Εκατοντάδες ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βρίσκονται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο, για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄που τελείται σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Η μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Γουίνδσορ, κοντά στον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’, την αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, και τον σύζυγό της, πρίγκηπα Φίλιππο. Πρόκειται για την πρώτη κηδεία μονάρχη που θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο εδώ και 262 χρόνια.
Η ιστορία του Αββαείου του Γουέστμινστερ ξεκινά πολλούς αιώνες πριν και έχει ταυτιστεί με εκείνη των Βρετανών βασιλέων. Τα εντυπωσιακά ταφικά μνημεία των μεγαλύτερων επιστημόνων, λογοτεχνών και πολιτικών που φιλοξενεί και η επιβλητική γοτθική αρχιτεκτονική του, το κατατάσσει στα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα όχι μόνο του Λονδίνου, αλλά και ολόκληρης της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο μεγαλοπρεπής βασιλικό ναός, όπου βρίσκεται ο θρόνος της στέψης, έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της βρετανικής ιστορίας. Επιπλέον, πάνω από 100 προσωπικότητες έχουν ενταφιαστεί ή έχουν τα μνημεία τους εκεί.
Η εκκλησία είναι κυρίως γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στην πόλη του Γουέστμινστερ, δυτικά των ανακτόρων του Γουέστμινστερ. Ο ναός βρίσκεται υπό τον έλεγχο του βασιλικού οίκου της Αγγλίας και από το 1450 μέχρι το 1550 υπήρξε καθεδρικός ναός.
Η εκκλησία ιδρύθηκε ως μοναστήρι Βενεδικτίνων πριν από 1.000 και πλέον χρόνια, ανοικοδομήθηκε από τον Εδουάρδο τον Ομολογητή το 1065 και ξανά από τον Ερρίκο Γ’ μεταξύ 1220 και 1272. Πολλοί μονάρχες επέλεξαν να ταφούν κοντά στον τάφο του Εδουάρδου του Ομολογητή, ο θάνατος του οποίου το 1065 οδήγησε στην εισβολή και την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή. Τα οστά του Εδουάρδου του Ομολογητή εξακολουθούν να βρίσκονται στο ιερό του πίσω από την Αγία Τράπεζα.
Στο Αββαείο βρίσκεται επίσης ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη. Πιστεύεται ότι περίπου 3.300 άνθρωποι είναι θαμμένοι στην εκκλησία και στα μοναστηριακά κτίρια.
Από το 1987, το Αββαείο του Γουέστμινστερ συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Αββαείο του Γουέστμινστερ έχουν ταφεί 30 βασιλείς και βασίλισσες. Ο πρώτος βασιλιάς που θάφτηκε εκεί ήταν ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ομολογητής (1065). Ο τελευταίος Βρετανός μονάρχης που θάφτηκε στο Γουέστμινστερ, ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ (1760).
Η κηδεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Νταϊάνα, επίσης πραγματοποιήθηκε εκεί το 1997. Ωστόσο, κατόπιν δικής της επιθυμίας θάφτηκε στο πατρικό της σπίτι στο Άλθορπ.
Ποιοι βασιλείς έχουν ταφεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ
– Ερρίκος Γ’
– Εδουάρδος Α’
– Εδουάρδος Γ’
– Ριχάρδος Β’
– Ερρίκος Ε’
– Εδουάρδος Ε’
– Ερρίκος VII
– Εδουάρδος ΣΤ’
– Ιάκωβος Α’
– Κάρολος Β’
– Γουλιέλμος Γ’
– Γεώργιος Β’
Εκτός από τους μονάρχες, στο Αββαείο έχουν ταφεί πολλοί διάσημοι συγγραφείς και ποιητές, συνθέτες, αρχιτέκτονες, ηθοποιοί, πολιτικοί και επιστήμονες:
Ράντγιαρντ Κίπλινγκ – Συγγραφέας και ποιητής
Κάρολος Ντίκενς – Συγγραφέας
Άφρα Μπεν – Λογοτέχνιδα
Τζόφρι Σώσερ – Ποιητής
Τόμας Χάρντι – Συγγραφέας και ποιητής
Λόρενς Ολίβιε – Ηθοποιός
Κάρολος Δαρβίνος – Φυσιοδίφης και γεωλόγος
Πιο πρόσφατα, το 2018, η τέφρα του διακεκριμένου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ ενταφιάστηκε στο Αββαείο, κοντά στους τάφους του Νεύτωνα και του Δαρβίνου.
ΠΗΓΗ: Historic UK, ABC