Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Κύμα οργής στο Ιράν
Διαδηλωτές πυρπολούν αστυνομικά τμήματα και περιπολικά στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Είναι η απάντηση των πολιτών στην αστυνομική αυθαιρεσία που οδήγησε στο θάνατο την 22χρονη Μαχσά Αμινί.
Ακολουθούν το παράδειγμα των γυναικών που πλέον εκφράζουν την αντίθεσή τους κόβοντας τα μαλλιά τους ή καίγοντας τις μαντήλες τους.
Διαδηλωτές νεαροί στην πλειοψηφία τους ξεσπούν την οργή τους σε ό,τι συμβολίζει την επιβολή εξουσίας καίγοντας και καταστρέφοντας σύμβολα της ισλαμικής επανάστασης. Σε συμπλοκές από τις αρχές ασφαλείας υπάρχουν τουλάχιστον 17 νεκροί.
Μια τράπεζα παραδίδεται στις φλόγες με το κοινό να καταγράφει το γεγονός στα κινητά του. Μέσω του διαδικτύου οι εικόνες της αναταραχής κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι Φρουροί της Επανάστασης ζητούν τη δίωξη και αποφασιστική τιμωρία όσων διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογία της κοινωνίας και η κυβέρνηση αποκλείει κάθε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ωστόσο τα συνθήματα στις διαδηλώσεις ξεπερνούν σε τόλμη προηγούμενες διαμαρτυρίες.
Από το βήμα της 77ης συνόδου Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε τις δυτικές χώρες για τις αντιδράσεις τους σε ένα περιστατικό που ερευνάται στο Ιράν ενώ σε γειτονικό χώρο δεκάδες διαδηλωτές της απαιτούσαν την τιμωρία του.
Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε εμπλοκή σε θανάτους διαδηλωτών ενώ διοργανώνεται μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση για την Παρασκευή.
Τα δικαιώματα των γυναικών
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τη στιγμή που στη χώρα του οργανώνονται αλλεπάλληλες διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.
«Υπάρχουν δύο μέτρα, δύο σταθμά, καθώς δίνεται προσοχή μόνο στη μία πλευρά και όχι παντού», είπε, αναφέροντας τους θανάτους αυτοχθόνων γυναικών στον Καναδά ή τις επεμβάσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή παραβίασε τους «ενδυματολογικούς κανόνες» και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο, αφού έπεσε σε κώμα λίγο μετά την προσαγωγή της σε αστυνομικό τμήμα.
Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς απέτισε φόρο τιμής στην Αμινί, ζητώντας «να σταματήσουν οι καταχρήσεις εκ μέρους των ισχυρών, όπου και αν βρίσκονται».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε εξάλλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Αμινί δείχνουν ότι «ένας άλλος δρόμος» είναι εφικτός για το Ιράν. «Οι Ιρανοί ηγέτες θα έπρεπε να παρατηρήσουν ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που πήραν. Μπορούν να ακολουθήσουν έναν άλλον δρόμο», επέμεινε.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ