Η 12η Οκτωβρίου αποτελεί την σημαντικότερη Εθνική Γιορτή της Ισπανίας όπως αυτό καθιερώθηκε από το 1987. Είναι γνωστή και από τα προηγούμενα ονόματά της που χρειάστηκε να αλλάξει πολλές φορές. Από Ημέρα του Κολόμβου, Ημέρα της Hispanidad (Ισπανοσύνη, Ημέρα της (Ισπανικής) Φυλής μέχρι τη σημερινή Εθνική Γιορτή της 12ης Οκτωβρίου.
Ιστορικά, η ημέρα αυτή ανήκει στον Χριστόφορο Κολόμβο. Κι αυτό γιατί στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τις Ινδίες με εντολή των Καθολικών βασιλιάδων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας πάτησε για πρώτη φορά γή μετά από μεγάλο διάστημα στη θάλασσα.
Η βαθιά του πίστη ήταν ότι είχε φθάσει στην Ινδία αν και στην πραγματικότητα είχε φθάσει στο νησί Γουαναχανί στο οποίο έδωσε το όνομα Σαν Σαλβαδόρ ( Άγιος Σωτήρας). Στην ουσία ο Κολόμβος είχε φθάσει στα σημερινά νησιά Μπαχάμες και για πρώτη φορά θα ξεκινούσε έτσι η ένωση δύο ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής. H 12η Οκτωβρίου συμβολίζει επίσης την ιστορική επέτειο κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε «μια περίοδο γλωσσικής και πολιτιστικής προβολής πέρα από τα ευρωπαϊκά όρια». Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε και καθιερώθηκε επίσημα από το 1892.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας – που κάθε χρόνο αυτή τη μέρα έχει την τιμητική του με τη στρατιωτική παρέλαση – ο εορτασμός είναι αφιερωμένος στη μνήμη της ιστορίας της Ισπανίας και των «ιστορικών επετείων στις οποίες η Ισπανία, στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας οικοδόμησης του κράτους με βάση τον πολιτιστικό και πολιτικό του πλουραλισμό, με την ενοποίηση των ισπανικών βασιλείων, ξεκινά μια περίοδος γλωσσικής και πολιτισμικής προβολής πέρα από τα ευρωπαϊκά όρια».
Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα του Κολόμβου ήταν το 1892, καθώς συμπληρώνονταν 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. Στη συνέχεια σχεδόν μέχρι και το 1987 η ημέρα αυτή αποκαλούνταν Día de la Raza ( Ημέρα της Φυλής) κάτι που καταργήθηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Ονδούρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται αυτή η ονομασία. Ωστόσο, στον υπόλοιπο ισπανόφωνο κόσμο όπως στην Αργεντινή ή τη Νικαράγουα την άλλαξαν σε Ημέρα Σεβασμού για την Πολιτιστική Πολυμορφία, στην Αργεντινή, και σε Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών, στη Νικαράγουα.
Η διαμάχη σε σχέση με την ονομασία ήταν τέτοια που ακόμη και ο ΟΗΕ χρειάστηκε να παρέμβει και να καθορίσει ότι η 12η Οκτωβρίου θα ήταν μια ημέρα για τον εορτασμό της ισπανικής γλώσσας, που αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο συνοχής και εδραίωσης του ισπανόφωνου κόσμου.
Σήμερα, το κέντρο της Μαδρίτης ήταν το επίκεντρο της στρατιωτικής παρέλασης, το μεσημέρι, για πρώτη φορά μετά την πανδημία στην οποία παρήλασαν περισσότεροι από 4.000 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, 150 οχήματα, 84 αεροσκάφη (58 αεροπλάνα και 26 ελικόπτερα) αλλά και 220 άλογα του στρατού και της αστυνομίας. Ένας αλεξιπτωτιστής πραγματοποίησε το παραδοσιακό άλμα με αλεξίπτωτο κρατώντας την ισπανική σημαία και προσγειώθηκε μπροστά στους Ισπανούς βασιλιάδες ως φόρο τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ισπανία.
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τα χρώματα της ισπανικής σημαίας στον ουρανό της Μαδρίτης, χρώματα που άφηναν πίσω τους στρατιωτικά αεροπλάνα.
Αυτή την ώρα οι Ισπανοί βασιλιάδες Φελίπε και Λετίθια, παραχωρούν επίσημη δεξίωση στο Palacio Real της Μαδρίτης σε 2.500 καλεσμένους. Τους επίσημους προσκεκλημένους θα χαιρετίσουν στην είσοδο έναν έναν ξεχωριστά οι ισπανοί βασιλιάδες.
Πηγή: ΕΡΤ – ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή