Η επικείμενη κάθοδος της Επιτροπής Pegasus στην Κύπρο και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής, αναδεικνύει ξανά, με τον πιο σαφή τρόπο, τρία ζητήματα.
Του Γιώργου Γεωργίου
Πρώτον, ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν έχουν κάνει αρκετά για να διερευνήσουν ή να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλούνται από επεμβατικά προγράμματα spyware, όπως το PegasuS. Όσον δε αφορά τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, πιστώνονται με μηδενική διαχείριση του ζητήματος των παρακολουθήσεων.
Δεύτερον, ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποτύχει να τερματίσουν τις ανεξέλεγκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται με λογισμικά κατασκοπείας.
Τρίτο, ότι το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο και στην Ελλάδα δεν κλείνει με την κάθοδο της Επιτροπής στις δύο χώρες, όπως προκλητικά έκλεισε από την ελληνική Εξεταστική Επιτροπή αλλά και από την κυπριακή κυβέρνηση. Αντιθέτως, τώρα θα ανοίξει. Διάπλατα.
Επί της ουσίας, έχουμε μπροστά μας ένα ζήτημα απλό και ουσιαστικό. Τα εθνικά κράτη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κατάχρηση από τρίτους. Στην περίπτωση της Κύπρου, αυτοί οι «τρίτοι» είναι συγκεκριμένοι. Πρόκειται για τους γνωστούς Ισραηλινούς πράκτορες Ντίλιαν και Άβνι. Είναι, επίσης, παραδεκτό ότι οι ίδιοι «τρίτοι» είναι συνδεδεμένοι με την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην Ελλάδα. Ο μη χειρισμός της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, με την αόριστη επίκληση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση είχε πολλά να κρύψει και ότι οι παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και «νόμιμα».
Προς επίρρωση αυτού αναφέρω τη στάση των Ελλήνων αξιωματούχων κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν προέβαλαν λόγους εθνικής ασφάλειας για να αποκρούσουν τα άβολα ερωτήματα σχετικά με το γιατί δημοσιογράφοι, κόμματα, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και πολίτες είχαν στοχοποιηθεί με τεχνολογία παρακολούθησης.
Αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της διερευνητικής Επιτροπής Pegasus. Σημειώνω ότι η αποστολή στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα περιλαμβάνει συναντήσεις με το κυπριακό και το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπουργούς, τον γενικό και βοηθό γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, τον ιδιοκτήτη της Intellexa (η εταιρεία που παρέχει το Predator), τον διευθύνοντα σύμβουλό της και άλλους σημαντικούς μάρτυρες. Η Επιτροπή του Ε.Κ. θα συναντηθεί, επίσης, με πολιτικούς και δημοσιογράφους που υπήρξαν θύματα παρακολουθήσεων. Η αποστολή, δηλαδή, θα επιχειρήσει να συναντηθεί με αυτούς που η ελληνική κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή προκλητικά μπλόκαρε!
Όπως προανέφερα, η επίσκεψη της διερευνητικής αποστολής θα κρατήσει ανοιχτό το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ασχέτως, όμως, των ευρημάτων της, που θα είναι και σημαντικά και καίρια, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι παρακολουθήσεις, δυστυχώς, θα συνεχιστούν. Για τον απλούστατο λόγο ότι ζούμε και λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και περιβάλλον που, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπισης τρομοκρατικών φαινομένων και της «ριζοσπαστικοποίησης», προωθεί πολιτικές και νομοθεσίες που υποσκάπτουν ή θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα της ζωής των πολιτών.
Για να διασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, αυτό το σκοτεινό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει είτε να καταργηθεί είτε να αλλάξει εκ βάθρων. Αυτά μπορεί να τα πετύχει μόνο ο λαός με τη δράση και τις πολιτικές του επιλογές, όχι οι αστικές κυβερνήσεις. Αυτές υπηρετούν άλλο… θεό. Το μεγάλο κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
* Ο Γιώργος Γεωργίου είναι αντιπρόεδρος Διερευνητικής Επιτροπής Pegasus του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ