπλοκα και ποικίλα, με τα ψάρια και άλλα πλάσματα να συμβάλλουν με μια μεγάλη ποικιλία ήχων που μπορούν να χρησιμεύσουν στην παρακολούθηση της «υγείας» ενός υφάλου. Ωστόσο, η διαδικασία ανάλυσης αυτών των ηχητικών τοπίων μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα.
Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις τόσο υγιών όσο και άρρωστων υφάλων. Στη συνέχεια, το σύστημα ανέλυσε νέες καταγραφές και κατάφερε να εκτιμήσει σωστά την υγεία των υφάλων στο 92% των περιπτώσεων.
«Μπορεί να μην το πιστεύετε κοιτάζοντάς τους, αλλά οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι στην πραγματικότητα πολύ θορυβώδεις», δήλωσε στο Euronews ο Μπεν Γουίλιαμς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Κατά διαστήματα, υπάρχουν όλα αυτά τα είδη ήχων που προέρχονται από τα διάφορα ψάρια και μπορεί να ακούγονται σαν γρυλίσματα ή βουητό».
Ωστόσο, σε έναν άρρωστο ύφαλο, το ηχητικό τοπίο μπορεί να είναι πολύ πιο έρημο, καθώς απουσιάζει η πολυπλοκότητα των ήχων των ψαριών όταν επικοινωνούν, τρέφονται και αμύνονται.
Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάσωση κοραλλιογενών υφάλων
Όπως αναφέρει το Euronews, η παρακολούθηση της υγείας ενός κοραλλιογενούς υφάλου μέσω των ηχητικών του τοπίων είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκτιμήσουν οι ερευνητές την κατάσταση του ενδιαιτήματος, χωρίς να χρειαστεί να στείλουν ειδικούς δύτες.
«Μπορούμε απλώς να ρίξουμε ένα υδρόφωνο στο νερό, να το αφήσουμε για εβδομάδες ή μήνες και να έχουμε αυτό το πραγματικά εύκολο στη συλλογή μακροπρόθεσμο σύνολο δεδομένων», εξήγησε ο Γουίλιαμς.
Η ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων ωστόσο, είναι πολύ χρονοβόρα. Για αυτό και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας.
Μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε, ελπίζουν οι επιστήμονες, να συμβάλει στον αγώνα για τη διατήρηση των εναπομεινάντων κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν ζωτικούς δείκτες της περιβαλλοντικής αλλαγής.
Περίπου το 25-50% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο έχουν καταστραφεί και ένα άλλο 60% απειλείται, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Αυτοί οι ύφαλοι αποτελούν κύρια πηγή τροφής και εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τις ακτές των νησιωτικών κρατών. Περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από έναν κοραλλιογενή ύφαλο και αντλούν κάποιο οικονομικό όφελος από το οικοσύστημα, σύμφωνα με το UNEP.
Οι ηχογραφήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ ελήφθησαν στο πρόγραμμα Mars Coral Reef Restoration Project, το οποίο αποκαθιστά υφάλους στην Ινδονησία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο μέλλον, ο Γουίλιαμς θα ήθελε να επεκτείνει το έργο της ομάδας σε περιοχές σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει σε άλλα έργα αποκατάστασης.
ΠΗΓΗ: Euronews