Η Φαρί είναι μια νέα γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Το AnatropiNews κατάφερε να έλθει σε επαφή μαζί της αυτές τις δύσκολες μέρες και εκείνη μίλησε για όλα όσα ζει η ίδια και χιλιάδες Ιρανές στη χώρα τους.
Απάντησε στις ερωτήσεις με email, καθώς ήταν σχεδόν αδύνατο να μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης για όσα συμβαίνουν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Ιράν μας λέει: «Ο ισλαμικός νόμος είναι έννοια που αναπτύχθηκε σε άλλη χώρα, πριν από πολύ καιρό. Τώρα, μια κυβέρνηση επιδιώκει να εισαγάγει αυτό το σύστημα δικαίου σε μια χώρα με χιλιάδες χρόνια δικής της δημοκρατικής και ισότιμης ιστορίας. Η Περσική κοινότητα απορρίπτει αυτή την προσπάθεια».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν τις τελευταίες 3 εβδομάδες; Μαθαίνουμε από τα διεθνή δίκτυα για τις διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος αλλά ελάχιστες μαρτυρίες από τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα γεγονότα.
Μετά τη βάναυση δολοφονία της Mahsa Amini από τη λεγόμενη «αστυνομία του χιτζάμπ», στην Τεχεράνη, ο λαός του Ιράν έχει ξεσηκωθεί ξανά και οι δρόμοι του Ιράν είναι γεμάτοι από θαρραλέους διαδηλωτές που αντιστέκονται στην καταπίεση. Το όνομα της Mahsa Amini έχει γίνει το σύμβολο της αντίστασης και ο λαός του Ιράν εκφράζει την οργή του για την 44χρονη διακυβέρνηση του ισλαμικού καθεστώτος που επιβάλλει και εξασφαλίζει την επιβίωσή του μέσω της βίας, των διώξεων, της καταπίεσης, των δολοφονιών και της διαφθοράς. Οι Ιρανοί γεμίζουν τους δρόμους κάθε χωριού, κωμόπολης και πόλης στο Ιράν με ένα κοινό αίτημα. Δεν θέλουν πια το ισλαμικό καθεστώς.
Όμως το ισλαμικό καθεστώς απαντά με βάναυση βία, καταστέλλοντας άοπλους πολίτες με αληθινά πυρομαχικά και τραμπούκους με πολιτικά ρούχα ή στολή. Το καθεστώς έχει κλείσει το Διαδίκτυο που θυμίζει τη βαρβαρότητά τους πριν από μερικά χρόνια, όταν δολοφόνησαν χιλιάδες κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο.
Στη Δύση δίνεται συχνά η εντύπωση ότι πρόκειται για μία εξέγεραση που αφορά μόνο τις γυναίκες; Υπάρχει συμμετοχή των ανδρών σε αυτή;
Όχι δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Οι άνδρες βαδίζουν δίπλα στις γυναίκες, φωνάζοντας ενάντια σε ολόκληρο το καθεστώς ενώ εκείνες βρίσκονται αντιμέτωπες με όπλα και σφαίρες, απαιτώντας ένα τέλος σε ένα σύστημα έμφυλου απαρτχάιντ.
Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εξέγερσης και των διαδηλωτών που συμμετέχουν;
Η αλλαγή του καθεστώτος και αντικατάστασή του με ένα δημοκρατικό σύστημα που θα σέβεται όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, για πάντα.
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι κανόνες του σκληροπυρηνικού καθεστώτος του Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύουν ούτε αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Για 43 χρόνια οι γυναίκες καταπιέζονταν με αυτούς τους κανόνες και το να μην μπορούν να εκφραστούν ή να ντυθούν όπως θέλουν ήταν ασφυκτικό. Ζούσαν με τον φόβο μήπως συλληφθούν κάθε λεπτό στο δρόμο ή κυνηγηθούν στο σπίτι και οδηγηθούν στη φυλακή χωρίς δικαιοσύνη ή δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τώρα, όλοι οι φόβοι τους έχουν ξεπεραστεί και ο θυμός που νιώθουν δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί.
Το να πέσει η κυβέρνηση και να υπάρξει πολιτική αλλά είναι ένας από τους κύριους στόχους;
Ναι, πιστεύω ότι είναι καιρός. Πρέπει να αντικατασταθεί με ένα δημοκρατικό σύστημα που θα πρέπει να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί από τη νεότερη γενιά που έχει κρατηθεί πίσω από την Ισλαμική Δημοκρατία. Ο αριθμός των παθιασμένων, ειδικευμένων, μορφωμένων πολιτών που έχουν εγκαταλείψει το Ιράν για ειρήνη και ελευθερία τα τελευταία 20 χρόνια είναι συγκλονιστικός. Αυτό είναι πολύ εμφανές από τις τεράστιες διαμαρτυρίες υποστήριξης που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, υπό την ηγεσία και την παρουσία αυτών των εκπατρισμένων και των οικογενειών και φίλων τους.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά του Ιράν (που εφαρμόστηκαν το 1995 ως απάντηση στο πυρηνικό του πρόγραμμα) έχουν αποδυναμώσει την κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλη τη χώρα καθιστά σχεδόν αδύνατη την καταστολή των εξεγέρσεων, όπως μπόρεσαν να κάνουν στο παρελθόν το 2009 και το 2019 με τη βαρβαρότητα για την οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν.
Είναι τελικά η αντίδραση στο χιτζάπ αυτό που έχει ενώσει τους διαδηλωτές εναντίον του Ιρανικού καθεστώτος;
Πολύ καλή ερώτηση. Συγχωρείται για κάποιον που δεν είναι τόσο εξοικειωμένος με τα δεινά του Ιράν και της Μέσης Ανατολής να δει τα βίντεο και τις φωτογραφίες των διαδηλώσεων και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά αφορούν το χιτζάμπ και τους θρησκευτικούς κώδικες ενδυμασίας των γυναικών.
Οι κανόνες του χιτζάμπ επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες και αντιπροσωπεύουν την ανισότητα και την καταπίεση των γυναικών ως μέρος του ισλαμικού νόμου της χώρας.
Οι κανόνες για το χιτζάμπ δικαιολογούσαν τη σύλληψη γυναικών στο δρόμο και τη μεταφορά τους στη φυλακή, βασανίζοντας και μερικές φορές βιασμούς τους
Το μίσος των γυναικών του Ιράν για το χιτζάμπ και αυτό που αντιπροσωπεύει τις έχει ενώσει. Η δημόσια απόρριψη του χιτζάμπ είναι ένα πολύ οπτικό σύμβολο που μπορεί να σηματοδοτήσει τη γενναιότητα και την αλληλεγγύη τους μεταξύ τους. Μαζί συνειδητοποιούν τη δύναμή τους.
Η ορμή τους με διαδηλώσεις ενάντια στη θρησκευτική επιβολή της κυβέρνησης έχει δώσει στον υπόλοιπο πληθυσμό του Ιράν ένα αίσθημα ελπίδας ότι μπορούν να ξεπεράσουν τους καταπιεστές τους.
Τώρα, το μεγαλύτερο ζήτημα της ανατροπής της κυβέρνησης φαίνεται εφικτό και το υπόλοιπο Ιράν εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία και το σύνολο του ισλαμικού νόμου απορρίπτεται.
Οι διαμαρτυρίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στους Ιρανούς της διασποράς;
Ναι. ‘Εχει ανάμεσα στους εκπατρισμένους που ζουν στο εξωτερικό και κοιτάζουν με ελπίδες επιτυχίας και να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι.
Ναι. Εχει, Σε κυβερνήσεις, διασημότητες και άτομα με επιρροή από όλο τον κόσμο που συνειδητοποιούν περισσότερο αυτήν την κατάσταση και μοιράζονται την υποστήριξή τους.
Ναι. Όσοι στο Ιράν ζούσαν με φόβο τώρα αισθάνονται τολμηροί για να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης
Το hashtag #MahsaAmini είναι ένα από τα μεγαλύτερα trending θέματα στην ιστορία του twitter, με περισσότερα από 130 εκατομμύρια tweets και shares…
Οι υποστηρικτικές διαδηλώσεις που γίνονται σε περισσότερες από 130 πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο ανοίγουν τα μάτια των ανθρώπων παντού και καθιστούν πιο δύσκολο για την ιρανική κυβέρνηση να συνεχίσει τη βαναυσότητά της εναντίον του λαού της.
Πού γίνονται διαδηλώσεις στο Ιράν; Μόνο στις μεγάλες πόλεις;
Ξεκίνησαν σε μεγαλύτερες πόλεις, αλλά τώρα συμμετέχουν πάνω από 80 πόλεις. Ακόμη και σε θρησκευτικά συντηρητικές πόλεις όπως το Qom και το Mashahad, με πληθυσμό η πλειοψηφία του οποίου είναι Ισλαμιστές διαμαρτύρονται, γεγονός που δείχνει ότι αυτό συμβαίνει αφορά καιάλλα σοβαρά ζητήματα όπως είναι η διαφθορά, οικονομικοί λόγοι και περιβαλλοντικοίπαράγοντες που δεν αντιμετωπίζονται σωστά από την υπάρχουσα κυβέρνηση.
Όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια είναι επίσης κλειστά και οι φοιτητές έχουν ενταχθεί στις τάξεις των διαδηλωτών.
Ποιος υποστηρίζει την ιρανική κυβέρνηση εντός της χώρας; Ποιοι είναι εκείνοι που την βοηθούν και την στηρίζουν;
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση και αφορά ορισμένα βαθύτερα ζητήματα. Εσωτερικά, κυρίως άνθρωποι που είναι ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση και έχουν εισόδημα που προέρχεται από διεφθαρμένες επιχειρηματικές πρακτικές και δωροδοκίες από δημόσιους πόρους. Τεράστιοι οργανισμοί όπως η SIPA ελέγχονται από την κυβέρνηση και όσοι απασχολούνται ή ευθυγραμμίζονται με τη SIPA θα αγωνιστούν για να διατηρήσουν την εξουσία, την επιρροή και τα εισοδήματά τους. Η βοηθητική στρατιωτική οργάνωση Basij (σ.σ. πρόκειται για μία από τις πέντε δυνάμεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) υποστηρίζεται επίσης από την κυβέρνηση και λειτουργεί ως πολιτοφυλακή για την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Οι Basij είναι εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία, αλλά δεν είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους. Είναι ο τέλειος τρόπος για να εξαπολύσουν τον τρόμο και τον φόβο στον πληθυσμό.
Με ποιες κυβερνήσεις άλλων χωρών έχει συμμαχίες η κυβέρνηση της Τεχεράνης;
Ρωσία, που έχει την προσοχή της στον δικό της πόλεμο αυτή τη στιγμή, Κίνα, Συρία, Βενεζουέλα. Επίσης, κάποιες συμμαχίες με οργανώσεις με επιρροή που δεν είναι χώρες, όπως η Χεζμπολάχ.
Μπορεί να αλλάξει κάτι αυτή τη φορά ή θα γίνει ό,τι και στο παρελθόν;
Ναι. Ελπίζω ότι η νέα γενιά δεν θα αφήσει αυτό το καθεστώς να υπαγορεύσει το μέλλον της. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ιράν είναι απόδειξη ότι οι άνθρωποι δεν το ανέχονται πια και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Το αποδεικνύουν αυτό θέτοντας πρόθυμα τη ζωή τους σε κίνδυνο, και πολλοί πεθαίνουν. Ο ισλαμικός νόμος είναι έννοια που αναπτύχθηκε σε άλλη χώρα, πριν από πολύ καιρό. Τώρα, μια κυβέρνηση επιδιώκει να εισαγάγει αυτό το σύστημα δικαίου σε μια χώρα με χιλιάδες χρόνια δικής της δημοκρατικής και ισότιμης ιστορίας. Η Περσική κοινότητα απορρίπτει αυτή την προσπάθεια.
Διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον στρατό και ότι υπάρχουν περίπου 90 νεκροί διαδηλωτές; Τι ισχύει;
Ο «στρατός» είναι παραπλανητικός επειδή οι Basij είναι ένα συνονθύλευμα πρώην στρατιωτών, εργολάβων και μισθοφόρων από τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και άλλες χώρες που είναι στο μισθολόγιο της Ιρανικής κυβέρνησης. Αυτή η εφεδρική δύναμη των οπλισμένων και αναπληρωματικών παραγόντων καλείται όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες και είναι βάναυσοι στις καταστολές τους.
Από τις 3 Οκτωβρίου, είναι περισσότεροι από 100 διαδηλωτές τώρα και αυξάνεται. Φοβόμαστε ότι με τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου, τις πληροφορίες και τα βίντεο για πρόσθετες, αιματηρές καταστολές δεν θα φύγουμε από τη χώρα, αλλά θα το κάνουμε σύντομα. Υπάρχουν αποδείξεις βίντεο με ένοπλους αστυνομικούς να πυροβολούν αδιακρίτως στα πλήθη διαδηλώσεων και οι θάνατοι αρχίζουν να συσσωρεύονται.
Μπορούν οι διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν γνωστά όσα γίνονται στη χώρα;
Το διαδίκτυο έχει αποσυνδεθεί, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλτράρονται και περιορίζονται.
Γίνεται τροφοδοσία των πληροφοριών και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μόνο με τις οικογένειες και τους αγαπημένους εκτός Ιράν κατά διαστήματα.
Πώς μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες στο Ιράν; Είσαι αισιόδοξη;
Είμαι αισιόδοξη. Ο κόσμος διαδηλώνει εδώ και 3 εβδομάδες, η ορμή συγκεντρώνεται, οι διεθνείς φωνές καλούν σε υποστήριξη και μοιάζει μοιραίο ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την ήττα αυτή τη στιγμή.