Κορυφαίο ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ αναδεικνύουν την αποκάλυψη-βόμβα του Χρήστου Σπίρτζη και ασκούν σκληρή κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον αποκλεισμό μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή.
Με δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «ένας ακόμη βουλευτής καταθέτει μήνυση για απόπειρα υποκλοπής» το πρακτορείο Reuters περιέγραψε αναλυτικά τις νέες διαστάσεις που εκλαμβάνει η υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Το πρακτορείο έκανε μάλιστα λόγο για «σκάνδαλο» και υπενθυμίσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος ο οποίος έθεσε την ΕΥΠ υπό την αρμοδιότητά του πριν από τρία χρόνια.
Καθόλου τυχαία επίσης δεν φαίνεται να είναι η φωτογραφία που επιλέγει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για να καταγράψει τι έχει συμβεί τις τελευταίως ώρες στην Ελλάδα με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στιγμιότυπο από τον «χαμογελαστό» πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, με το δημοσίευμα να έχει τίτλο «Ακόμη ένας Έλληνας βουλευτής κατέθεσε καταγγελία για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του».
«Ένας ακόμα βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατέθεσε καταγγελία στον εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου την Παρασκευή για επανειλημμένες απόπειρες μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator», αναφέρει το Reuters.
Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναδρομή και υπενθυμίζει την υπόθεση Ανδρουλάκη και υπογραμμίζει «την απόλυση του Παναγιώτη Κοντολέοντα» από την ΕΥΠ μέχρι και τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Κάνοντας εκτενή αναφορά σημειώνει με ποιον τρόπο έγινε η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη και περιγράφει τα SMS που έλαβε μαζί με τις δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από το Άρειο Πάγο.
Το πρακτορείο αναφέρει την κυβερνητική αντίδραση που ουσιαστικά απέρριψε την καταγγελία Σπίρτζη ως «φτηνό θέαμα», επειδή «αποφάσισε να κάνει την καταγγελία την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκη μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη».
Το Reuters υπενθυμίζει την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα «πρέπει να κάνει εκλογές το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο» , χαρακτήρισε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ νόμιμη αλλά «πολιτικά απαράδεκτη» επιχείρηση. Και κλείνει με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει τις παρακολουθήσεις «παγκόσμιο πρόβλημα» που απαιτεί μέτρα για να επιλυθεί.
Politico: Η ΝΔ εμπόδισε την ακρόαση δημοσιογράφων θυμάτων υποκλοπής
Η ιστοσελίδα Politico αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν προ ημερών στην Εξεταστική Επιτροπή και υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έβαλε φραγμό στο αίτημα ακρόασης στη Βουλή των δημοσιογράφων (Θάνος Κουκάκης – Σπύρος Μαλιχούδης) που έπεσαν θύματα υποκλοπής από την ΕΥΠ και το Predator. Επίσης αναφέρεται στο ενδεχόμενο να έχει καταστρέψει η ΕΥΠ τον φάκελο του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνοντας ότι η συνήθης διαδικασία είναι τέτοια στοιχεία να διατηρούνται επί δύο χρόνια από την υπηρεσία πληροφοριών.
BBC: Σε κλοιό καταγγελιών για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε ακόμη πιο επικριτικό πνεύμα η ιστοσελίδα του BBC επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον «σε κλοιό» από τις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και τις υποκλοπές μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. «Χαρακτηρίζεται Ελληνικό Watergate» σημειώνουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ αναφερόμενοι στις παρακολουθήσεις και υπογραμμίζουν πως μια υπόθεση «που ξεκίνησε από την παρακολούθηση ενός όχι και πολύ γνωστού δημοσιογράφου στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σειρά αποκαλύψεων γύρω από την ελληνική κυβέρνηση». «Εάν δεν χρησιμοποιούσαν το Predator οι κρατικές αρχές τότε ποιος το έκανε;» διερωτήθηκε επίσης η ιστοσελίδα της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης.
Haaretz: Εν μέσω τεράστιου πολιτικού σκανδάλου η Ελλάδα
Στις αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Σπίρτζη εστίασε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. «Φουντώνει το σκάνδαλο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού καθώς ένας πρώην υπουργός από κόμμα της Αριστεράς έγινε το τρίτο πρόσωπο που στοχοποιήθηκε με το λογισμικό από το Ισραήλ» σημείωσε η ιστοσελίδα της εφημερίδας. Μάλιστα ο συντάκτης επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εν μέσω «τεράστιου πολιτικού σκανδάλου» μετά τις αποκαλύψεις για το κατασκοπευτικό λογισμικό που είχε εντοπιστεί προηγουμένως στο τηλέφωνο του κ. Κουκάκη και του κ. Ανδρουλάκη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το τηλέφωνο ενός Έλληνα πρώην υπουργού παραβιάστηκε με τη χρήση του ισραηλινής κατασκευής κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, η οποία είναι η τρίτη περίπτωση Έλληνα υπηκόου που παρακολουθείται με αυτό. Αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου λόγω των αποκαλύψεων που αφορούν το κατασκοπευτικό λογισμικό, το οποίο είχε βρεθεί στο παρελθόν στο τηλέφωνο ενός διακεκριμένου ερευνητή δημοσιογράφου και του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας.
Για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη αναφέρει ότι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μέλος του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, «υπέστη υποκλοπή το 2021 με τη χρήση κακόβουλου συνδέσμου που μόλυνε επίσης το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη»
Αναφέρεται επίσης στην παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα ο οποίος «παραιτήθηκε εν μέσω ελέγχου των πρακτικών παρακολούθησης της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί από το Predator το 2021»
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε την παρακολούθηση, τονίζοντας ότι έγινε νόμιμα, αλλά δεν είπε αν χρησιμοποίησε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, που δημιουργήθηκε από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Intellexa και τη θυγατρική της CYTROX. Η τελευταία είναι εγγεγραμμένη στη Βόρεια Μακεδονία και λειτουργεί από την Ελλάδα»
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Σκανδαλώδεις αποκλεισμοί από την Εξεταστική
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η διεθνής δημοσιογραφική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στον απόηχο της είδησης του αποκλεισμού από την Εξεταστική Επιτροπή των δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα υποκλοπών από την ΕΥΠ και το Predator. «Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αποδοκιμάζουν ως σκανδαλώδη τον αποκλεισμό από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα παρακολούθησης» τόνισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και αναφέρθηκαν ονομαστικά στον Θανάση Κουκάκη και τον Σταύρο Μαλιχούδη. «Η Βουλή πρέπει να καλέσει σε ακρόαση τα θύματα και να καταστήσει δημόσιες τις συνεδριάσεις» συμπλήρωσαν σε σχετική ανάρτησή τους.