Οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα βρέθηκαν στο μεταξύ χθες στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με παρόντες Ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, την Αριστερά που πρότεινε και πίεσε για αυτή τη συζήτηση, τους Σοσιαλιστές, το RENEW και τους Πράσινους.
Οι Ευρωβουλευτές ρωτούσαν τις αιτίες που η ΕΥΠ παρακολουθούσε «νόμιμα» τον Ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη. Από τη συζήτηση απουσίαζαν σχεδόν όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου παρευρέθησαν.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου επιτέθηκαν στις τακτικές παρακολούθησης της κυβέρνησης και ρώτησαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τους λόγους παρακολούθησης του συναδέλφου τους με χαρακτηριστικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο Ανδρουλάκης; Πράκτορας;» Επιπλέον τόνισαν ότι απαιετείται ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των πολιτών από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
Μιλώντας αρχικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης (LIBE), αναρωτήθηκε «πώς να χωρέσει ένα τέτοιο σκάνδαλο σε ένα λεπτό, χωράει όμως μόνο σε ένα όνομα: Μητσοτάκης».
Ανέφερε ότι παρακολουθώντας τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε εμμέσως και όλους όσους επικοινωνούσε ο κ. Ανδρουλάκης. Επιπλέον τόνισε ότι η έρευνα για το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών ξεκίνησε όχι γιατί έγιναν οι υποκλοπές αλλά γιατί διέρρευσαν.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν πρέπει να προχωρήσουν από τις διακηρύξεις στην πράξη. Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να απαντηθεί ξεκάθαρα «αν οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουκάκης είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια». Ενώ τόνισε πως τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν «άδεια από τους πολιτικούς φίλους του κ. Μητσοτάκη, και αυτό συνιστά απόδειξη πως ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν».
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης Κατασκοπευτικού Λογισμικού (PEGA) επισήμανε ότι« η πλειοψηφία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών επικοινωνούσε με τον κ. Ανδρουλάκη και επομένως ήταν όλοι οιονεί παρακολουθούμενοι».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Mikulas Bek υποστήριξε ότι τα κράτη – μέλη έχουν ευθύνη και καθήκον να καταδικάζουν κάθε μορφή παρακολούθησης και ότι ένας δημοσιογράφος ή ένας πολιτικός αντίπαλος δεν δύναται να νιώθει ανασφαλής ενώ κάνει τη δουλειά του. Επίσης τόνισε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική προϋπόθεση για την προστασία των κινητών τηλεφώνων και σημείωσε πως αναμένεται σύντομα ο κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοανθεκτικότητα.
Ο Επίτροπος Didier Reynders στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο» και επεσήμανε ότι η Κομισιόν έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές για να ενημερωθεί άμεσα για το ζήτημα. Επίσης δεσμεύτηκε ότι η Κομισιόν συγκεντρώνει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση και θα αξιολογήσει το θέμα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όταν θα έχει όλες τις λεπτομέρειες.
Παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκλείστηκε από την εμφάνισή του στην εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), μίλησε για πρώτη φορά επίσημα στη χθεσινή συζήτηση, ρώτησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό τους λόγους για τους οποίους τον παρακολουθούσε, επεσήμανε ότι η παρακολούθησή του δήθεν για λόγους εθνικής ασφαλείας γίνονταν στη διάρκεια των αρχαιρεσιών του ΠΑΣΟΚ και συνέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού.
Οι τρεις Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκαν των πεπραγμένων της κυβέρνησης ενώ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου διαμαρτυρήθηκε για τα όσα ειπώθηκαν από τον επίτροπο Δικαιοσύνης, D. Reynders, ο οποίος επανήλθε αργότερα εκφράζοντας την καταδίκη του για οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα.
Ο Γιώργος Κύρτσος, που μίλησε εκ μέρους του RENEW, τόνισε πως «όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με ευθύνη Μητσοτάκη υποβαθμίζουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν «τον αποτροπιασμό τους για οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών είτε των πολιτικών είτε οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη».
«Ο διασυρμός ο οποίος εκτυλίχθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο», επισημαίνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «πρέπει να σταματήσει με την αποκάλυψη όλων των στοιχείων γύρω από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Σπίρτζη, Κουκάκη και Μαλιχούδη» και καλούν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «να παρέμβουν και να σταμτήσουν την παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στην Ελλάδα».